Wracamy do korzeni! Maślanka to smak dzieciństwa, odkryj ją na nowo
Lubimy wracać do korzeni i smaków, które pamiętamy z wakacji spędzonych na świeżym powietrzu. Dziś coraz bardziej świadomie wybieramy produkty, z których powstają nasze posiłki. Chętnie sięgamy po te lokalne lub sezonowe dobrze znane i sprawdzone. Powrót do korzeni powoduje również tęsknotę za posiłkami jedzonymi w gronie najbliższych, dlatego coraz częściej cieszymy się z możliwości ich wspólnego przygotowywania i spożywania. Jak sprawić, aby okazji do wspólnego biesiadowania było więcej? To proste: zastanów się, zwolnij i przygotuj przepisy na orzeźwiające dania z maślanką w roli głównej.
Bez pośpiechu
Żyjemy szybko, zakupy często robimy w sposób impulsywny i w konsekwencji również nasze posiłki są nieprzemyślane, nieregularne, spożywane w biegu i nieodpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak zmienić styl życia, żeby jadło nam się lepiej i smaczniej? Warto choć na chwilę zwolnić i w sposób nieśpieszny w duchu Slow food przygotować posiłek oraz zjeść go w gronie najbliższych. Ruch Slow food narodził się w latach 80. ubiegłego wieku, jako forma sprzeciwu na coraz szerzej rozprzestrzeniające się na rynku produkty typu fast-food. Slow food opiera się m.in. na wykorzystywaniu regionalnej, nieprzetworzonej żywności, wytwarzanej w tradycyjny sposób. Natomiast z codziennej diety wyklucza fast-foody oraz jedzenie przypadkowe, źle zbilansowane i małowartościowe, spożywane jedynie w celu zaspokojenia głodu. Dlatego dania przygotowywane w duchu tej idei powstają w domowym zaciszu, bez pośpiechu, z poszanowaniem dla tradycji, a przede wszystkim z naturalnych składników, które mamy w zasięgu ręki.
Powrót do korzeni
Filozofia Slow food wyrasta z tradycyjnej, prostej kuchni. Opiera się na żywności nieprzetworzonej, z niemasowych upraw i chowów często wykorzystująca produkty sezonowe. Korzystajmy z mądrości naszych babć i wróćmy w kuchni do prostych zasadach oraz sprawdzonych przepisów i naturalnych składników. Kto z nas nie pamięta smaku maślanki popijanej do obiadu? Ten fermentowany napój mleczny ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znakomicie komponuje się z sezonowymi owocami, takimi jak jagody borówki, wiśnie czy czereśnie, ale także z polskimi warzywami - ogórkami, bobem czy botwiną. Sięgajmy po maślanki najwyższej jakości, wyprodukowane z polskiego mleka, a do tradycyjnych przepisów nie bójmy się dodać czasem odrobiny nowoczesności.
Pożegnaj lato!
W Polsce sezon na bób trwa do końca lata. Wtedy możemy czerpać z wartości odżywczych pochodzących z tej rośliny, rozkoszując się jednocześnie jej niepowtarzalnym smakiem. Najprościej jest ugotować bób i podać w formie przekąski. Warto jednak zaskoczyć rodzinę, sięgając po inne zdrowe produkty i przygotować z niego lekkie danie, czyli… chłodnik! Znakomicie będzie komponował się z maślanką, czyli naturalnym probiotykiem i zdrowym awokado.
Spróbuj naszych przepisów z wykorzystaniem maślanki i sezonowych produktów.
Chłodnik z bobu z awokado
Składniki (dla 6 osób):
- 1 kg bobu
- 2 średnie awokado
- 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- sok z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości, następnie obieramy ze skórek. W dużym garnku miksujemy ziarna razem z awokado. Po połączeniu składników wlewamy schłodzoną Maślankę Mrągowską. Jej ilość dozujemy tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Krem doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, dodajemy sok z limonki lub cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy schłodzony, jego wierzch dekorujemy listkami mięty.
Maślankowy koktajl z ogórków i awokado
Składniki (dla 4 osób):
- 4 ogórki gruntowe
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- listki bazylii lub mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy środek. Resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół, pozbawiamy pestki, a miąższ wydrążamy. Dokładnie miksujemy z ogórkami, 3 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i listkami bazylii lub mięty. Dodajemy Maślankę Mrągowską i wszystko jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią lub miętą oraz fantazyjnie ułożonym ogórkiem. Jeśli koktajl będzie za gęsty możemy uzupełnić go wodą mineralną lub pokruszonymi kostkami lodu.
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-kobiety-foto-2,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama
Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.
Handel
Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki
![](/files/1922771799/inquiry-konsumenci-foto,w_133,_small.jpg)
Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto,w_133,_small.jpg)
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.