Komunikaty PR

Witamy wiosenną symfonię smaków

2024-05-08  |  17:30
Biuro prasowe

Wraz z nadejściem wiosny natura budzi się do życia, przynosząc ze sobą świeżość, kolorowe pejzaże i bogactwo aromatów. To idealny czas, by wprowadzić do swojej kuchni trochę koloru, dzięki czemu nasze menu będzie odzwierciedlało to, co dzieje się w naturze. Początek wiosny to idealny moment na poznawanie nowych kuchni i eksperymentowanie ze składnikami. Nasze kulinarne poszukiwania zaczynają się od przyjemnego zderzenia świeżych warzyw, soczystych owoców i intensywnych aromatów ziół. Pora przenieść się w świat delikatnych połączeń, orzeźwiających napojów i wykwintnych deserów wiosennej kuchni. Gotowi na smakowe podróże? W takim razie w drogę!

 

 

Prawdziwa świeżość na talerzu

Wiosna oznacza nie tylko coraz cieplejsze dni, ale także coraz większą dostępność doskonałych warzyw i owoców. Wiosenne warzywa, takie jak szparagi, młoda marchew czy rzodkiewki, sprawią, że codzienne obiady nabiorą wyjątkowego charakteru. Podczas następnej wizyty w sklepie nie zapomnijcie rozejrzeć się za tymi smakowitościami. Aby w pełni wykorzystać bogactwo sezonowych składników, warto śmiało eksperymentować w kuchni. Łączcie różne warzywa, owoce i zioła, tworząc niebanalne kompozycje smakowe. Przygotujcie lekkie sałatki z mieszanką świeżych warzyw i owoców, czy też zaskoczcie znajomych, przyrządzając aromatyczne zupy z dodatkiem wiosennych ziół. Nie bójcie się łączyć smaków!

Sałatka z truskawek i szparagów

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 5 zielonych szparagów
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 200 g truskawek
  • 150 g roszponki
  • 40 g parmezanu w kawałku
  • 2 łuskane ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka i truskawki obierz i pokrój w plastry. Ułóż wszystko na talerzu.
  2. Szparagi chwilę gotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. Potem pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do truskawek.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i polej nim sałatkę.
  4. Na wierzchu połóż liście sałaty i ziarna słonecznika.
  5. Ser zetrzyj na płatki i posyp nim sałatkę.

 

Tej wiosny sięgnijcie po zdrowie i orzeźwienie

Niezależnie od tego, czy uwielbiacie świeżość owoców, czy może jesteście bardziej zainteresowani eksperymentowaniem z wyszukanymi smakami, tej wiosny znajdziecie coś dla siebie! Klasyczne cytrusowe lemoniady i delikatne kompozycje ziołowe - te napoje są najlepszym wstępem do owocnego spędzenia wiosny! Napoje, zdrowe koktajle i smoothie skomponowane z sezonowych owoców oraz świeżych ziół, takich jak mięta czy rozmaryn, z pewnością przypadną wam do gustu. Kiedy obudzić w sobie prawdziwego smakosza, jak nie na wiosnę?

Zorganizujcie imprezę na świeżym powietrzu

Im cieplej na zewnątrz, tym większa ochota na wychodzenie z domu! Wiosna to idealna pora na przywdzianie ulubionych lekkich ubrań i zrobienie imprezy na świeżym powietrzu. A co podać w trakcie takiego spotkania? Możecie urządzić wspólnego grilla lub postawić na stole kilka smakowitych przekąsek i orzeźwiające sałatki. Pamiętajcie, że w te ciepłe dni to właśnie towarzystwo jest najważniejsze! Aby jeszcze lepiej spędzić ten czas, polecamy przepis na wyborne i wyjątkowo proste do przygotowania szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń:

 

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój umyte i osuszone piersi na małe kwadratowe kawałki.
  2. Wymieszaj je z jogurtem, Przyprawą do złotego kurczaka Knorr i sokiem z cytryny. Przykryj i trzymaj w lodówce przez około 3 godziny.
  3. Odsącz brzoskwinie na sitku i podziel na kawałki nieco większe niż mięso.
  4. Nabijaj na szpadki na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń.
  5. Piecz szaszłyki na grillu, obracając je co jakiś czas.

