Komunikaty PR

Wyjątkowy sernik z przepisu babci

2021-01-20  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania sernik ( 0.23 MB )

„Uważasz, że jesteś sprytny? To przekonaj babcię, że nie jesteś głodny” – ten internetowy żart wkrótce znów stanie się popularny, bo zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka, a więc i czas wyjątkowy dla wszystkich wnucząt i dziadków. A może w tym roku odwrócić role i ukochanym seniorom sprezentować własne wypieki? Podpowiadamy, jak upiec pyszny sernik i zaskoczyć nim najbliższych.

Podstawą pysznego sernika jest oczywiście twaróg – musi być najwyższej jakości, z tzw. czystą etykietą, czyli bez zbędnych dodatków. Nasze babcie najczęściej mieliły trzykrotnie klasyczny biały ser, jednak było to żmudne i czasochłonne zajęcie. Na szczęście obecnie można kupić gotowe do użycia aksamitne twarogi sernikowe w praktycznych wiaderkach 1 kg, np. Mlekpol. Dostępne w dwóch wariantach – 7% i 18% znakomicie sprawdzą się do przeróżnych serników.

Krakowski, nowojorski czy baskijski?

Warto wiedzieć, że rodzajów serników jest co najmniej kilkadziesiąt. Ten najbardziej chyba znany, to sernik krakowski – klasyk gatunku – z rodzynkami, o zwartej konsystencji i mocno twarogowym smaku.

Wielbiciele lżejszych deserów powinni zerknąć za ocean, gdzie w USA ciasta te robi się z serków śmietankowych, którymi my Polacy najczęściej smarujemy kanapki (np. serek śmietankowy Łaciaty naturalny).

Z serka śmietankowego i śmietany kremówki (śmietanka Łaciata 36%) powstaje również sernik baskijski – aksamitny i delikatny. Ciekawostka – w przeciwieństwie do reszty serników, które lubią niższą temperaturę, ten piecze się w 240 stopniach!

Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. Serniki można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną, warstwą bezy lub mlecznej pianki – naprawdę warto poruszyć wyobraźnię i zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Jak upiec perfekcyjny sernik?

Serniki potrafią być też kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby!

Przede wszystkim składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej – 2-3 godziny (latem krócej) przed pieczeniem, należy wyjąć z lodówki produkty potrzebne do wypieku. Dzięki temu sernik będzie miał zwartą konsystencję.

By uniknąć pęknięcia, należy piec sernik w kąpieli wodnej, czyli podnieść wilgotność w piekarniku. Można to zrobić na dwa sposoby: szczelnie owinąć tortownicę/blachę i wstawić ją do większego naczynia napełnionego kostkami lodu lub wodą. Można także głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wstawić na dół i napełnić wodą. Dzięki parze wodnej, która wytwarza się w piekarniku, ciasto piecze się równomiernie.

Eksperci polecają też piec sernik długo w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 150 st. – wówczas nie będzie pękało. I jeszcze jedna rada na koniec: sernik warto studzić przez ok. godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – to ciasto nie lubi nagłych zmian temperatur.

Przed podaniem należy ten wypiek schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Puszysty sernik z bezą

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g masła extra Łaciate
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Ser

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • garść kaszy manny

Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

Przygotowanie sera: Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.

Więcej przepisów na pyszne, domowe ciasta znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie BRAK ZDJĘCIA
2024-04-23 | 15:30

Gotowi na sezon grillowy? Lidl Polska z wyjątkową wegeofertą

Wielkimi krokami zbliża się majówka, a wraz z nią start sezonu grillowego. To świetny czas nie tylko dla mięsożerców. Lidl Polska po raz kolejny pokazuje, że pamięta o weganach, wegetarianach, flexitarianach i wszystkich,
Żywienie Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję
2024-04-23 | 14:00

Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję

Oliwki krojone czarne OLE! to jedna z najsmaczniejszych propozycji kuchni śródziemnomorskiej w formie cienkich, gotowych do użycia paseczków. Ta aromatyczna przekąska inspiruje do
Żywienie Jeremy Sochan powraca na boisko 4MOVE! Wielka premiera kampanii „Now it s your m
2024-04-19 | 16:45

Jeremy Sochan powraca na boisko 4MOVE! Wielka premiera kampanii „Now it's your m

Jeremy Sochan i FoodCare kontynuują owocną współpracę przy promocji marki 4MOVE. Tej wiosny polska gwiazda NBA i producent napojów izotonicznych podają piłkę jeszcze dalej w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą

Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.

Finanse

Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł

Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.