Lokalni producenci zaprezentują tegoroczne zbiory na jarmarku Żuławskie Smaki
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki po raz kolejny zagości w CH Osowa. Odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę, 7-8 sierpnia. W tym miesiącu dostawcy zaprezentują najświeższe wyroby, które przygotowali z plonów z ostatnich tygodni.
Za nami pierwszy pełny letni miesiąc, w którym ogrodnicy i rolnicy dokonali zbiorów tegorocznych upraw. Dlatego sierpień to dobra okazja do zapoznania się z najświeższymi efektami ich pracy oraz zdrowymi przetworami i produktami, które przygotowywane są już z myślą o zbliżającej się jesieni i zimie.
Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w świeży, zebrany w lipcu miód, który na zbliżającym się jarmarku zaprezentuje pasieka Miody Gustawa, oferująca także bardzo zdrowy pyłek pszczeli czy piękne wyroby z wosku.
Kolejnym produktem aktualnych zbiorów są kiszonki, zwłaszcza ogórki z własnej uprawy, które oferuje Żuławska Zagroda, przedsiębiorstwo Pana Adama Spirewskiego, pomysłodawcy inicjatywy zrzeszającej regionalnych producentów. Oprócz ogórków dostępne są także m.in. buraki ćwikłowe oraz kapusta kiszona.
„Lato to dobry czas na przygotowanie się do jesieni i zbiorów z naszych pól i ogrodów – cieszymy się, że możemy dzielić się naszymi własnoręcznie pielęgnowanymi warzywami i przetworami z naszymi sąsiadami z Trójmiasta” – dodaje Adam Spirewski.
Oprócz tego na jarmarku będzie można skosztować domowej kuchni i Pierogów Halinki w wielu smakach – każdy znajdzie coś dla siebie. Dla fanów wytrawnych smaków dostępne będzie nabiał własnej roboty, który przygotowany został przez przedsiębiorstwo Sery Witka – od miękkich serów do kanapek po twarde, idealne do wina i przystawek.
Na deser każdy z klientów będzie mógł zapoznać się z ofertą znakomitych wypieków i ciast od Słodkiego Zakątka, które z pewnością świetnie smakują z dobrą kawą czy herbatą.
Wystawcy sierpniowego jarmarku Żuławskie Smaki:
- Miody Gustawa
- Żuławska Zagroda
- Pierogi Halinki
- Słodki Zakątek
- Sery Witka
Jarmark Żuławskie Smaki dostępny będzie dla klientów w godzinach otwarcia CH Osowa.
Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze
Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?
Prezenty last minute za mniej niż 15 złotych w Lidl Polska!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.