Farma Świętokrzyska rusza z kampanią #2życiewarzyw
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Z najnowszego raportu Feedback EU wynika, że Unia Europejska wyrzuca więcej jedzenia niż importuje. W 2021 roku sprowadziła prawie 138 mln ton produktów, jednocześnie marnując 153,5 mln ton żywności. Z kolei dane Federacji Polskich Banków Żywności wskazują, że skala marnowania żywności w Polsce wynosi 4,8 mln ton rocznie, biorąc pod uwagę wszystkie ogniwa łańcucha produkcji. Farma Świętokrzyska, chcąc przyczynić się do zmiany tej sytuacji wprowadza na rynek nieidealne w wyglądzie, ale świeże, smaczne, pełnowartościowe, a do tego ekologiczne warzywa i owoce. To także szansa na oszczędności w dobie inflacji, ponieważ cena takich produktów jest niższa.
W ramach prowadzonej przez Farmę Świętokrzyską akcji #2życiewarzyw kilogram ekologicznej papryki czy dyni kosztuje 5 zł.
– Wiemy, że znaczna część żywności, którą marnujemy, to pełnowartościowe produkty, które swoim wyglądem odbiegają od standardów. Dlatego konsumenci mniej chętnie sięgają po nie w sklepach. Chcemy to zmienić. W związku z tym wyszliśmy z działaniem promującym nieidealne, ale bogate w wartości odżywcze warzywa i owoce. Oprócz wyglądu niczego im nie brakuje, a do tego są sporo tańsze. To nasz wkład w promowanie zwyczajów zakupowych, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Marnowanie na ogromną skalę
Jak wynika z raportu Feedback EU „No Time to waste”, Unia Europejska importowała w 2021 roku ponad 138 mln ton żywności o łącznej wartości 150 mld euro i jednocześnie zmarnowała 153,5 ml ton jedzenia. Skala marnotrawstwa jest tym bardziej niepokojąca, gdy weźmie się pod uwagę, że 33 mln ludzi nie może sobie pozwolić na wysokiej jakości posiłek co drugi dzień. Stąd też inicjatywa Farmy Świętokrzyskiej w promowaniu warzyw i owoców, które odbiegają od normy tylko pod względem wyglądu.
Na stronie Farmy Świętokrzyskiej w zakładce „drugie życie warzyw” można kupić ekologiczną dynię, paprykę, buraki, marchew, ziemniaki oraz jabłka. Cena za 1 kg to 5 zł. W TOP3 najwyższych oszczędności cenowych wygrywa papryka z różnicą 11,98 zł/kg, na drugim miejscu dynia z 7,99 zł/kg. Podium zamyka krzywa marchewka, gdzie można zaoszczędzić na kilogramie aż 4,40 zł.
Produkty biorące udział w akcji #2życiewarzyw dostępne są tu: https://biozfarmy.pl/pol_m_2zyciewarzyw-589.html
Sianko, jemioła i inne świąteczne produkty dostępne "na jush"
Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze
Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.