Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni zebrał już ponad 114 tys. zł na WOŚP!
We wtorek 21.01 o godz. 7.33 wystartowała, a dwa dni później osiągnęła już ponad 114 tys. zł! Z takim rekordem otwarcia zbiórka Szymona Hołowni jest w czołówce najbardziej efektywnych akcji (aukcji lub zbiórki) dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” to zbiór kulinarnych inspiracji polityków i gwiazd show biznesu z całego świata. Głównym recenzentem dań był Damian Kolasa, szef kuchni i łódzkiej restauracji Jedwabna, a za zdjęcia w publikacji odpowiadała Aneta Ulich - utalentowana fotografka z Łodzi. E-book, dostępny jest na stronie Zrzutka.pl w cenie 25 zł. Cały dochód zasili konto WOŚP.
Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki
w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy, kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.
Wśród polskich gwiazd do akcji przyłączyli się m.in. Małgorzata Rozenek-Majdan, Bovska, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak. W gronie zaś polityków zagranicznych przepisy nadesłali szefowe i szefowie parlamentów oraz liderzy polityczni z Portugalii, Francji, Cypru, Szwecji, Finlandii, Kanady, Estonii, Litwy, Łotwy, Czech, Ukrainy, Albanii, Luksemburga, a nawet przewodnicząca Parlamentu Europejskiego.
Rekord otwarcia
Akcja cieszy się tak dużą popularnością, że zaledwie po pierwszym dniu wskoczyła na 4 miejsce, a już teraz jest w pierwszej trójce najbardziej popularnych aktywności zbierających fundusze na WOŚP. Ranking aukcji i zbiórek przedstawia się w tym momencie następująco:
1. Skarbonka WOŚP – 528 939 zł (siepomaga.pl)
2. Golf w słońcu Hiszpanii z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską - 125 500 zł (allegro)
3. FoodBook „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi” – 114 306 zł (zrzutka.pl)
4. Maciej Musiał wysprząta Ci dom do zapętlonego utworu „Explosion” - 100 749 zł (allegro)
5. Wersja specjalna JBL Toyoty Aygo X - 95 250 zł (allegro)
6. Robert Lewandowski: Wyjątkowa Aukcja dla Fanów FC Barcelona! - 70 250 zł (allegro)
7. Donal Tusk Wspólne Kaszubskie Śniadanie i wizyta w KRP - 70 000 zł (allegro)
8. Rafał Sonik dla WOŚP: Wspólny dzień na petardzie! - 51 250 zł (allegro)
9. Legendarne zdjęcie "Czas Apokalipsy" - od WOŚP - 50 250 zł (allegro)
10. Ewa Chodakowska dla WOŚP: Tydzień metamorfozy - 36 250 zł(allegro)
Damian Kolasa i Aneta Ulich
W słusznej sprawie
Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach. Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej). E-book jest nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone jest osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.
Spis treści
- José Pedro Aguiar-Branco - przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
- Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
- Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce
- Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
- Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
- Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
- Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
- Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
- Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
- Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
- Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
- Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
- Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
- Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
- Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
- Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
- Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
- Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
- Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
- Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
- Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
- Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
- Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
- Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
- Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
- Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
- Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
- Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
- Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
- Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
- Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
- Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
- Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami
Kontakt dla mediów: Barbara Krysztofczyk, 501 209 530, media@holownia2025.pl i Aleksandra Tobiasz, biuroprasowe@holownia2025.pl
Źródło: Biuro prasowe Komitetu Wyborczego Kandydata na Prezydenta RP Szymona Hołowni

Business Centre Club po raz 32. docenił firmy spełniające najwyższe standardy w biznesie

Jak inwestować w dobrą sztukę w 2025 roku? Kluczowe wskazówki dla kolekcjonerów

Optegra otwiera dwunastą klinikę w Polsce i trzecią w Warszawie, dedykowaną specjalnie do korekcji wad wzroku
Transmisje online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Malwina Wędzikowska: W moim środowisku pracy nieraz byłam zdradzona i oszukana. Teraz wystrzegam się zbyt miłych ludzi, od których za chwilę można dostać cios w plecy
Prezenterka przyznaje, że show-biznes rządzi się swoimi prawami i trzeba mieć na uwadze to, że pozory mogą mylić. Nie brakuje bowiem osób, które za wszelką cenę chcą osiągnąć sukces i dbają o swoje interesy kosztem innych. Po dwóch dekadach pracy w świecie mediów i rozrywki, w różnych środowiskach i z różnymi ludźmi, Malwina Wędzikowska potrafi już rozpoznać tych, którzy nie mają wobec niej dobrych intencji.
Problemy społeczne
Wrocław najczęściej wskazywanym miejscem na ewentualną przeprowadzkę. To przekłada się na potencjał gospodarczy

40 proc. Polaków planujących w najbliższych latach przeprowadzkę wybrałoby Wrocław – wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych. Stolica Dolnego Śląska jest postrzegana jako miejsce, w którym można znaleźć dobrą pracę i mieszkanie, a komunikacja miejska działa w satysfakcjonujący sposób. Miasto jest również doceniane za walory turystyczne i chętnie odwiedzane przez podróżujących. Postrzeganie miasta przez mieszkańców i pracowników przekłada się również na potencjał inwestycyjny i zainteresowanie biznesu.
Firma
Trzy czwarte Zetek chce pracować na etacie. Elastyczny czas pracy nie jest dla nich istotny

Najmłodsze pokolenie wchodzące teraz na rynek pracy najbardziej ceni sobie stabilność. Dlatego 74 proc. deklaruje, że chce pracować na etacie – wynika z raportu „Work War Z”. Najważniejsze dla ankietowanych przy wyborze pracodawcy są wynagrodzenie i możliwość rozwoju, a ekologia oraz elastyczny czas pracy – wbrew obiegowym opiniom – schodzą u nich na dalszy plan. Zależy im na work–life balance i nie obawiają się o to walczyć, co jest odbierane przez inne pokolenia jako roszczeniowość. Sporo młodych pracowników deklaruje jednak problem z zaangażowaniem w swoje obowiązki, co jest poważnym wyzwaniem dla managerów.