Dlaczego warto wybierać żywność certyfikowaną?
Żywność naturalna, bio, ekologiczna, bez antybiotyków, bez GMO – dziś jesteśmy zasypani tego typu hasłami. Stając przed półką sklepową, sięgamy po produkty, które w naszej opinii są zdrowe i najbardziej wartościowe. Zdarza się jednak, że slogany na opakowaniach żywności bywają mylące – dlatego tak ważne jest, by poszukiwać na nich wiarygodnych oznaczeń i certyfikatów. Jednym z najważniejszych jest certyfikat rolnictwa ekologicznego – tzw. Euroliść.
Białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle – z pewnością nie raz widziałeś ten symbol. Co on oznacza? To europejski certyfikat, który jest rzeczywistą gwarancją, iż dany produkt powstał w systemie rolnictwa ekologicznego. Wytwórca tego produktu musiał spełnić wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do pozyskania tego oznaczenia. Surowe kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji – począwszy od upraw, przez cały proces przetwórstwa, transportu, magazynowania. Kupując produkt oznaczony tym certyfikatem, możemy oczekiwać najwyższej, a przy tym powtarzalnej, jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne środowisku. Stosowane tu metody wspierają zachowanie różnorodności biologicznej i przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Chcąc dokonywać proekologicznych wyborów żywnościowych, lepiej jednak zawsze kierować się wiarygodnymi certyfikatami, które dają nam pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał w systemie produkcji biożywności.
Na szczęście asortyment produktów certyfikowanych jest dziś bardzo szeroki i znaleźć w nim możemy w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w codziennej diecie. Również soki – takie jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony. Warzywa i owoce, na bazie których powstają te pyszne soki, pochodzą z upraw ekologicznych. Soki te są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
W asortymencie Fortuna Bio Sok 100% każdy znajdzie propozycję dla siebie. Są tu soki na bazie samych owoców (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka); owoców połączonych z warzywami (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka), jak i warzywne (Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor).
Pamiętajmy, że wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale też zyskujemy wiele dla naszego zdrowia. Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze – te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem przy kolejnych zakupach, warto wypatrywać Euroliścia!

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.