Komunikaty PR

Jak nie marnować żywności podczas Świąt – porady od Netto i Mateusza Zielonki

2020-12-22  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Węgorek
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, szczególnie w okresie Świąt, sieć handlowa Netto oraz Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, przygotowali praktyczny poradnik, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.  

Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie Świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po Świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt… i nie tylko?”, dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.

Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:

 

Coraz bliżej Święta – PLANOWANIE

  1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
  2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
  3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
  4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
  5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
  6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
  7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

 

Coraz bliżej Święta – CELEBROWANIE

  1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
  2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
  3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
  4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
  5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
  6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
  7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

 

…i po Świętach – TO NIE KONIEC

  1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
  2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
  3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
  4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
  5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
  6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
  7. Pomyśl o kompostowaniu.

 

Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!”, zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Walk PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City Biuro prasowe
2024-06-28 | 15:12

Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City

W najbliższy weekend - 29 i 30 czerwca - przestrzeń przy fontannie na poziomie -1 zamieni się w strefę kreatywnych zajęć dla starszych dzieci i wszystkich dorosłych. Pod okiem
Zakupy Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu
2024-06-27 | 09:11

Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu

Niespełna dwa tygodnie po otwarciu butiku RP Store na klientów Blue City czeka kolejna nowość - sklep hiszpańskiej marki Kamalion, pełen nowoczesnych akcesoriów
Zakupy Znamy najnowszy portret klientek Pepco
2024-06-26 | 17:00

Znamy najnowszy portret klientek Pepco

Od Portugalii, przez Polskę aż po Estonię to wykształcona, pracująca, mama, dla której najważniejsze są niskie ceny. Każdego miesiąca w sklepach Pepco klienci realizują ponad

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.