Włoskie dolce vita!
Rozsmakuj się w zupełnie nowych propozycjach Spritz
Kolorowy, musujący, orzeźwiający - tak w kilku słowach można przedstawić Spritz, niezbędny element włoskiego dolce vita! Najsłynniejszy aperitif słonecznej Italii, od lat znajduje się na szczycie światowej listy najczęściej wybieranych koktajli. Gourmet Foods, polski dystrybutor marki Fabbri, zainspirowany najnowszymi trendami w miksologii przygotował sześć autorskich receptur na najpopularniejszy alkoholowy napój tego sezonu. Smakuj życie w prawdziwie włoskim stylu!
Włosi słyną ze swojej bogatej kultury towarzyskiej i kulinarnej. Podstawą jest długie celebrowanie posiłku wraz z rodziną i przyjaciółmi w lokalach tętniących życiem do późnych godzin nocnych. Aperitif to nieodłączny element codziennej włoskiej rutyny, ale także pretekst do spotkania i niespiesznego cieszenia się chwilą. Dolce vita stało się inspiracją dla turystów zachwyconych śródziemnomorskim krajem, którzy często pragną przenieść choć namiastkę włoskiego stylu życia do lokalnej codzienności. Właśnie dlatego, Spritz od lat bije rekordy popularności na całym świecie, będąc idealnym sposobem na odtworzenie radosnej atmosfery ogródków słonecznej Italii. Teraz każdy może poczuć się jak we Włoszech, próbując nowych koktajli na bazie syropów Fabbri - włoskiej marki, której produkty idealnie oddają śródziemnomorski smak naturalnych i aromatycznych owoców.
Jaka była historia powstania symbolu włoskiej kultury kulinarnej, a tym samym jednego z najpopularniejszych koktajli świata?
Spritz narodził się pod koniec XVIII w na terenach północno-wschodnich Włoch, które wówczas znajdowały się pod panowaniem austriackim. Nieprzyzwyczajeni do mocnego smaku lokalnego wina Austriacy, aby złagodzić intensywny trunek rozcieńczyli go wodą gazowaną. Lżejszy i bardziej orzeźwiający napój szybko zdobył uznanie również wśród lokalnej społeczności. Koktajl, który zawdzięcza nazwę niemieckiemu słowu “spritzen” - “spryskać”, z czasem zyskał popularność na całym świecie. Współczesną i najbardziej znaną wersją napoju jest Aperol Spritz, który stał się alternatywą dla pierwotnej weneckiej mieszkanki wina i wody sodowej.
Wariacje smaków
Popularność koktajlu inspiruje barmanów do tworzenia alternatywnych wersji napoju, sprawiając, że Spritz od lat pozostaje w czołówce najchętniej zamawianych drinków na całym świecie.
Baza koktajlu, czyli alkohol niskoprocentowy i woda sodowa to idealna podstawa do eksperymentowania z nowymi smakami i teksturami napoju. Jest to jeden z nielicznych drinków, który zachowuje swój oryginalny styl i charakter, pomimo zmian w klasycznej wersji przepisu - komentuje Michał Oszczyk, ekspert w dziedzinie miksologii.
Włoski koktajl na przestrzeni lat doczekał się wielu interpretacji, które łączą tradycję z nowoczesnym spojrzeniem na kulturę barmańską. Włoskie syropy Fabbri, które zostały wykorzystane do stworzenia innowacyjnych wersji napoju, gwarantują idealnie zbilansowany smak, dzięki wysokiej koncentracji owoców i bogatych naturalnych aromatów. Za opracowaniem przepisów stoją eksperci marki – Brand Ambasador Vittorio Agosti i Michał Oszczyk, którzy łącząc swoją wiedzę i doświadczenie z włoską kulturą, przygotowali sześć nowych propozycji koktajli.
Praca nad alternatywnymi wersjami popularnych koktajli jest bardzo kreatywnym, choć niezwykle wymagającym procesem. W tworzeniu nowych połączeń smakowych najważniejsze jest to, w jaki sposób efekt końcowy będzie oddziaływał na zmysły. Wygląd napoju to pierwszy czynnik decydujący o tym, jak drink zostanie odebrany. Zapach z kolei wiąże się z emocjami, pobudza wspomnienia, wprawia w dobry bądź zły nastrój - aromat jest więc kluczowym elementem kompozycji, który bezpośrednio wpływa na sukces napoju. W zależności od przeznaczenia koktajlu, należy dobrać odpowiednie proporcje smaku słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Kompozycje bardziej słodkie, o gęstszej i cięższej strukturze mają funkcję deserową - są serwowane po posiłku, najpopularniejsze w porze jesienno-zimowej. Z kolei drinki wytrawne, takie jak Spritz, są bardziej uniwersalne - świetnie sprawdzą się jako aperitif pobudzający apetyt, a ze względu na lekką, orzeźwiającą formułę najchętniej sięgamy po nie wiosną i latem - dodaje Michał Oszczyk.
Poznaj włoskie dolce vita!
Rosa Spritz - koktajl na bazie Prosecco o przyjemnym różanym smaku i aromacie, przełamanym delikatną goryczką
Amarena Spritz - słodko-gorzki wiśniowy koktajl z dodatkiem Campari i wisienki Amarena Fabbri
Skiwasser Spritz - o malinowym aromacie i lekko kwaskowym smaku
Tropical Spritz - odświeżający, z nutą egzotycznej marakui i Aperolu
Hugo Spritz - wyjątkowo lekki, z dodatkiem kwiatu czarnego bzu
Dark Spritz - zaskakująca klasyka w czarnym wydaniu
Nowe warianty klasycznych napojów mogą okazać się nie tylko chwilą odprężenia po intensywnym dniu, czy pretekstem do spotkania, ale również fantastycznym sposobem na odtworzenie atmosfery włoskich ogródków restauracyjnych. Lekki, musujący i delikatnie alkoholowy koktajl idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie niemal o każdej porze dnia! Który z nich zostanie Twoim faworytem? Odszukaj lokal, biorący udział w wakacyjnej akcji i odkryj włoskie dolce vita!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.