Jak Polacy radzą sobie z kryzysem?
MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Cybernetyki 19
02-677 Warszawa
bartosz.rzepa|madeinpr.pl| |bartosz.rzepa|madeinpr.pl
663272666
https://madeinpr.pl/
Rok 2022 przyniósł ze sobą wiele trudności, m.in. spowodowanych stale rosnącymi cenami. Wydając tyle samo, co w ubiegłym roku, do sklepowego koszyka trafia o wiele mniej produktów. Jakie są sposoby na walkę z obecnym kryzysem?
Ten temat wraz ze skalą marnowania żywności stanowiły podstawę tegorocznej edycji Światowego Dnia Żywności, która została zorganizowana przez Banki Żywności we współpracy z firmą Lidl Polska.
Nowe, ciężkie realia
Ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej najbardziej potrzebującym to misja Banków Żywności, którą wypełniamy już od prawie 30 lat. W tym czasie zmierzyliśmy się z wieloma kryzysami, wśród których można wymienić na przykład okres transformacji, powódź 1997 roku czy globalny kryzys ekonomiczny z 2008 roku. Mimo to 2022 rok był dla nas szczególnie trudny. – mówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Nowe realia stanowią dla konsumentów prawdziwe wyzwanie, a rosnąca inflacja niestety nie idzie w parze ze wzrostem wynagrodzenia. Osoby zarabiające poniżej średniej, większość wypłaty przeznaczają na żywność, a 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, który wynosi mniej niż 692 złote miesięcznie. Ludzie coraz częściej zaczynają szukać oszczędności, również w produktach spożywczych.
Podstawową misją Lidl Polska jest zapewnienie klientom każdego dnia produktów wysokiej jakości, w niskiej, lidlowej cenie, wyprodukowanych w sposób zrównoważony. Sieć od 20 lat niezmiennie dąży do zapewniania konsumentom niskich cen. W związku z rosnącą inflacją Lidl Polska oferuje jeszcze więcej promocji i zniżek dla klientów, aby ułatwić polskim rodzinom codzienne zakupy. Dodatkowo od 5 lat sieć współpracuje z Ministerstwem Rodziny i Polityki Społecznej, czyli organizatorem ogólnopolskiego programu Karta Dużej Rodziny. Dzięki temu w sklepach Lidl Polska przez cały rok, osoby posiadające Kartę mają zapewniony stały rabat 10% na aż 7 grup asortymentowych. – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications & CSR Lidl Polska.
Gdzie szukać oszczędności?
Pomimo kryzysu, nadal marnowane jest rocznie 5 milionów ton żywności, z czego 3 miliony generowane są przez gospodarstwa domowe. Powyższe statystyki powinny stanowić punkt wyjściowy do dalszych refleksji związanych z szukaniem oszczędności, a rozsądne planowanie zakupów jest dzisiaj istotne jak nigdy wcześniej. Podczas tego procesu warto również pochylić się nad prowadzeniem ewidencji wydatków, która pozwoli znacznie ograniczyć niepotrzebne koszty. Tylko dzięki niemu, gospodarstwo domowe jest w stanie zaoszczędzić kilkaset złotych miesięcznie. Zamiast wyrzucać, warto szukać inspiracji i w łatwy sposób z produktów ze zbliżającym się terminem przydatności można stworzyć smaczne danie. Kolejnym sposobem jest dbanie o rzeczy m.in. elektronikę i odzież. Proste czynności, jak zapoznanie się z instrukcją obsługi czy metką, pozwalają dłużej cieszyć się funkcjonalnością nabywanych rzeczy. Popularnym sposobem na oszczędzanie jest także korzystanie z produktów z drugiej ręki. Sięgając po ubrania np. z second handów, można pozyskać dobrej jakości odzież w niskiej cenie. Statystyki pokazują również, że konsumenci o wiele częściej sięgają po tańsze zamienniki produktów, na które aktualnie nie mogą sobie pozwolić.
*******
O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.

Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport!

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.