Komunikaty PR

WŁOSKIE SPECJAŁY NA SŁODKO: LODY-TIRAMISU-PRALINY KRÓLUJĄ W MARCU

2024-03-20  |  01:00
Biuro prasowe

Włoska kuchnia podbiła świat. Obok pizzy i pasty prawie pod każdą szerokością geograficzną znajdziemy włoską kawę i pochodzące z Półwyspu Apenińskiego desery. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Tiramisu, jednego z flagowych deserów kraju Dantego i Petrarci. Kolejny fenomen, to włoskie lody, które nie mają sobie równych. Nieco mniej znane, ale także popularne we Włoszech są czekoladowe praliny i puszyste serniki. Włosi kochają słodkości, z powodzeniem i pasją produkują je od wieków. Nic zatem dziwnego, że można je zjeść w wielu miejscach w Polsce. Co jednak wyróżnia te wybitne desery od zaledwie przeciętnych?

- Przede wszystkim odpowiednie proporcje i składniki najwyższej jakości – mówi Adam Gontarz, szef kuchni warszawskiej restauracji Quattro Formaggi. - W wypadku Tiramisu używam domowych lodów o smaku kawy oraz sprowadzanego z Włoch mascarpone. Sekretem tego deseru jest idealnie puszysty i nie nazbyt słodki krem, dlatego ważne jest, aby dobrać odpowiednią ilość żółtek. Serek nie może być nazbyt luźny i wodnisty. Smak kawy powinien być wyczuwalny, ale nie dominujący – tłumaczy Gontarz.

TIRAMISU, CZYLI WYJĄTKOWY WŁOSKI DESER

Tiramisu, którego nazwa oznacza „pociesz mnie”, to najsłynniejszy włoski deser, dlatego 21 marca, czyli w pierwszy dzień wiosny, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tiramisu. Chociaż o współczesnym tiramisu można mówić dopiero od drugiej połowy XX wieku, to jego początki prawdopodobnie sięgają wieku XV. Jedna z hipotez głosi, że ówczesny władca z rodu Medyceuszy, Kosma, słynący z upodobania do słodkości, zjadł ten deser podczas jednej ze swoich podróży. Przygotowali go lokalni cukiernicy i nazwali „zuppa del duca”, bo składał się on z kawałków biszkoptów zanurzonych w likierze. Do dziś wiele włoskich regionów twierdzi, że to właśnie u nich narodził się ten ikoniczny deser. Chociaż dokładne pochodzenie jest przedmiotem debaty, powszechnie przyjmuje się, że tiramisu, takie jakie znamy, zostało stworzone w regionie Veneto we Włoszech w latach 60-tych. W latach 80-tych stało się stałym punktem w menu włoskich restauracji na całym świecie, symbolizując włoską finezję kulinarną. Jego urok tkwi w prostocie, doskonałości składników i komfortowym, a jednocześnie wyrafinowanym profilu smakowym.

Gdy tiramisu stało się zjawiskiem globalnym, szefowie kuchni i kucharze domowi zaczęli eksperymentować z oryginalnym przepisem, co doprowadziło do powstania mnóstwa wariantów. Od włączenia unikalnych smaków, takich jak matcha, dynia, a nawet piwo, po wariacje dostosowane do diety bezglutenowej lub wegańskiej. Tiramisu wykazało niezwykłą wszechstronność.

Dzisiaj tiramisu nadal ewoluuje, z szefami kuchni na całym świecie włączającymi nowoczesne techniki kulinarne i trendy do tego tradycyjnego deseru. W Quattro Formaggi włoskiej restauracji przy ul. Chmielnej 71 serwuje się tzw. dekonstruowane tiramisu, gdzie komponenty podawane są osobno, pozwalając gościom doświadczyć smaków w inny sposób. Taki styl stał się popularny w restauracjach wysokiej klasy. Gastronomia molekularna również wykorzystuje recepturę na tiramisu, tworząc kawior espresso czy piankę z mascarpone, aby zaskoczyć i zachwycić gości.

Tradycyjna wersja Tiramisu, rozpowszechniona przez żołnierzy w trakcie II wojny światowej, składa się z warstwy delikatnego biszkoptu nasączonego bardzo mocnym espresso, na który nakłada się warstwę kremu ubitego z serka Mascarpone, żółtek, jaj i cukru. Całość posypuje się grubą warstwą zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularne są przepisy, w których używa się Amaretto, jednak oryginalnie we Włoszech nasącza się ten deser słodkim, białym winem Marsala.

