Komunikaty PR

Wracamy do korzeni! Maślanka to smak dzieciństwa, odkryj ją na nowo

2020-09-03  |  14:00
Biuro prasowe

Lubimy wracać do korzeni i smaków, które pamiętamy z wakacji spędzonych na świeżym powietrzu. Dziś coraz bardziej świadomie wybieramy produkty, z których powstają nasze posiłki. Chętnie sięgamy po te lokalne lub sezonowe dobrze znane i sprawdzone. Powrót do korzeni powoduje również tęsknotę za posiłkami jedzonymi w gronie najbliższych, dlatego coraz częściej cieszymy się z możliwości ich wspólnego przygotowywania i spożywania. Jak sprawić, aby okazji do wspólnego biesiadowania było więcej? To proste: zastanów się, zwolnij i przygotuj przepisy na orzeźwiające dania z maślanką w roli głównej.

Bez pośpiechu

Żyjemy szybko, zakupy często robimy w sposób impulsywny i w konsekwencji również nasze posiłki są nieprzemyślane, nieregularne, spożywane w biegu i nieodpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak zmienić styl życia, żeby jadło nam się lepiej i smaczniej? Warto choć na chwilę zwolnić i w sposób nieśpieszny w duchu Slow food przygotować posiłek oraz zjeść go w gronie najbliższych. Ruch Slow food narodził się w latach 80. ubiegłego wieku, jako forma sprzeciwu na coraz szerzej rozprzestrzeniające się na rynku produkty typu fast-food. Slow food opiera się m.in. na wykorzystywaniu regionalnej, nieprzetworzonej żywności, wytwarzanej w tradycyjny sposób. Natomiast z codziennej diety wyklucza fast-foody oraz jedzenie przypadkowe, źle zbilansowane i małowartościowe, spożywane jedynie w celu zaspokojenia głodu. Dlatego dania przygotowywane w duchu tej idei powstają w domowym zaciszu, bez pośpiechu, z poszanowaniem dla tradycji, a przede wszystkim z naturalnych składników, które mamy w zasięgu ręki.

Powrót do korzeni

Filozofia Slow food wyrasta z tradycyjnej, prostej kuchni. Opiera się na żywności nieprzetworzonej, z niemasowych upraw i chowów często wykorzystująca produkty sezonowe. Korzystajmy z mądrości naszych babć i wróćmy w kuchni do prostych zasadach oraz sprawdzonych przepisów i naturalnych składników. Kto z nas nie pamięta smaku maślanki popijanej do obiadu? Ten fermentowany napój mleczny ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znakomicie komponuje się z sezonowymi owocami, takimi jak jagody borówki, wiśnie czy czereśnie, ale także z polskimi warzywami - ogórkami, bobem czy botwiną. Sięgajmy po maślanki najwyższej jakości, wyprodukowane z polskiego mleka, a do tradycyjnych przepisów nie bójmy się dodać czasem odrobiny nowoczesności.

Pożegnaj lato!

W Polsce sezon na bób trwa do końca lata. Wtedy możemy czerpać z wartości odżywczych pochodzących z tej rośliny, rozkoszując się jednocześnie jej niepowtarzalnym smakiem. Najprościej jest ugotować bób i podać w formie przekąski. Warto jednak zaskoczyć rodzinę, sięgając po inne zdrowe produkty i przygotować z niego lekkie danie, czyli… chłodnik! Znakomicie będzie komponował się z maślanką, czyli naturalnym probiotykiem i zdrowym awokado.

Spróbuj naszych przepisów z wykorzystaniem maślanki i sezonowych produktów. 

Chłodnik z bobu z awokado

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 kg bobu
  • 2 średnie awokado
  • 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości, następnie obieramy ze skórek. W dużym garnku miksujemy ziarna razem z awokado. Po połączeniu składników wlewamy schłodzoną Maślankę Mrągowską. Jej ilość dozujemy tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Krem doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, dodajemy sok z limonki lub cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy schłodzony, jego wierzch dekorujemy listkami mięty.

Maślankowy koktajl z ogórków i awokado

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • listki bazylii lub mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy środek. Resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół, pozbawiamy pestki, a miąższ wydrążamy. Dokładnie miksujemy z ogórkami, 3 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i listkami bazylii lub mięty. Dodajemy Maślankę Mrągowską i wszystko jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią lub miętą oraz fantazyjnie ułożonym ogórkiem. Jeśli koktajl będzie za gęsty możemy uzupełnić go wodą mineralną lub pokruszonymi kostkami lodu.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.