Magia konszowania – tajniki szlachetnego smaku czekolad Wawel
Magia konszowania polega na długim i dokładnym mieszaniu składników oraz sprawia, że czekolady Wawel nabierają intensywnego i szlachetnego smaku, na który warto czekać.
Rozgryzamy sekrety konszowania
Samo słowo wywodzi się z języka hiszpańskiego, gdzie słowo concha oznacza muszla. To właśnie taki kształt miało jedno z pierwszych urządzeń służących do konszowania masy czekoladowej.
Proces ten dobrze znany jest tylko prawdziwym ekspertom w dziedzinie czekolad, bez niego nie byliby oni w stanie stworzyć smaku, za który wszyscy tak bardzo kochamy czekoladę. Konszowanie to długie i intensywne mieszanie, pozwalające dokładnie połączyć poszczególne składniki i uszlachetniające czekoladę nadając jej aksamitną i gładką konsystencję. Temperatura przy tym procesie powinna wynosić od 55 do 90 °C. Ważne jest, by konszowanie trwało jak najdłużej, może trwać nawet tydzień, bo jak wiemy nie od dziś, wszystko co dobre wymaga czasu.
Czekoladnicy z Wawelu
Ponad stuletnie doświadczenie marki Wawel w konszowaniu sprawiło, że jest ona prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie. Stawia na najwyższej jakości składniki, prosty skład, bez zbędnych dodatków, substancji konserwujących, barwników, sztucznych aromatów i bez emulgatora E476. Sekret niepowtarzalności czekolad Wawel tkwi w naturalnym procesie, który wymaga czasu. Dzięki niemu każdy kawałek czekolady Wawel nasycony jest szlachetnym i intensywnym smakiem, który wydobywa się, gdy powoli rozpuszczamy ją na naszych podniebieniach. Sięgnij po swoją ulubioną i rozpłyń się z zachwytu!
- Czekolada gorzka 70% cocoa
Ciemna czekolada Gorzka Wawel to klasyczny wytrawny smak i bogaty aromat, który po procesie konszowania zamykany jest w przepysznej tabliczce czekolady. 70% masy kakaowej powstającej z wyselekcjonowanych odmian ziarna kakaowego pochodzącego z Afryki, zapewnia intensywne doznania smakowe. Idealna propozycja nie tylko dla koneserów wytrawnych smaków, ale dla wszystkich osób, które poszukują produktu wysokiej jakości, przygotowanego z najlepszych składników.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 4,10 zł
- Czekolada gorzka 74% z ziarnem z Ghany i solą himalajską
Wyselekcjonowane ziarna kakaowca oraz sól himalajska – to połączenie, w którym delikatna słodycz idealnie łączy się z nutą słonego smaku. Połączenie to jest w stanie zawrócić w głowie nawet wielbicielom najsłodszych smaków. Smak to jednak nie jedyne intensywne doznanie jakie możemy poczuć, to co zaskakuje to też nieoczywista chrupkość czekolady i tylko 4 składniki, bez dodatku substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł
- Extra Gorzka 100% Cocoa
Kuszący, szlachetny oraz intensywny smak i aromat czekolady Wawel 100% cocoa wywodzi się z długiego procesu konszowania oraz najwyższej jakości ziaren kakaowca, pochodzących z plantacjach położonych u wybrzeży Afryki. Sekret wyrafinowanego smaku tkwi w jego recepturze opartej na jednym produkcie jakim jest ziarno kakaowe.
Sugerowana cena detaliczna: ok. 8,99 zł

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle

Prezent na zakończenie szkoły – 7 pomysłów na upominki dla absolwentów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.