Wykwintne śledzie na Wigilię i święta

Wszystkim dobrze znany jest tradycyjny śledź w oleju, z cebulką, ale to ryba, którą można przyrządzić na wiele pysznych i oryginalnych sposobów. Appetita, marka aromatycznych ziół i przypraw, od lat zachęcająca Polaków do gotowania smacznie i jedzenia stylowo, podpowie, jak przyprawić dania ze śledzia, aby mieć na nie ochotę przez cały rok.
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność. Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Tak, jedzenie śledzi uszczęśliwia! I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby. Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i wit. D3.
Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski. Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych. Najlepiej wybierać płaty z ryb odławianych w Atlantyku (są znacznie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi niż śledzie bałtyckie) i oznaczonych certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje zakup ryby najwyższej jakości, z połowów zrównoważonych, czyli mających zminimalizowany wpływ na ekosystem.
Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować – inspiracji dostarczy marka Appetita – i na zawsze zakochać się w śledziach!
Aromatyczne śledzie ziołowe
Składniki: 5 płatów śledziowych a là matias w oleju
2 cukrowe cebule
łyżka soku i skórki z cytryny
łyżeczka miodu
1 łyżka Ziół prowansalskich Appetita
3 łyżki Pietruszki Appetita
łyżka Koperku Appetita
4 ziarna Ziela angielskiego Appetita
2–3 Liście laurowe Appetita
olej rzepakowy
Wykonanie: Śledzie osączyć, ew. wymoczyć. Pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz przyprawami, na koniec połączyć ze śledziami. Przełożyć do słoika, zalać olejem. Zakręcić, wstawić do lodówki na min. 48 godz.
Korzenne śledzie z piernikiem
Składniki: 5 dag suszonych kapeluszy borowików
6 płatów śledziowych a là matias w zalewie
150 ml gotowego grzańca (wina)
2 łyżki oleju
4 czerwone cebule
5 łyżek octu jabłkowego
łyżka brązowego cukru
4 Goździki Appetita
2 ziarna Ziela angielskiego Appetita
duża szczypta Cynamonu mielonego Appetita
duża szczypta Imbiru mielonego Appetita
kilka suchych pierników lub ciastek korzennych bez lukru
Wykonanie: Grzyby zalać na noc wodą, obgotować, odcedzić i posiekać. Śledzie osączyć, szybko przepłukać, włożyć do naczynia i zalać zimnym grzańcem. Odstawić na 4–5 godz. w chłodne miejsce. Cebule posiekać, wrzucić do rondla, na rozgrzany olej, dodać cukier, ocet, goździki (można je rozgnieść) i ziele angielskie. Smażyć, mieszając, aż powstanie gęsta, szklista konfitura. Dołożyć grzyby, przyprawić do smaku cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić.
Śledziowe płaty osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Przykryć cebulowo-grzybową konfiturą, posypać z wierzchu pokruszonymi piernikami albo ciastkami. Skropić dodatkowo grzańcem.
Śledzie curry
Składniki: 4 płaty śledziowych a là matias w oleju
łyżka octu jabłkowego
1 cukrowa cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki Curry Appetita
twarde, kwaśne jabłko
4–5 łyżek Koperku Appetita
5 łyżek majonezu
2–3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Pieprz czarny mielony Appetita
Wykonanie: Śledzie moczyć przez całą noc w mleku. Osączyć, pokroić w małą kostkę, wymieszać z octem i odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, pod koniec wymieszać dokładnie z curry. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami, cebulą z curry, koperkiem, majonezem, śmietaną oraz pieprzem do smaku. Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać na kawałkach razowego chleba, ze szczypiorem, kaparami oraz kawałkami korniszonów.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.