O czym nie możesz zapomnieć w sklepie przed Świętami?
Tegoroczne Święta spędzimy nieco inaczej, często w mniejszym gronie niż zazwyczaj. Nie zmienia to jednak faktu, że chcemy się do nich dokładnie przygotować. Obecnie więcej czasu spędzamy w domu, sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć tę niepowtarzalną atmosferę budowaną tradycją, którą pamiętamy od najwcześniejszych lat dzieciństwa, kojarzącą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem.
By nie wpaść w przedświąteczną panikę, najlepiej postawić na dobrą organizację, czyli planowanie. Niezawodna będzie lista rzeczy do kupienia oraz do zrobienia, koniecznie rozłożonych w czasie. Im wcześniej zaczniemy przygotowania, tym będą mniej chaotyczne. Podpowiadamy co można zgromadzić z wyprzedzeniem oraz co zawsze warto mieć w lodówce przed Świętami.
Nabiał i tłuszcze do pieczenia
Na zakupy spożywcze najlepiej udać się z kartką, na której zapiszemy tylko potrzebne produkty. To pozwoli nam ograniczyć kompulsywne zakupy, ponieważ sięgając po listę łatwiej będzie nam ograniczyć zbędne wydatki i uniknąć bałaganu w koszyku. Świąteczna atmosfera nierozerwalnie kojarzy się z zapachem wypiekanych w domu ciast i deserów. Dlatego na przedświątecznej liście na pewno nie może zabraknąć tłuszczów, takich jak masła, śmietany i śmietanki czy ser mascarpone. W tego rodzaju produkty można zaopatrzyć się wcześniej. Znakomicie sprawdzą się opakowania o większej pojemności, które pozwalają dokonać zakupu raz na dłuższy czas, a także zaoszczędzić miejsce w lodówce. Na sklepowych półkach dostępne są śmietanki, które dzięki praktycznym opakowaniom z nakrętką są nie tylko łatwe do przechowywania, ale także wygodne w użyciu (np. Łaciate). Na wigilijnym stole pojawia się wiele dań z dodatkiem lub na bazie nabiału, dlatego niewykorzystane w całości do ciasta śmietanki i śmietany, sprawdzą się między innymi jako dodatek do świątecznego barszczu lub śledzi. Wszyscy ci, którzy przygotowują różnorodne potrawy dla całej rodziny, na pewno docenią uniwersalne w zastosowaniu produkty.
Must have – masło do świątecznych pierniczków
W tym wyjątkowym czasie w naszych domach nie może zabraknąć tradycyjnego masła. Ze statystyk wynika, że przed Świętami Bożego Narodzenia kupujemy nawet o 70% więcej masła w porównaniu do pozostałego okresu w roku. Dobrym pomysłem jest kupienie jednego większego opakowania, co na pewno zaoszczędzi nam kosztów. W sklepach można znaleźć masła w formie tradycyjnej osełki występujące w dużych gramaturach, jak np. Łaciate osełka 500 g. Będziemy go potrzebować piekąc chociażby świąteczne kruche pierniczki. Ciasteczka te znakomicie sprawdzą się również jako ozdoba na choinkę. Wystarczy przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w cieście dziurkę do zawieszki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła extra Łaciate osełka
- 200 g cukru pudru
- 20 g miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cynamon (według uznania)
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 5-6 łyżek wody
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dokładamy masło, a następnie dorzucamy sodę oczyszczoną, cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki energicznie mieszamy. Po dokładnym połączeniu rozkładamy ciasto na blacie i siekamy nożem. Układamy je tak, by w środku zostało puste miejsce. W powstałą dziurę wlewamy miód i ubite wcześniej jajka. Wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 2-3 mm.
Z gotowego ciasta wykrawamy wzorki foremkami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasteczka układamy obok siebie, zachowując odstęp. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni℃.
W tym czasie możemy przygotować lukier. Do cukru pudru dodajemy stopniowo wodę i ucieramy aż uzyskamy gładką masę. Pierniczki dekorujemy według uznania. Możemy użyć także gotowych pisaków.
Więcej kulinarnych inspiracji i przepisów, nie tylko na świąteczne potrawy, znajduje się na stronie najlepszewkuchni.pl.

Akcje promocyjne oraz nagrody, które zdobywają klienta i napędzają sprzedaż. Jak zdobyć serca konsumentów? Najnowszy raport!

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.