Wrapy z buraczkami, kurczakiem i cebulką marynowaną srebrną OLE!
Składniki:
- 1 placek tortilli
- 150 g ugotowanych buraczków (własnej roboty lub ze słoika)
- 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 50 g sera feta
- 100 g śmietany (może być gęsty jogurt)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1/3 słoiczka marynowanych srebrnych cebulek OLE!
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz
Śmietanę/jogurt łączymy z posiekaną pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, oregano) oraz olejem. Smażymy, aż mięso będzie miękkie w środku i zarumienione.
Na środku placka tortilli rozsmarowujemy buraczki, układamy na nie kurczaka, pokruszoną fetę, cebulki i rukole. Łyżką nakładamy sos. Zwijamy jak gołąbki. Grillujemy na patelni lub w rozgrzanym piekarniku.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.