Dlaczego warto wybierać żywność certyfikowaną?
Żywność naturalna, bio, ekologiczna, bez antybiotyków, bez GMO – dziś jesteśmy zasypani tego typu hasłami. Stając przed półką sklepową, sięgamy po produkty, które w naszej opinii są zdrowe i najbardziej wartościowe. Zdarza się jednak, że slogany na opakowaniach żywności bywają mylące – dlatego tak ważne jest, by poszukiwać na nich wiarygodnych oznaczeń i certyfikatów. Jednym z najważniejszych jest certyfikat rolnictwa ekologicznego – tzw. Euroliść.
Białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle – z pewnością nie raz widziałeś ten symbol. Co on oznacza? To europejski certyfikat, który jest rzeczywistą gwarancją, iż dany produkt powstał w systemie rolnictwa ekologicznego. Wytwórca tego produktu musiał spełnić wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do pozyskania tego oznaczenia. Surowe kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji – począwszy od upraw, przez cały proces przetwórstwa, transportu, magazynowania. Kupując produkt oznaczony tym certyfikatem, możemy oczekiwać najwyższej, a przy tym powtarzalnej, jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne środowisku. Stosowane tu metody wspierają zachowanie różnorodności biologicznej i przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych. Chcąc dokonywać proekologicznych wyborów żywnościowych, lepiej jednak zawsze kierować się wiarygodnymi certyfikatami, które dają nam pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał w systemie produkcji biożywności.
Na szczęście asortyment produktów certyfikowanych jest dziś bardzo szeroki i znaleźć w nim możemy w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy w codziennej diecie. Również soki – takie jak Fortuna Bio Sok 100% tłoczony. Warzywa i owoce, na bazie których powstają te pyszne soki, pochodzą z upraw ekologicznych. Soki te są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
W asortymencie Fortuna Bio Sok 100% każdy znajdzie propozycję dla siebie. Są tu soki na bazie samych owoców (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka); owoców połączonych z warzywami (np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka), jak i warzywne (Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor).
Pamiętajmy, że wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale też zyskujemy wiele dla naszego zdrowia. Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze – te, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem przy kolejnych zakupach, warto wypatrywać Euroliścia!
![Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1229908963,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City
![Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu](/files/_uploaded/glownekonf_368224950,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu
![Znamy najnowszy portret klientek Pepco](/files/_uploaded/glownekonf_1470353958,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Znamy najnowszy portret klientek Pepco
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.