Wyrazisty i aromatyczny dodatek do dań
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Chłodne wieczory i jesienna aura za oknem to idealny czas na… gotowanie. Wspólne przygotowywanie posiłków i eksperymentowanie w kuchni to na pewno dobrze spędzony czas zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Tak więc, które danie fenomenalnie sprawdzi się na takie okazje?
Późna jesień czy zima to idealny czas, by więcej czasu spędzać w kuchni. Sprzyja temu również rosnąca moda na gotowanie. Co za tym idzie coraz więcej osób stawia na samodzielne przygotowanie posiłków – zarówno tych wywodzących się z tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i inspirowanych przepisami z innych stron świata. Jednak bez względu na preferencje kulinarne przyrządzane dania zyskają pikanterii i rozgrzeją nas w chłodne wieczory, jeśli uzupełnimy je o Chrzan Luksusowy produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. W jego składzie znajdziemy aż 70% świeżego korzenia chrzanu, dzięki czemu wyróżnia się on naturalnym i intensywnym smakiem. Produkt ten doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do wędlin i mięs na zimno, jak i sushi, wyostrzy i uzupełni smak rodzimego żurku, kremu z dyni, klasycznych pasztecików i krokietów. W połączeniu z Majonezem Kieleckim może również służyć jako znakomity, aromatyczny sos. Poniżej kilka propozycji kulinarnych na jesienne wieczory na bazie mocnego, rozgrzewającego chrzanu.
Łosoś z nutą rozgrzewającego chrzanu
Jeśli lubimy poeksperymentować w kuchni i przygotować wyraziste w smaku danie, to warto sięgnąć po przepis na łososia w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to potrawa prosta, delikatna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Składniki do przygotowania:
- duży płat łososia
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
- posiekany koperek
- sól i pieprz do smaku
Na początek łososia oczyszczamy i kroimy go na mniejsze kawałki. Oprószamy rybę solą i skraplamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojone kawałki łososia. Teraz czas na sos – w miseczce mieszamy chrzan, majonez, kwaśną śmietanę i posiekany koperek. Polewamy nim rybę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Niecodzienna sałatka dla każdego
Przygotowanie sałatki nie zabiera zazwyczaj wiele czasu, a możliwości łączenia składników są ograniczone jedynie naszą kreatywnością i… preferencjami smakowymi. Aby przekąska zyskała odrobinę ostrości, do ulubionego sosu proponujemy dodać łyżeczkę Chrzanu Luksusowego. Takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale na przykład w sałatce ziemniaczanej, którą przygotujemy z zaledwie kilku składników:
- cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 5-7 ugotowanych ziemniaków
- mała puszka zielonego groszku
- łyżeczka Chrzanu Luksusowego
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz cebulę. Na koniec do pokrojonych warzyw wkładamy zielony groszek, majonez, Chrzan Luksusowy, sól, pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g
Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo
Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!”
Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.