Komunikaty PR

Wykwintne śledzie na Wigilię i święta

2021-12-09  |  01:00
Biuro prasowe

Wszystkim dobrze znany jest tradycyjny śledź w oleju, z cebulką, ale to ryba, którą można przyrządzić na wiele pysznych i oryginalnych sposobów. Appetita, marka aromatycznych ziół i przypraw, od lat zachęcająca Polaków do gotowania smacznie i jedzenia stylowo, podpowie, jak przyprawić dania ze śledzia, aby mieć na nie ochotę przez cały rok.

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność. Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Tak, jedzenie śledzi uszczęśliwia! I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby. Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i wit. D3.

Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski. Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych. Najlepiej wybierać płaty z ryb odławianych w Atlantyku (są znacznie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi niż śledzie bałtyckie) i oznaczonych certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje zakup ryby najwyższej jakości, z połowów zrównoważonych, czyli mających zminimalizowany wpływ na ekosystem.

Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować – inspiracji dostarczy marka Appetita – i na zawsze zakochać się w śledziach!

 

Aromatyczne śledzie ziołowe

Składniki: 5 płatów śledziowych a là matias w oleju

2 cukrowe cebule

łyżka soku i skórki z cytryny

łyżeczka miodu

1 łyżka Ziół prowansalskich Appetita

3 łyżki Pietruszki Appetita

łyżka Koperku Appetita

4 ziarna Ziela angielskiego Appetita

2–3 Liście laurowe Appetita

olej rzepakowy

Wykonanie: Śledzie osączyć, ew. wymoczyć. Pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz przyprawami, na koniec połączyć ze śledziami. Przełożyć do słoika, zalać olejem. Zakręcić, wstawić do lodówki na min. 48 godz.

 

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki: 5 dag suszonych kapeluszy borowików

6 płatów śledziowych a là matias w zalewie

150 ml gotowego grzańca (wina)

2 łyżki oleju

4 czerwone cebule

5 łyżek octu jabłkowego

łyżka brązowego cukru

4 Goździki Appetita

2 ziarna Ziela angielskiego Appetita

duża szczypta Cynamonu mielonego Appetita

duża szczypta Imbiru mielonego Appetita

kilka suchych pierników lub ciastek korzennych bez lukru

 

Wykonanie: Grzyby zalać na noc wodą, obgotować, odcedzić i posiekać. Śledzie osączyć, szybko przepłukać, włożyć do naczynia i zalać zimnym grzańcem. Odstawić na 4–5 godz. w chłodne miejsce. Cebule posiekać, wrzucić do rondla, na rozgrzany olej, dodać cukier, ocet, goździki (można je rozgnieść) i ziele angielskie. Smażyć, mieszając, aż powstanie gęsta, szklista konfitura. Dołożyć grzyby, przyprawić do smaku cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić.

Śledziowe płaty osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Przykryć cebulowo-grzybową konfiturą, posypać z wierzchu pokruszonymi piernikami albo ciastkami. Skropić dodatkowo grzańcem.

 

Śledzie curry

Składniki: 4 płaty śledziowych a là matias w oleju

łyżka octu jabłkowego

1 cukrowa cebula

2 łyżki oleju

2 łyżki Curry Appetita

twarde, kwaśne jabłko

4–5 łyżek Koperku Appetita

5 łyżek majonezu

2–3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Pieprz czarny mielony Appetita

 

Wykonanie: Śledzie moczyć przez całą noc w mleku. Osączyć, pokroić w małą kostkę, wymieszać z octem i odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, pod koniec wymieszać dokładnie z curry. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami, cebulą z curry, koperkiem, majonezem, śmietaną oraz pieprzem do smaku. Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać na kawałkach razowego chleba, ze szczypiorem, kaparami oraz kawałkami korniszonów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.