Czysty skład i krótka etykieta – tym kieruj się przy wyborze nabiału
Konsumenci mają obecnie bardzo szeroki wybór produktów, a przy tym coraz większą wagę przywiązują do własnego zdrowia. Jednym z zauważalnych trendów jest to, że Polacy stawiają przede wszystkim na tradycyjne produkty. Coraz bardziej doceniane są znane, lokalne marki i artykuły, wytworzone w procesie zrównoważonego rozwoju. Ich zaletą jest także posiadanie czystego składu i krótkiej etykiety. Warto zwracać uwagę na to, co umieszczamy w swoim koszyku podczas zakupów.
Wzrost naszej świadomości na temat zdrowego stylu życia i wpływu pożywienia na nasze samopoczucie, sprawia, że chętniej wybieramy produkty, które nie zawierają ulepszaczy, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Wielu z nas ma już w nawyku czytanie składów. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów i prozdrowotne trendy, firmy coraz częściej oferują w swoim asortymencie artykuły z czystą etykietą, które są jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone.
Jedną z najczęściej kupowanych przez nas kategorii produktowych jest nabiał, który pozwala dostarczyć do organizmu wiele wartościowych składników odżywczych. Ponadto, produkty mleczne to prawdziwe bogactwo składników mineralnych, takich jak np.: fosfor, magnez, potas, cynk, a także witamin: B2, B12, A i E. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę podczas kolejnych zakupów.
Serek homogenizowany – im krótszy skład tym lepiej
Warto wybrać taki, który nie będzie zawierał substancji dodatkowych. Wśród szerokiej gamy tego typu produktów na szczególną uwagę zasługuje serek waniliowy Rolmlecz. Obecny na rynku już blisko 50 lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kolejnych pokoleń dzieci i dorosłych. Dzięki temu, że zawiera krótki skład i czystą etykietę, stanowi pyszną i odżywczą przekąskę. Można go zjeść na drugie śniadanie albo użyć do uwielbianych przez nas naleśników, a nawet ciasta. Z dodatkiem naszych ulubionych witamin będzie on prawdziwą bombą witaminową.
Maślanka – pyszny smak, prosty skład
To pyszny, lekki produkt mleczny powstający podczas produkcji masła. Uzyskany w ten sposób fermentowany napój o oryginalnym smaku, zapachu i konsystencji, jest bogaty w sole mineralne, fosfolipidy i białka. Wszystko to znajdziemy np. w Maślance Mrągowskiej, która jest smaczna i lekkostrawna, a przy tym ceniona przez konsumentów za właściwości prozdrowotne i krótki skład. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań lub samodzielna pełnowartościowa przekąska. Idealne smakuje schłodzona w sezonie wiosenno-letnim, gdy potrzebujemy orzeźwienia.
Śmietanki do dań na słono i na słodko
Śmietanka to jeden z obowiązkowych produktów obecnych w naszych lodówkach. Używana jest do zabielania kawy, zup i sosów, do zapiekanek, nie warzy się w potrawie i podnosi jej walory smakowe. Najbardziej rozpoznawalną marką na polskim rynku są śmietanki Łaciate – niezastąpione do ciast, deserów czy domowych lodów. Jej popularność idzie w parze z najwyższą jakością, ponieważ jest to produktu o bardzo prostym i czystym składzie, co szczególnie dla świadomych konsumentów jest bardzo dużym atutem, którzy chcą wybierać produkty naturalne, bez zbędnych dodatków.

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.