GELATO, CZYLI WŁOSKIE LODY

Fior di Latte (dosłownie „kwiat mleka”), Pistaccio (pistacja), Nocciola (orzech laskowy) Fragola (truskawka) czy Frutti di Bosco (owoce lasu) – to jedne z popularniejszych smaków włoskich lodów. Będąc we Włoszech na każdym kroku napotykamy tzw. „gelaterie” (czyt. dżelaterie), czyli lodziarnie. To co zaskakuje, to fakt, że są one czynne do północy o każdej porze roku oraz… smak lodów, który nie ma sobie równych. - Włosi bardzo poważnie traktują temat lodów – niejednokrotnie potrafią toczyć długie spory o najlepszy lokal z lodami w mieście. W tej chwili prawdziwe włoskie lody można znaleźć też w Polsce, serwują je m.in. dobrej jakości włoskie restauracje. Boom na wysokiej jakości lody trwa w naszym kraju już od kilku lat, 24 marca obchodzimy nawet Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Polacy potrafią rozróżnić naprawdę dobre lody od tych niskich lotów, dlatego lokale z włoską kuchnią powinny zadbać o to, aby serwować lody reprezentujące najwyższy poziom – mówi szef kuchni stołecznej Quattro Formaggi.  

A czym wyróżniają się włoskie lody? Są bardziej gęste, cięższe i kremowe, ponieważ jest w nich mniej powietrza. Zawierają za to więcej mleka niż te klasyczne i tworzone są na bazie naturalnych składników.

Za ich twórcę uważa się pochodzącego z Florencji artystę i architekta Bernardo Buontalentiego. Był on odpowiedzialny za przygotowanie uczty dla króla Hiszpanii na dworze Medyceuszy. Aby podać coś wyjątkowego, wartego królewskiego podniebienia, urozmaicił on znany wcześniej sorbet, tworząc przepis na gelato z dodatkiem mleka, śmietany i jajek. Deser tak zachwycił ucztujących gości, że zyskał popularność i rozprzestrzenił się z czasem po całej Europie. W XIX wieku powstał nawet traktat napisany przez neapolitańskiego lekarza Filippo Baldiniego, który mówił o wspaniałych właściwościach lodów zarówno dla ciała, jak i umysłu.  A 1903 roku w Wenecji stworzono rożek z wafla, dzięki czemu zaczęto sprzedawać lody jako danie na wynos.

PRALINA – KAPKA SZCZĘŚCIA

Historii powstania rozpływających się w ustach pralinek możemy prawdopodobnie szukać aż w XVII-wiecznej Francji. Geneza pomysłu na praliny nie jest do końca jasna, jednak na kartach historii można odszukać kilka prawdopodobnych wersji. Jedna z nich mówi, że przy pierwszych pralinach pracował sam szef królewskiej kuchni – Clément Lassagne, który nazwał swoje odkrycie na cześć francuskiego księcia i dyplomaty du Plessis-Praslin. W innej wersji praliny powstały całkiem niechcący, kiedy uczeń mistrza Lassagne zatopił migdały w karmelu i czekoladzie. Według kolejnej wersji, szef kuchni zainspirował się dziećmi, które karmelizowały migały w cukrze nad płomieniem świecy.

Pewnym jest jednak, że ta francuska słodycz do dziś uwielbiana jest na całym świecie, a zwłaszcza we Włoszech, gdzie Dzień Pralinek obchodzi się 8 marca. Włosi kochają słodkości i są wielkimi smakoszami pralin: oblane mleczną, białą lub gorzką czekoladą, najpopularniejsze są z kremem czekoladowym, orzechowym, karmelem czy miodem. - Moim faworytem są jednak praliny z białej czekolady z kremowym nadzieniem pistacjowym, czyli prawdziwa klasyka. Najdziwniejszym jednak nadzieniem, jakie spotkałem podczas pobytu w Mediolanie, było to o smaku granatu i sera taleggio. Niestety nie powiem, jak smakowały - nie odważyłem się ich spróbować - śmieje się Adam Gontarz.

 

Quattro Formaggi. Z miłości do jedzenia. - włoska restauracja znajdującą się w jednym z największych kompleksów biurowych Warszawy – Varso Tower. Quattro Formaggi to nie tylko tradycyjna włoska trattoria z doskonałą pizzą, to również szeroka oferta oryginalnych włoskich wyrobów dostępnych w mini delikatesach. Produkty w menu pochodzą od lokalnych włoskich producentów certyfikowanych znakami IGT, DOP, zrównoważonego i ekologicznego rolnictwa.

Quattro Formaggi

Ul. Chmielan 71 (Varso Tower)

Warszawa

Tel. 538 410 029

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Co pić podczas upałów? Biuro prasowe
2024-07-26 | 15:00

Co pić podczas upałów?

Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
2024-07-26 | 08:00

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.