Komunikaty PR

Za Czarną Owcą w stronę wege

2021-09-27  |  16:00
Biuro prasowe

Przejdź z Czarną Owcą na jasną stronę mocy! A mówiąc po ludzku: zafunduj sobie tygodniowy bezmięsny detoks! Dla własnego zdrowia, dla planety Ziemia i dla uczczenia zbliżającego się święta wegetarianizmu. Pomoże w tym niezawodny Le Grand Noir, który ma dla wszystkich eko-wege-sympatyków moc smakowitych jarskich przepisów, doskonałych nie tylko na ten szczególny dzień.

Wegetarianizm narodził się tam, gdzie pogoda w sposób naturalny sprzyjała uprawom warzyw: w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Kiedy dotarł w zimniejsze regiony naszej planety prześwietlono go taką ilością badań, że dziś już nikt nie ma wątpliwości. Dobrze skomponowana dieta wegetariańska jest korzystna dla człowieka, a ludzie, którzy ją stosują cieszą się lepszym samopoczuciem, mniej chorują i… dłużej żyją! Nauka mówi jasno: wykluczenie mięsa z codziennego jadłospisu nie powoduje żadnych negatywnych skutków, a wręcz poprawia funkcjonowanie naszych organizmów.

Ale zanim mięso zniknie z naszej listy zakupów i zaczniemy medytować nad odpowiednią ilością marchewek w koszyku, zafundujmy sobie zrównoważony stan przejściowy: trochę po staremu i trochę po nowemu. Jako że Dzień Wegetarianizmu (1 października) tuż-tuż, zacznijmy od wypróbowania obiecanych na wstępie bezmięsnych przepisów od Le Grand Noir.

Sami wszystko kroimy i siekamy!

Słyszeliście o wegetariańskim spaghetti bolognese na czerwonym winie? To danie smaczne i proste, nawet dopiero wchodzący na ścieżkę wege-osoby łatwo sobie z nim poradzi.

Oto czego będziemy potrzebować:

  • szklanki czerwonej soczewicy

  • oliwy z oliwek

  • 1 pora

  • 1 marchewki

  • 1 cebuli

  • 3 ząbków czosnku

  • 350 ml czerwonego wina Le Grand Noir Merlot

  • 150 ml passaty pomidorowej

  • bazylii, oregano, soli

  • makaronu spaghetti

A teraz do roboty! Nie, nie sięgamy po kuchennego robota! Sami wszystko kroimy i siekamy – w przerwie degustując ostrożnie to co zostanie w butelce Le Grand Noir Merlot. A jest to wino wyjątkowe z charakterystyczną nutą morwy i śliwki, z lekką domieszką wiśni i truskawki.

Czerwoną soczewicę gotujemy ok 15 minut. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Dorzucamy startą marchewkę i pora oraz wszystkie przyprawy. Skrapiamy delikatnie wodą i dusimy, stopniowo dolewając wina. Czekamy aż wino całkowicie wyparuje. Ugotowaną soczewicę blendujemy, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy z passatą. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, rozprowadzamy po nim zawartość patelni, czyli polewamy gęstym sosem soczewico-pomidorowym. Czeka Was uczta iście wyborna!

Prawdziwa ozdoba wegetariańskiego stołu

Fanom białego wina, zwłaszcza francuskiego, polecamy chyba najpopularniejsze danie znad Sekwany, bazujące na niewątpliwie najpopularniejszym w świecie warzywie. Panie i panowie, przed wami ozdoba każdego wegetariańskiego stołu (chciałoby się polecieć klasykiem: złota, a jaka skromna!): zupa cebulowa!

Musimy mieć pod ręką takie składniki:

  • 5 średnich cebul

  • Bulion warzywny (ok 500 ml)

  • Białe wytrawne wino Le Grand Noir Chardonnay – 1 szklanka

  • Mąka – 1 łyżeczka

  • Masło – 1 łyżeczka

  • Oliwa z oliwek

  • Szczypta suszonego tymianku, soli i pieprzu

  • Bagietka i ser ementaler (150 g)

Zaczynamy oczywiście od posiekania cebuli w drobną kostkę. Ale uwaga - jest jej tak dużo, że musimy zadbać o ochronę oczu. Nie zakładamy jednak gogli, lecz fundujemy sobie krótką przerwę w siekaniu na zwilżenie przełyku kieliszkiem białego Le Grand Noir Chardonnay…

Następnie w garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła oraz 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę. Dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem. Pod koniec podsmażamy z łyżeczką mąki na złoty kolor, energicznie mieszając. Zawartość patelni blendujemy, przelewamy do garnka i mieszamy z bulionem, przyprawiamy suszonym tymiankiem i dolewamy wino. W czasie, kiedy zupa będzie się wolno gotować (ok 10 minut), kroimy bagietkę, kładziemy na niej ser i wkładamy do piekarnika.

