Komunikaty PR

Wspomagaj odporność naturalnie!

2020-10-05  |  11:15
Biuro prasowe

Właściwie dobrane produkty spożywcze obfitują w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego działania systemu immunologicznego. W asortymencie Sante znaleźć można wiele propozycji, które wspomogą organizm, dostarczając mu cennych składników odżywczych.  

Układ odpornościowy jest niczym dobrze zorganizowana maszyna, która chroni nas przed szkodliwymi patogenami. Jego sprawne działanie doceniamy zwłaszcza w tych okresach, gdy częściej pojawiają się rozmaite infekcje. Należy pamiętać, iż naszą odporność budujemy latami i niezwykle ważna jest tu systematyczność. W dużej mierze dotyczy to naszego stylu odżywiania się, ponieważ wiele składników odżywczych ma działanie immunostymulujące. Na jakie składniki należy zwracać uwagę? Ogromną rolę odgrywają witaminy, takie jak A, C, z grupy B; składniki mineralne (selen, cynk); kwasy Omega 3. Nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu.

Produkty Sante pomagają w odpowiednim zbilansowaniu diety, bogatej w ważne składniki odżywcze. Są przy tym smaczne i dają mnóstwo możliwości kulinarnego wykorzystania.

Na śniadanie

Dzień najlepiej zacząć od pełnowartościowego śniadania, które często jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Świetnym pomysłem na szybki, a zarazem pożywny posiłek są granole, podane z mlekiem, jogurtem czy napojem roślinnym (np. Sante Organic migdałowym). Sante Granola z granatem to wypiekane pełnoziarniste płatki owsiane z dodatkiem granatu i suszonej żurawiny. Zawiera 4 składniki mineralne, w tym ważny dla układu odpornościowego cynk, jak również fosfor, magnez i żelazo. Granola jest ponadto naturalnym źródłem tiaminy i kwasu foliowego. Wyróżnia ją wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Świetnym pomysłem będzie dodanie do niej owoców cytrusowych – dzięki temu poranny posiłek będzie bogatszy w witaminy.

Sięgnij po super-żywność

Sante Skarby Ziemi – to produkty z kategorii tzw. superfoods – czyli o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Miano „super-żywności” zyskały dzięki bogactwu antyoksydantów, witamin, minerałów, białka i błonnika:

  • Sante Jagody Goji – jagody goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. Odznaczają się wysoką zawartością witamin A, E i C, jak również błonnika. Są źródłem wartościowego białka i żelaza. Można je stosować jako dodatek do deserów, zup, ryżu czy koktajli.
  • Sante Len mielony złoty –  najwyższej jakości odtłuszczone i zmielone nasiona lnu złotego, czyli najszlachetniejszej odmiany lnu. Jest doceniany ze względu na wysokie walory odżywcze: zawartość błonnika, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Len mielony złoty Sante, dzięki zmieleniu i odtłuszczeniu ziaren, odznacza się znakomitą przyswajalnością. Można go stosować w formie kleiku, dodawać do zup, płatków śniadaniowych, jogurtów, kefirów czy sałatek.
  • Sante Quinoa – czyli komosa ryżowa, o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Jest również źródłem witaminy B2 oraz niacyny. Smaczna, sycąca i pożywna, może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.

Bakalie – na przekąskę i do posiłków!

Bakalie to nie tylko smakowita przekąska i dodatek do wielu potraw, ale też skarbnica cennych składników odżywczych. W linii Sante Bakalie znaleźć można szeroki wybór orzechów, które zawierają m.in. selen. Niedobór selenu to istotny czynnik, który może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego. Źródłem selenu są m.in. orzechy nerkowca – jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych odżywczo bakalii. Z kolei suszona żurawina zawiera witaminy (A, E, C, z grupy B) i składniki mineralne (m.in. magnez, żelazo, potas). Stanowi naturalne źródło błonnika. Sante Żurawina jest doskonała jako przekąska oraz idealny dodatek do rozgrzewającej, aromatycznej herbaty.

Dobre źródła białka

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć dobrych źródeł białka. Białko pochodzenia roślinnego znajdziemy m.in. w pasztetach wegańskich Lovege. Pasztet Lovege z fasolą i pestkami dyni nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Dostarcza błonnika, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i manganu. Wyjątkowy smak zawdzięcza najwyższej jakości składnikom w 100% pochodzenia naturalnego, unikalnej recepturze wzbogaconej o kurkumę.

Warto pamiętać, że zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko pojawienia się i ciężkiego przebiegu infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia. Stosowanie zbilansowanej diety, w połączeniu ze zdrowym trybem życia z pewnością przyniesie pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji Biuro prasowe
2025-01-15 | 14:00

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Jednym z Twoich postanowień na nowy rok jest to, aby bardziej o siebie zadbać? Nic prostszego! Dzięki wysokiej jakości suplementom diety nie będziesz musiała podejmować
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które
Zdrowie Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
2024-12-27 | 10:00

Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy

Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nieodpowiednie przygotowanie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.