Wypasiona kanapka!
Chrupiąca, zdrowa kanapka, którą można przygotować w naprawdę krótkim czasie – doskonała na piknik, śniadanie, kolację czy ekstra roślinną przekąskę!
Wypasiona kanapka
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
Opakowanie żytniego pieczywa chrupkiego razowego Sante
5 rzodkiewek
1 łyżka octu ryżowego
Słoik pasztetu z soczewicy Lovege
200 g szparagów zielonych
50 g rukoli
Garść kiełków
Szczypta soli Sante
Szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
50 g migdałów w skórce Sante
Pomidorki koktajlowe do podania
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szparagi około 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy skórką z cytryny. Na suchej patelni prażymy migdały, następnie siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne plasterki, mieszamy z octem ryżowym. Chrupkie pieczywo smarujemy łyżką pasztetu z soczewicy Sante, na wierzch układamy szparagi, listki rukoli, plasterki rzodkiewki, kiełki i posypujemy posiekanymi migdałami. Przykrywamy drugą kromką. Postępujemy tak z pozostałymi kanapkami do wykończenia składników. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.