Teraz znowu mamy chwilę dla siebie. W butelce powinno pozostać jeszcze trochę Le Grand Noir Chardonnay. Można o nim śmiało powiedzieć, że rozbudza wyobraźnię! Mieszanka jego aromatów idealnie przygotowuje nasz podniebienie na ekscytujący kontakt z dochodzącą do finału francuską cebulową!

Trzymajmy się złotego środka!

Kuchnia wegetariańska potrafi naprawdę zaskakiwać. Wielością jej ciekawych i oryginalnych smaków zachwycają się nawet najwięksi mięsosmakosze. Warunek jest jeden – należy je wprowadzić do własnego kuchennego repertuaru, a nie tylko dyskutować. O korzyściach dla zdrowia i naszej planety już wspomnieliśmy. A przecież jest jeszcze jeden niebywale istotny argument „za”: będąc wege przestajemy wykorzystywać naszych braci mniejszych, czyli zwierzęta! Niemniej, nie szarżujmy ze zmianami! Zmierzając w stronę wege trzymajmy się złotego środka: trochę gotowania po staremu i trochę po nowemu!

O marce Le Grand Noir:
Wino Le Grand Noir jest idealnym ucieleśnieniem idei, że bycie „czarną owcą”, czyli podążanie własną drogą, wbrew utartym schematom, jest inspirujące, a owoce takiego podejścia mogą okazać się zaskakująco dobre. Tak, jak w przypadku wina Le Grand Noir, stworzonego przez Roberta Josepha oraz mistrza winiarskiego Hugh Rymana, którzy postanowili pójść wbrew utartym schematom i stworzyć wino o buntowniczej duszy, przełamujące klasyczny smak wielowiekowych tradycji winiarskich Francji świeżym i zaskakującym podejściem znanym z win z Nowego Świata.

Kontakt z mediami:
Karolina Kraśnicka, karolina.krasnicka@lbrelations.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Międzynarodowy Dzień Kawy: Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju? Biuro prasowe
2024-10-01 | 12:32

Międzynarodowy Dzień Kawy: Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju?

Kawosze w Polsce wypijają średnio 2,4 filiżanki kawy, a aż 87% z nich sięga po nią każdego dnia – wynika z przeprowadzonego na zlecenie Tchibo Warszawa sp. z o.o. badania agencji
Styl życia Nie działka czy auto, ale podróż i nowe hobby. O czym marzy pokolenie 50+?
2024-10-01 | 12:00

Nie działka czy auto, ale podróż i nowe hobby. O czym marzy pokolenie 50+?

75 proc. osób w wieku 55-84 ma wiele pragnień, które chciałoby zrealizować. Trzy najpopularniejsze to podróż do wymarzonego miejsca, nauczenie się czegoś nowego i
Styl życia Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!
2024-10-01 | 01:00

Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

Bogactwo smaków wege Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej

Wokalistka już po raz drugi w swojej karierze została zaproszona do udziału w show French Touch. Pięć lat temu na scenie towarzyszył jej Willy William i w duecie zaśpiewali utwór „Ego”. Margaret zaznacza, że nie było to łatwe zadanie, bo po prostu nie zna języka francuskiego. I do tej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo choć podoba jej się brzmienie tego języka i lubi słuchać Francuzów, to jej samej dużą trudność sprawia wymowa poszczególnych słów. Dlatego też i tym razem liczy na wyrozumiałość artysty, z którym będzie współpracować.

Media

Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi

W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle aktorka zdradza, że zawodowo jest teraz mocno zaangażowana w dwa projekty. Pracuje nad kolekcją bielizny dla znanej marki i nad kanałem wideo, w którym będzie testowała menu w różnych warszawskich restauracjach i rozmawiała z ciekawymi gośćmi. Przed wakacjami Monika Mrozowska zaskoczyła też diametralną zmianą fryzury, ale jak podkreśla – ta metamorfoza nie była wyrazem ekstrawagancji, nie chodziło też o charakteryzację do nowej roli.

Transport

Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki

Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.