Dlaczego warto wybierać żywność certyfikowaną?
Żywność naturalna, bio, ekologiczna, bez antybiotyków, bez GMO – dziś jesteśmy zasypani tego typu hasłami. Stając przed półką sklepową, sięgamy po produkty, które w naszej opinii są zdrowe i najbardziej wartościowe. Zdarza się jednak, że slogany na opakowaniach żywności bywają mylące – dlatego tak ważne jest, by poszukiwać na nich wiarygodnych oznaczeń i certyfikatów. Jednym z najważniejszych jest certyfikat rolnictwa ekologicznego – tzw. Euroliść.
Białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle – z pewnością nie raz widziałeś ten symbol. Co on oznacza? To europejski certyfikat, który jest rzeczywistą gwarancją, iż dany produkt powstał w systemie rolnictwa ekologicznego. Wytwórca tego produktu musiał spełnić wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do pozyskania tego oznaczenia. Surowe kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji – począwszy od upraw, przez cały proces przetwórstwa, transportu, magazynowania. Kupując produkt oznaczony tym certyfikatem, możemy oczekiwać najwyższej, a przy tym powtarzalnej, jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne środowisku. Stosowane tu metody wspierają zachowanie różnorodności biologicznej i przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Chcąc dokonywać proekologicznych wyborów żywnościowych, lepiej jednak zawsze kierować się wiarygodnymi certyfikatami, które dają nam pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał w systemie produkcji biożywności.
Na szczęście asortyment produktów certyfikowanych jest dziś bardzo szeroki i znaleźć w nim możemy w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w codziennej diecie. Również soki – takie jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony. Warzywa i owoce, na bazie których powstają te pyszne soki, pochodzą z upraw ekologicznych. Soki te są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
W asortymencie Fortuna Bio Sok 100% każdy znajdzie propozycję dla siebie. Są tu soki na bazie samych owoców (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka); owoców połączonych z warzywami (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka), jak i warzywne (Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor).
Pamiętajmy, że wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale też zyskujemy wiele dla naszego zdrowia. Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze – te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem przy kolejnych zakupach, warto wypatrywać Euroliścia!
Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze
Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?
Prezenty last minute za mniej niż 15 złotych w Lidl Polska!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.