Komunikaty PR

Włoskie dolce vita!

2020-07-15  |  12:41
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.4 MB )

Rozsmakuj się w zupełnie nowych propozycjach Spritz

Kolorowy, musujący, orzeźwiający - tak w kilku słowach można przedstawić Spritz, niezbędny element włoskiego dolce vita! Najsłynniejszy aperitif słonecznej Italii, od lat znajduje się na szczycie światowej listy najczęściej wybieranych koktajli. Gourmet Foods, polski dystrybutor marki Fabbri, zainspirowany najnowszymi trendami w miksologii przygotował sześć autorskich receptur na najpopularniejszy alkoholowy napój tego sezonu. Smakuj życie w prawdziwie włoskim stylu!

Włosi słyną ze swojej bogatej kultury towarzyskiej i kulinarnej. Podstawą jest długie celebrowanie posiłku wraz z rodziną i przyjaciółmi w lokalach tętniących życiem do późnych godzin nocnych. Aperitif to nieodłączny element codziennej włoskiej rutyny, ale także pretekst do spotkania i niespiesznego cieszenia się chwilą. Dolce vita stało się inspiracją dla turystów zachwyconych śródziemnomorskim krajem, którzy często pragną przenieść choć namiastkę włoskiego stylu życia do lokalnej codzienności. Właśnie dlatego, Spritz od lat bije rekordy popularności na całym świecie, będąc idealnym sposobem na odtworzenie radosnej atmosfery ogródków słonecznej Italii. Teraz każdy może poczuć się jak we Włoszech, próbując nowych koktajli na bazie syropów Fabbri - włoskiej marki, której produkty idealnie oddają śródziemnomorski smak naturalnych i aromatycznych owoców.

Jaka była historia powstania symbolu włoskiej kultury kulinarnej, a tym samym jednego z najpopularniejszych koktajli świata?

Spritz narodził się pod koniec XVIII w na terenach północno-wschodnich Włoch, które wówczas znajdowały się pod panowaniem austriackim. Nieprzyzwyczajeni do mocnego smaku lokalnego wina Austriacy, aby złagodzić intensywny trunek rozcieńczyli go wodą gazowaną. Lżejszy i bardziej orzeźwiający napój szybko zdobył uznanie również wśród lokalnej społeczności. Koktajl, który zawdzięcza nazwę niemieckiemu słowu “spritzen” - “spryskać”, z czasem zyskał popularność na całym świecie. Współczesną i najbardziej znaną wersją napoju jest Aperol Spritz, który stał się alternatywą dla pierwotnej weneckiej mieszkanki wina i wody sodowej.

Wariacje smaków

Popularność koktajlu inspiruje barmanów do tworzenia alternatywnych wersji napoju, sprawiając, że Spritz od lat pozostaje w czołówce najchętniej zamawianych drinków na całym świecie.

Baza koktajlu, czyli alkohol niskoprocentowy i woda sodowa to idealna podstawa do eksperymentowania z nowymi smakami i teksturami napoju. Jest to jeden z nielicznych drinków, który zachowuje swój oryginalny styl i charakter, pomimo zmian w klasycznej wersji przepisu - komentuje Michał Oszczyk, ekspert w dziedzinie miksologii.

Włoski koktajl na przestrzeni lat doczekał się wielu interpretacji, które łączą tradycję z nowoczesnym spojrzeniem na kulturę barmańską. Włoskie syropy Fabbri, które zostały wykorzystane do stworzenia innowacyjnych wersji napoju, gwarantują idealnie zbilansowany smak, dzięki wysokiej koncentracji owoców i bogatych naturalnych aromatów. Za opracowaniem przepisów stoją eksperci marki – Brand Ambasador Vittorio Agosti i Michał Oszczyk, którzy łącząc swoją wiedzę i doświadczenie z włoską kulturą, przygotowali sześć nowych propozycji koktajli.

Praca nad alternatywnymi wersjami popularnych koktajli jest bardzo kreatywnym, choć niezwykle wymagającym procesem. W tworzeniu nowych połączeń smakowych najważniejsze jest to, w jaki sposób efekt końcowy będzie oddziaływał na zmysły. Wygląd napoju to pierwszy czynnik decydujący o tym, jak drink zostanie odebrany. Zapach z kolei wiąże się z emocjami, pobudza wspomnienia, wprawia w dobry bądź zły nastrój - aromat jest więc kluczowym elementem kompozycji, który bezpośrednio wpływa na sukces napoju. W zależności od przeznaczenia koktajlu, należy dobrać odpowiednie proporcje smaku słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Kompozycje bardziej słodkie, o gęstszej i cięższej strukturze mają funkcję deserową - są serwowane po posiłku, najpopularniejsze w porze jesienno-zimowej. Z kolei drinki wytrawne, takie jak Spritz, są bardziej uniwersalne - świetnie sprawdzą się jako aperitif pobudzający apetyt, a ze względu na lekką, orzeźwiającą formułę najchętniej sięgamy po nie wiosną i latem - dodaje Michał Oszczyk.

Poznaj włoskie dolce vita!

Rosa Spritz - koktajl na bazie Prosecco o przyjemnym różanym smaku i aromacie, przełamanym delikatną goryczką

Amarena Spritz - słodko-gorzki wiśniowy koktajl z dodatkiem Campari i wisienki Amarena Fabbri

Skiwasser Spritz - o malinowym aromacie i lekko kwaskowym smaku

Tropical Spritz - odświeżający, z nutą egzotycznej marakui i Aperolu

Hugo Spritz - wyjątkowo lekki, z dodatkiem kwiatu czarnego bzu

Dark Spritz - zaskakująca klasyka w czarnym wydaniu

Nowe warianty klasycznych napojów mogą okazać się nie tylko chwilą odprężenia po intensywnym dniu, czy pretekstem do spotkania, ale również fantastycznym sposobem na odtworzenie atmosfery włoskich ogródków restauracyjnych. Lekki, musujący i delikatnie alkoholowy koktajl idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie niemal o każdej porze dnia! Który z nich zostanie Twoim faworytem? Odszukaj lokal, biorący udział w wakacyjnej akcji i odkryj włoskie dolce vita!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.