Komunikaty PR

Jak nie marnować żywności podczas Świąt – porady od Netto i Mateusza Zielonki

2020-12-22  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Węgorek
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, szczególnie w okresie Świąt, sieć handlowa Netto oraz Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, przygotowali praktyczny poradnik, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.  

Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie Świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po Świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt… i nie tylko?”, dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.

Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:

 

Coraz bliżej Święta – PLANOWANIE

  1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
  2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
  3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
  4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
  5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
  6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
  7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

 

Coraz bliżej Święta – CELEBROWANIE

  1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
  2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
  3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
  4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
  5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
  6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
  7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

 

…i po Świętach – TO NIE KONIEC

  1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
  2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
  3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
  4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
  5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
  6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
  7. Pomyśl o kompostowaniu.

 

Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!”, zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Walk PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl Biuro prasowe
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we
Zakupy iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
2025-03-03 | 11:30

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

Apple zaprezentowało kolejną odsłonę swojego flagowego smartfona – iPhone’a 16. Tegoroczna wersja wprowadza istotne udoskonalenia w zakresie wydajności, aparatu
Zakupy DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw
2025-02-24 | 08:30

DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw

DPD Polska konsekwentnie rozwija zakres usług w ramach DPD Mobile, zapewniając użytkownikom aplikacji jeszcze większą wygodę w nadawaniu przesyłek międzynarodowych. Od teraz

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.