Październikowy Jarmark Produktów Regionalnych w Blue City
Stół poprawia nastrój i jednoczy rodzinę oraz przyjaciół. Najprostsze dania potrafią zamienić każde spotkanie towarzyskie w prawdziwą ucztę! Jest tylko jeden warunek – trzeba gotować z sercem i stawiać na jakość potraw. Pyszności z październikowego Jarmarku Produktów Regionalnych uświetnią każdą imprezę i sprawią, że wróżby i psikusy będą miały wyborny smak!
Przez 4 dni – od środy 16 do soboty 19 października, na kilkunastu stoiskach będzie można kupić domowe wędliny – do podania na półmiskach lub kanapkach. Do tego – rzemieślnicze sery, oscypki, ryby, domowy smalec, pachnące kiszone ogórki oraz dobre pieczywo! Jeśli planujecie coś na ciepło – doskonale sprawdzą się pierogi i kartacze. Węgierski paprykarz rozgrzeje jak żadna inna potrawa! Jeśli planujecie podać tylko przekąski – nie zabraknie pachnących słońcem oliwek. Halloweenowe harce dziecięce na pewno osłodzą ciasta, suszone owoce czy chałwa. W jesienny wieczór, po wybornej kolacji, nikt nie odmówi kubka gorącej herbaty z miodem! Aby lepiej się wróżyło – na dorosłych czeka stoisko z francuskimi winami. To wszystko kupicie podczas jesiennej edycji jarmarku! Zapraszamy na poziom -1 przy fontannie.
Walentynki w Polsce – święto miłości, prezentów i… self-love
Studniówki z małpkami w parze? Młodzi Polacy mówią o alkoholu na studniówkach
Sianko, jemioła i inne świąteczne produkty dostępne "na jush"
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.