 

Wiosenne podróże, czyli śladami kulinarnych przygód

Kulinarne podróże to więcej niż tylko odkrywanie nowych miejsc – to wędrówki między zapachami i smakami, które określają charakter danego regionu. A kiedy może być na to lepszy czas niż na wiosnę, kiedy przyroda budzi się do życia, a krajobraz wokół nas mieni się wieloma kolorami. Nieważne, czy wybieracie się w dalekie podróże zagraniczne, czy może na krótkie wycieczki po lokalnych po łąkach i górach – pamiętajcie, by zabrać ze sobą przekąski przygotowane ze świeżych i orzeźwiających składników. Zróbcie lekkie batoniki owsiano-owocowe lub przygotujcie sałatki, które swoim kolorem i orzeźwiającym aromatem będą wam towarzyszyć na każdym etapie podróży. Wiosna jest waszym sprzymierzeńcem nie tylko w lepszym odżywianiu, ale również w poznawaniu nowych rejonów świata.

Zrównoważona kuchnia dla zdrowia i środowiska

Natura budzi się do życia, więc zróbmy dla niej coś dobrego! Kupujmy sezonowe warzywa i owoce na pobliskich bazarkach i w warzywniakach. Korzystanie z produktów od lokalnych dostawców może pomóc w redukcji śladu środowiskowego oraz ożywianiu regionalnej gospodarki. Ci, którzy dbają o swoje zdrowie, powinni wypróbować kuchnię roślinną – nadchodząca wiosna sprawi, że będzie to można zrobić bez większego wysiłku! Szczególnie polecamy wypróbowanie naszego przepisu na pieczonego bakłażana:

 

Pieczony bakłażan

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku (mały)
  • 1 opakowanie Fix Gulasz Knorr
  • 75 g masła
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.
  2. W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Gulasz Knorr. Podsmażaj całość ok. 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymieszaj i gotuj, aż powstanie sos.
  3. Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i sosem gulaszowym. Posyp sezamem i listkami kolendry.

 

Osłódźcie sobie tę wiosnę

Wiosna zapewnia bogactwo owoców, które możecie wykorzystać do przygotowania słodkich przysmaków dla całej rodziny. To idealna pora na galaretki, puszyste biszkopty czy lekkie panna cotty, które zachwycą Waszych bliskich. Na wiosnę możecie wypróbować nowe połączenia smakowe. Limonka i kiwi – to brzmi ciekawie! A co powiecie na sałatkę z arbuzem i fetą? Zaszalejcie, łącząc w swoich sałatkach i koktajlach różne, pozornie niepasujące do siebie składniki. Efekty was zaskoczą! Koniecznie spróbujcie dodać swoim daniom lekkiego i rześkiego akcentu. Przygotujcie się na wiosenny festiwal smaków dzięki owocowym deserom, które osłodzą wam każdy dzień.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Majowy Jarmark Produktów Regionalnych Biuro prasowe
2024-05-18 | 10:00

Majowy Jarmark Produktów Regionalnych

W połowie maja rozpoczyna się - zdaniem wielu - najlepszy sezon w polskim kalendarzu kulinarnym. Może i już po majówce, może i spektakularnych świąt na horyzoncie brak, nie brakuje
Styl życia Co na Dzień Mamy 2024? Azjatyckie przyjemności!
2024-05-17 | 13:00

Co na Dzień Mamy 2024? Azjatyckie przyjemności!

  Mama jest nie tylko naszym największym wsparciem, ale również mistrzynią kuchni. To ona uczyła nas smaku, dbała o nasze podniebienie i sprawiała, że każdy posiłek był
Styl życia Kurczaki od Eliasza – działać mimo wszystko
2024-05-17 | 12:00

Kurczaki od Eliasza – działać mimo wszystko

Jest młodym człowiekiem, który od urodzenia zmaga się z niepełnosprawnością. Nie ograniczyła ona jednak jego chęci do działania, przeciwnie – napędza go do podejmowania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny

Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.