Regionalny Targ Smaków i Prezentów w Promenadzie!
Doskonała okazja dla łasuchów i poszukiwaczy niepowtarzalnych prezentów! 15 i 22 grudnia w warszawskim centrum handlowym Promenada odbędzie się świąteczna odsłona Regionalnego Targu Smaków i Prezentów. W programie wydarzenia wiele atrakcji, warsztatów i animacji!
Już w piątki 15 i 22 grudnia, centrum handlowe Promenada na warszawskiej Pradze Południe zaprasza miłośników regionalnej kuchni i łasuchów tęskniących za domowymi przysmakami na specjalne wydarzenie – Regionalny Targ Smaków i Prezentów. Między godziną 12.00 a 20.00 galerię wypełnią stoiska wystawców, oferujących nie tylko pyszne potrawy, ale również rękodzieło. To doskonała okazja do zrobienia ostatnich świątecznych zakupów.
Wydarzenie to także gratka dla osób, które wolą smakować niż gotować! 15 grudnia odwiedzający galerię marzący o prawdziwych, regionalnych potrawach na stole wigilijnym, będą mogli zamówić wybrane potrawy u wystawców i odebrać je 22 grudnia!
Na odwiedzających Promenadę 15 grudnia między 15.00 a 20.00 czeka także mnóstwo atrakcji, warsztatów i animacji!
Twórczynie Ludowe spod Ostrołęki, prowadzone przez Czesławę Kaczyńską w kostiumach ludowych wraz z widzami będą robiły fafernuchy, biśki i nowe latka, pokażą jak wykonać łańcuchy z bibułki, ozdoby choinkowe, anioły i wycinanki, a także opowiedzą o tradycji bożonarodzeniowej i Kurpiach. Trzy rodzaje warsztatów rękodzielniczych poprowadzą również członkinie Koła Gospodyń Wiejskich spod Łowicza.
Na targach nie zabraknie też organizacji kulturalnych! Muzeum w Wilanowie wykona pokaz świątecznych dań staropolskich, a Dom Kultury w Konstancinie i Muzeum Wycinanek zaprasza odwiedzających na specjalne warsztaty!
Lista wystawców i gości:
- Stowarzyszenie ,,Dla Naszej Wsi” z Wicia
- Stowarzyszenie Kobiet Kietlina
- Koło Gospodyń Wiejskich Budków-Mazurki
- Dekoracje ze sklejki i poduszki które usypiają – pracownia rękodzielnicza Kabuka
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborowie, gmina Orońsko
- Koło Gospodyń Wiejskich Kadzidło koło Ostrołęki (twórczynie ludowe)
- Goszczyńskie Koło Gospodyń Wiejskich
- Michrowska Piwniczka – animacje i potrawy z żurawiną
- Dom Kultury w Konstancinie i Muzeum Wycinanki
- Frulove – owocowy trag, smakołyki z owoców
- Justyna Natur Way – naturalne, autorskie kosmetyki
- Pierogi domowe z Białej Podlaski
- Magiczne słoiki
- Miody, soki, przetwory od rolnika – Gospodarstwo Rolne Samol Michał
- Gajfka – naturalne soki domowe
- Potrawy domowe – Niebo w gębie
- Torty Karoli z Tarczyna – mazowieckie pierniki, ciasta i torty domowe
- Produkty regionalne – Słodki Grek
- Pasieka Symfonia
- Miody pitne i szprycery – the big fellow
- Wina – gospodarstwo sadownicze Jarosław Kuklewski
Nowości od HARIBO!
Oferty na wiosnę od Lider Starachowice
Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.