Komunikaty PR

Jesienne inspiracje z HELIO

2022-11-20  |  12:00
Biuro prasowe

Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem. Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:

  • 1 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Śliwek HELIO So Soft • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. Nerkowców pieczonych Helio Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 kg kiszonej kapusty czerwonej (litrowy słoik) • 70 dag karkówki • 2-3 ząbki czosnku • 3-4 listki laurowe • 5-6 ziaren ziela angielskiego • 2-3 goździki • 1-2 łyżeczki nasion kminku • 1 papryczka chili • 1 łyżeczka mielonego imbiru • 1-2 gwiazdki anyżku • 4-5 łyżek oliwy • gałązka rozmarynu • sól • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport! Biuro prasowe
2025-04-21 | 23:50

Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport!

Jakie akcje promocyjne skutecznie angażują konsumentów i zwiększają sprzedaż? Które nagrody są najbardziej pożądane i wpływają na efekt? Aż 80% Polaków
Zakupy Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we
Zakupy iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
2025-03-03 | 11:30

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

Apple zaprezentowało kolejną odsłonę swojego flagowego smartfona – iPhone’a 16. Tegoroczna wersja wprowadza istotne udoskonalenia w zakresie wydajności, aparatu

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.