Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP!
We wtorek 21.01 o godz. 7.33 wystartowała, a dwa dni później osiągnęła już ponad 114 tys. zł! Z takim rekordem otwarcia zbiórka Szymona Hołowni jest w czołówce najbardziej efektywnych akcji (aukcji lub zbiórki) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” to zbiór kulinarnych inspiracji polityków i gwiazd show biznesu z całego świata. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, szef kuchni i łódzkiej restauracji Jedwabna, a za zdjęcia w publikacji odpowiadała Aneta Ulich - utalentowana fotografka z Łodzi. E-book, dostępny jest na stronie Zrzutka.pl w cenie 25 zł. Cały dochód zasili konto WOŚP.
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki
w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.
Rekord otwarcia
Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
1. Skarbonka WOŚP – 528 939 zł (siepomaga.pl)
2. Golf w słońcu Hiszpanii z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską - 125 500 zł (allegro)
3. FoodBook „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” – 114 306 zł (zrzutka.pl)
4. Maciej Musiał wysprząta Ci dom do zapętlonego utworu „Explosion” - 100 749 zł (allegro)
5. Wersja specjalna JBL Toyoty Aygo X - 95 250 zł (allegro)
6. Robert Lewandowski: Wyjątkowa Aukcja dla Fanów FC Barcelona! - 70 250 zł (allegro)
7. Donal Tusk Wspólne Kaszubskie Śniadanie i wizyta w KRP - 70 000 zł (allegro)
8. Rafał Sonik dla WOŚP: Wspólny dzień na petardzie! - 51 250 zł (allegro)
9. Legendarne zdjęcie "Czas Apokalipsy" - od WOŚP - 50 250 zł (allegro)
10. Ewa Chodakowska dla WOŚP: Tydzień metamorfozy - 36 250 zł(allegro)
Damian Kolasa i Aneta Ulich
W słusznej sprawie
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book jest nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone jest osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
Spis treści
- José Pedro Aguiar-Branco - przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
- Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
- Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce
- Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
- Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
- Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
- Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
- Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
- Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
- Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
- Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
- Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
- Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
- Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
- Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
- Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
- Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
- Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
- Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
- Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
- Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
- Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
- Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
- Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
- Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
- Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
- Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
- Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
- Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
- Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
- Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
- Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
- Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami
Kontakt dla mediów: Barbara Krysztofczyk, 501 209 530, media@holownia2025.pl i Aleksandra Tobiasz, biuroprasowe@holownia2025.pl
Źródło: Biuro prasowe Komitetu Wyborczego Kandydata na Prezydenta RP Szymona Hołowni
Optegra otwiera dwunastą klinikę w Polsce i trzecią w Warszawie, dedykowaną specjalnie do korekcji wad wzroku
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Kąpiel noworodka - o czym trzeba pamiętać?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
Adam Kszczot: Moja żona została mistrzynią świata w makijażu permanentnym. Trochę się też do tego przyczyniłem
W trakcie swojej kariery sportowej lekkoatleta specjalizujący się w biegu na 800 m odniósł wiele sukcesów i zdobył medale na najważniejszych międzynarodowych zawodach. Ale jak się okazuje, w domu nie jest jedynym mistrzem. Jego żona bowiem również może się poszczycić tytułem mistrzyni świata, ale nie w sporcie. Renata Kszczot specjalizuje się w microbladingu, czyli metodzie makijażu permanentnego brwi. Olimpijczyk jest niezwykle dumny z osiągnięć partnerki, wspiera ją i stwarza jej przestrzeń potrzebną do rozwijania pasji. W zamian za to ona wprowadza go w tajniki swojej pracy.
Gwiazdy
Iga Baumgart-Witan: Mama nie pozwoliła mi na udział w programie „Mistrzowskie pojedynki”. Zdecydowałam się i już pierwszego dnia marzyłam, żeby wrócić do domu
Biegaczka nie ukrywa, że miała kilka momentów zwątpienia w kwestii swojego udziału w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”. Po obejrzeniu zajawki zagranicznej edycji zrozumiała bowiem, jak wymagające mogą być konkurencje, i nie była do końca przekonana, czy sobie z nimi poradzi. Oliwy do ognia dolała jej mama, która absolutnie nie godziła się na ten wyjazd. Mimo wątpliwości Iga Baumgart-Witan postanowiła jednak stawić czoła trudnościom i zmierzyć się z wyczerpującymi wyzwaniami, ale jak zaznacza – nic za wszelką cenę.
Media
Iwona Guzowska: W programie „Mistrzowskie pojedynki" jest kilka osób stricte nastawionych na rywalizację. Chciały jak najwyżej zajść i szły po trupach do celu
Mistrzyni świata w kickboxingu z entuzjazmem wspomina swój udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”, bo jak podkreśla, okazał się dla niej wyjątkowo cennym doświadczeniem. Realizując poszczególne zadania, sportowcy musieli bowiem stawić czoła nie tylko rywalom, ale i własnym ograniczeniom. Iwona Guzowska zdradza też, że niektórzy uczestnicy byli mocno zdeterminowani. Nie ukrywali, że przyjechali po to, żeby wygrać, i nie dawali sobie żadnej taryfy ulgowej.