Małopolska z dostawą na świąteczny stół
LB Relations
ul. Generała Józefa Zajączka 11/C5
01-510 Warszawa
sylwia.wojtkowska|lbrelations.pl| |sylwia.wojtkowska|lbrelations.pl
697935094
https://lbrelations.pl/
Małopolskie produkty regionalne prosto do twojego domu? Dziś to możliwe, bo wiele ulubionych produktów pochodzących z Małopolski można kupić przez internet. Mogą to być chleby, miody, wędliny, ryby, sery, warzywa, czy owoce. Odrobina tradycji z pozdrowieniami z tego wspaniałego regionu idealna na nasze czasy.
Nic nie poradzimy na czasy, w jakich żyjemy. Podróże są ograniczone, podobnie jak większe spotkania rodzinne. Również zwyczajne zakupy są utrudnione. Można jednak wędrować palcem po mapie, a najlepiej po internecie i zamówić sobie trochę smakołyków, które pomogą uchwycić smak oraz atmosferę ulubionych małopolskich miejsc. Znane i lubiane regionalne małopolskie produkty kupić można w sieci i cieszyć się nimi w domu.
– Na znaczeniu coraz bardziej zyskują lokalne wyroby, które pochodzą z rodzinnych gospodarstw, czy manufaktur. Kupując je, mamy pewność, że sięgamy po produkty niepowtarzalne, często z ekologicznymi certyfikatami, o najwyższej jakości, stworzone z sercem. Cieszy fakt, że coraz więcej z lokalnych przedsiębiorców oferuje sprzedaż online, co pozwala na bezpieczne zakupy z dostawą do domu – mówi Tomasz Urynowicz, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego.
Świeże, ekologiczne produkty z Małopolski polecane przez Maję Dutkiewicz i Bartosza Wilczyńskiego – ambasadorów kampanii „Małopolska. Poznajmy się”.
- Mój ulubiony Targ Pietruszkowy, który działa przez cały rok w krakowskim Podgórzu realizuje również projekt Paczki Pietruszkowej w formule „zamów i odbierz na targu” lub „zamów pod drzwi, a paczka zostanie dostarczona”. Na stronie www.paczkapietruszkowa.pl można wybrać produkty od rolników i producentów z małych, rodzinnych małopolskich gospodarstw, bezpośrednio, bez pośredników – mówi Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny. Projekt realizuje Fundacja Targ Pietruszkowy, której celem jest dostarczanie produktów ekologicznych, świeżych, naturalnych i zweryfikowanych pod kątem stosowanej chemii.
W podobnej formule działa również paczkaodrolnika.pl. To najstarszy tego typu projekt w Małopolsce. Wszyscy producenci zgromadzeni wokół tej inicjatywy prowadzą sprzedaż bezpośrednią z dostawą w całej Polsce – tłumaczy Maja Dutkiewicz, dziennikarka kulinarna. W sklepie online znajdziemy warzywa i owoce, jaja i nabiał, soki, przetwory, ziarna, orzechy oraz zboża, mąki, kasze, makarony, a co więcej oleje, zioła i miody. Na stronie przedstawione są sylwetki małopolskich dostawców, którzy oferują swoje produkty.
Maja i Bartosz polecają także gospodarstwo ekologiczne Eko Farma, które prowadzi swoją działalność na obszarze objętym programem Natura 2000. Na stronie internetowej www.eko-farma.net możemy zakupić ekologiczne warzywa, suszone jabłka, mąki, kasze i nasiona, a nawet soki jabłkowe. Szczególną uwagę przyciągają naturalne oleje tłoczone na zimno – lniany, rzepakowy i z wiesiołka, a także przetwory. Wszystkie produkty dostępne w sklepie objęte są certyfikatem, który Eko Farma otrzymuje co roku po kontroli biura certyfikacji COBICO z Krakowa.
Poznaj regionalne smaki z Bartoszem i Mają
Natomiast w ofercie Pasieki Morawskich znajdziemy wyłącznie najwyższej jakości miód pszczeli. To jedyna Małopolsce pasieka wytwarzająca również miody ekologiczne. Specjalnością pasieki jest miód spadziowy, który został doceniony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i wpisany go do rejestru produktów tradycyjnych jako „Małopolski miód spadziowy – produkt tradycyjny”. Na stronie www.miodymorawskich.pl kupimy także pyłek pszczeli, pierzgę, propolis, a nawet świece z wosku pszczelego.
Wino i alkohole rzemieślnicze
Małopolska to również bogactwo winnic i sadów. Winiarze przygotowali specjalne propozycje na czas świąteczno-noworoczny. Oto kilka poleceń naszych ambasadorów:
- Biodynamiczna Winnica Wieliczka – członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, jedna z najlepszych winnic w Polsce – przygotowała specjalne zestawy podarunkowe, na które składają się wina i cydry oraz naturalne mydła zrobione z wina, surowych olejów i wyciągów roślinnych. Całość została zapakowana w eleganckie drewniane skrzyneczki.
- Ekologiczna Winnica Jura oferuje specjalne, świąteczne zestawy prezentowe pakowane w ozdobne skrzynki; jej wina wytwarzane bez udziału chemii nagradzane są i docenione przez znawców.
Świąteczne prezenty winiarskie przygotowali też jurajscy winiarze. Warto sprawić naszym bliskim niespodziankę w postaci zestawu win np. z Winnicy Janowice, Winnicy Słońce i Wiatr, czy Winnicy Zagardle. Kontakt z winiarzami w celu zamówienia i umówienia odbioru można dokonać poprzez strony internetowe lub profile na Facebooku.
Polecamy również Tłocznię Maurera. To ceniona manufaktura naturalnych soków owocowych oraz warzywnych, które wytwarza kilkanaście rodzajów soków ekologicznych, a także syropów oraz win i okowit. Okolice Łącka od wieków słyną z tradycji sadowniczych. Rosną tu stare odmiany jabłoni, śliw i grusz. Tłocznia Maurera korzysta z lokalnego bogactwa, oferując niekonserwowane soki w wielu wariacjach smakowych (od soku jabłkowego z miętą, po sok aroniowy z jabłkiem lub rabarbarem) i syropy. Ciekawą propozycją są destylaty owocowe wytwarzane z porzeczek, jabłek, czy agrestu, a nawet wina owocowe np. wiśniowe lub rabarbarowe.
- Oczywiście, że tęsknimy za podróżami i chcielibyśmy pojechać i odwiedzić te wszystkie miejsca sami. Na to jednak musimy jeszcze chwilę poczekać. Dobrze jednak, że pewne smaki i cuda z Małopolski mogą przyjechać do nas. Wprost na świąteczny stół – mówi Grzegorz Biedroń, prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej.
O kampanii: Kampania „Małopolska. Poznajmy się” ma na celu aktywizację mieszkańców Polski do realizacji podróży turystycznych do Małopolski oraz ukazanie regionu jako idealnego miejsca do wypoczynku w duchu „slow”, czyli niespiesznego, uważnego podróżowania. Kampanię wyróżnia zaangażowanie lokalnych ambasadorów – mieszkańców Małopolski. Ich polecenia zachęcają do wycieczek poza utartym szlakiem i odkrywania mniej znanych miejsc, co sprzyja bezpieczeństwu turystów. Więcej informacji: www.poznajmysie.malopolska.pl.
Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze
Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?
Prezenty last minute za mniej niż 15 złotych w Lidl Polska!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.