Spożywcze mistyfikacje- czyli najczęściej fałszowane produkty żywnościowe
Aż 70% naszych decyzji zakupowych zapada przed półką, a opakowanie produktu i pośpiech w dużym stopniu się do tego przyczyniają. Efekt? Zwracamy mniejszą uwagę na to, co bierzemy do ręki i kupujemy podróbki, płacąc za nie niejednokrotnie jak za oryginał. A jakie produkty najczęściej są fałszowane? O tym poniżej.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek może być modyfikowana na wiele sposobów. Najbardziej popularnym jest rozcieńczanie jej tańszymi olejami (takimi jak soja lub słonecznik), innym - rozcieńczanie wysokiej jakości oliwy z oliwą o niskiej jakości. Jednym z powodów, dla których jest fałszowana, jest fakt, że butelkuje się ją przed użyciem i trudno jest ustalić jej faktyczne pochodzenie. Na przykład, jeśli na opakowaniu jest etykietka „butelkowana we Włoszech” lub „pakowana we Włoszech”, może to oznaczać, że była tam tylko butelkowana - nie wyprodukowana. Szukając prawdziwej oliwy, warto zatem upewnić się, że na etykiecie widnieje napis „wyprodukowano we Włoszech”.
Wanilia
To jedna z najczęściej podrabianych przypraw. Ekstrakt waniliowy jest dojrzałym roztworem ziaren wanilii macerowanym w alkoholu i wodzie (jest najczęstszą formą wanilii w porównaniu do droższych pełnych ziaren). Wiele imitacji wanilii powstaje z waniliny - związku organicznego, który występuje naturalnie w ziarnach wanilii, ale jest syntetyzowany w laboratorium. Prawdziwa wanilia zawiera składniki, których nie ma w sztucznych wyrobach. Dlatego przy półce sklepowej warto sprawdzić, czy trzymamy w ręku „wanilię”, a nie „wanilinę”, oraz czy nie dodano do niej syropu kukurydzianego albo cukru.
Wino
Oszustwa związane z winem najczęściej polegają na butelkowaniu przeciętnego wina pod prestiżową marką lub przekazywaniu gorszego rocznika, mimo że klient prosił np. o starsze wino. Według ekspertów ponoć 5% sprzedawanych win jest podrobionych, dlatego warto korzystać ze sprawdzonych winiarni.
Kawa
Niektórzy sprzedawcy do kawy mielonej dodają zmielone gałązki, czy łuski kukurydzy, które mają na celu zwiększyć masę produktu, jednocześnie zmniejszając masę kawy. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup całych ziaren kawy i samodzielne mielenie jej przed gotowaniem i podawaniem.
Miód
W jaki sposób można sfałszować miód? Dodając do niego dodatki, takie jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, czy cukier buraczany. Innym przykładem oszustwa jest niepoprawne oznaczenie np. średniej jakości miodu jako egzotyczną i droższą odmianę. Jak rozpoznać fałszywkę? Wystarczy przyjrzeć się etykiecie. Miód powinien zawierać tylko… miód. Jeśli na liście znajduje się coś jeszcze, nie otrzymujesz autentycznego produktu. Możesz również znaleźć lokalnego pszczelarza i poprosić go, aby był twoim dostawcą. Większość drobnych producentów chętnie zaprezentuje także swoją pasiekę lub dokładnie opowie o procesie produkcji.
Ser
– Oficjalne dyrektywy przedstawione przez Unię Europejską jasno wskazują, czym jest ser. Zgodnie z definicją, to spożywczy produkt mleczny otrzymywany z mleka, przez wydzielenie z niego białka i tłuszczu – tłumaczy Ewa Polińska ze Spółdzielni Mleczarskiej MSM MOŃKI.
Co istotne - w serzę znajdują się jeszcze składniki, które pełnią funkcje technologiczną i nie powinny wzbudzać naszych obaw. Jednym z nich jest stabilizator - chlorek wapnia (E509), który poprawia konsystencję sera i zapewnia szybsze wchłanianie wapnia. Nie ma jednak negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kolejnym jest podpuszczka ( niezbędny składnik w produkcji serów podpuszczkowych). Jej działanie polega na rozszczepieniu kazeiny – białka znajdującego się w mleku, na skrzep lub inaczej parakazeinę oraz serwatkę. Oba te składniki mają późniejszy wpływ na szlachetność i smak sera.
Oznacza to, że w składzie sera nie powinno być niczego, poza ww. dodatkami, mlekiem i jego komponentami (z wyjątkiem specjalnych dodatków - przypraw, specjalnej pleśni czy kwasów omega). Prawo zabrania również stosowania etykiet i reklam wprowadzających konsumenta w błąd. Uwaga - w praktyce jednak produkty seropodobne są pakowane tak samo, jak prawdziwe sery, i często niestety leżą obok nich na sklepowej półce. Jak więcej nie dać się zwieść? To proste – czytając etykiety. Jeśli na opakowaniu znajdziemy napis „ser typu Gouda”, możemy mieć pewność, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego.
- W przypadku, gdy na etykiecie dostrzeżemy tłuszcze roślinne, mleko w proszku, łój, karagen, bądź soję mamy do czynienia z wyrobem seropodobnym – dodaje ekspert z MSM Mońki.
Najczęstsze metody fałszowania żywności:
- zastąpienie składnika produktu innym, najczęściej tańszym składnikiem,
- brak deklaracji sposobu produkcji, np. żywność genetycznie modyfikowana,
- nieprawidłowa deklaracja składu ilościowego produktu,
- nieprawidłowa deklaracja pochodzenia produktu,
- nieprawidłowe oznakowanie produktu,
- umieszczanie napisów w języku obcym i szaty graficznej sugerujących pochodzenie wyrobów z importu,
- podawanie nazwy niezgodnej ze stanem rzeczywistym,
- niewyszczególnianie w składzie produktu zastosowanych dozwolonych substancji dodatkowych,
- nadmierny dodatek wody.
Walentynki w Polsce – święto miłości, prezentów i… self-love
Studniówki z małpkami w parze? Młodzi Polacy mówią o alkoholu na studniówkach
Sianko, jemioła i inne świąteczne produkty dostępne "na jush"
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.