Komunikaty PR

Świadome i przemyślane zakupy spożywcze

2021-07-26  |  14:00
Biuro prasowe

Świadome i przemyślane zakupy spożywcze oraz porządek w lodówce znacząco redukują marnowanie żywności w domu

 

Według Food Report 2021 „Eating in 2030” oraz „2021 Trends Report”, ograniczenie marnowania żywności jest jednym z ważniejszych trendów żywnościowych 2021 roku. Rocznie w Polsce marnowanych jest 5 mln ton żywności, z czego za aż 3 mln ton odpowiadają gospodarstwa domowe.[1]  Większości tych strat można uniknąć, a zmiany warto zacząć od siebie. Już przegląd lodówki robi olbrzymią różnicę.

 

Z danych Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że Polacy wyrzucają przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki (70,3% badanych). Produkty spożywcze marnuje 37,2% ankietowanych. Najczęściej jest to pieczywo (62,9%), a w dalszej kolejności świeże owoce (57,4%) i warzywa (56,5%). Wśród powodów wymieniamy: zepsucie, przeoczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz za duże zakupy.[2]

 

Kupuj częściej, a mniej

 

Świadome podejście do konsumpcji warto zacząć od odpowiedniego przygotowania się do zakupów. Podstawą jest przejrzenie lodówki i kuchennych zapasów – tak, by uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza. Coraz bardziej popularne zakupy online umożliwiają nam kupowanie artykułów spożywczych „od ręki”, w razie pojawienia się bieżącej potrzeby, z dostawą tego samego dnia. To nie tylko oszczędza nasz czas
i energię, ale także pomaga ograniczyć marnowanie żywności, kompulsywne nabywanie niekoniecznie niezbędnych nam artykułów, a ponadto zapewnia świeżość tego, co kupujemy.

 

Pomogła nam w tym pandemia, która niejako wymusiła zmianę naszych nawyków zakupowych. Wcześniej osoby korzystające ze sklepów spożywczych online robiły duże tygodniowe zakupy, a w sytuacji, kiedy jakiegoś produktu zabrakło, udawali się do lokalnego osiedlowego sklepu. Dziś coraz częściej w Internecie robimy mniejsze, codzienne zakupy koncentrując się na świeżych, rotujących produktach.

 

"Tendencje zakupowe się odwróciły – klienci są przyzwyczajeni do zamawiania mniejszego koszyka produktów tylko na kilka dni, ale zamawiają je częściej. Kupując tylko na kilka najbliższych dni, łatwiej jest uniknąć nadmiernych zakupów, które prowadzą do tego, że część jedzenia nie skonsumowana na czas ląduje w koszu. Chociaż jedną z głównych wskazówek dotyczących oszczędzania żywności jest planowanie przejrzystego menu, wiadomo, że dla dużej części populacji planowanie to dodatkowy kłopot. Pojawiły się nowe nawyki w e-zakupach, które pozwalają nam mniej planować i kupować tylko to, co faktycznie zużyjemy w najbliższych dniach. To nie tylko oszczędność żywności, ale i czasu" – mówi Jurgita Gižaitė-Tulabienė, kierownik ds. komunikacji w sklepie internetowym Barbora.

 

Przeglądaj i porządkuj lodówkę

 

By zredukować marnowanie żywności w domu wystarczy odpowiednio ją przechowywać. Już kilka prostych zasad przyniesie znaczącą zmianę:

 

10 zasad utrzymania porządku w lodówce:

 

  1. Regularnie porządkuj lodówkę zgodnie z zasadą FIFO (first in, first out) – tylko 31,3% naszego społeczeństwa przyznaje, że regularnie układa produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności, tj. najbliżej drzwi te produkty, które tę datę mają najkrótszą (zasada FIFO: first in, first out, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”). 41,9% Polaków twierdzi, że zdarza im się dbać o odpowiednie ustawienie produktów, a 26,8% respondentów zupełnie nie przywiązuje do tego wagi.[3] Tymczasem określona kolejność wkładania nowej żywności do lodówki jest bardzo istotna. Produkty, które należy jak najszybciej zużyć, trzeba umieścić na wysokości oczu, z przodu półki. Im głębiej i dalej się znajdują, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zdążymy je zużyć na czas.

 

  1. Regularnie czyść lodówkę – najlepiej wykorzystuj do tego naturalne środki do dezynfekcji – jak np. ocet. Im mniej bakterii, tym żywność będzie dłużej świeża.

 

  1. Zamykaj szczelnie gotową / otwartą żywność – przygotowaną żywność należy przechowywać w przykrytych i szczelnie zamkniętych opakowaniach. Im mniejsza cyrkulacja powietrza tym dłuższa trwałość produktu i późniejszy proces fermentacji.


 

  1. Nie każdy produkt wymaga lodówki – pomidory, ziemniaki, cukinia czy cebula nie powinny być przechowywane w lodówce. Podobnie olej –
    z wyjątkiem rybnego i lnianego. Masło orzechowe, czosnek, orzechy i nasiona oraz rzepa również nie powinny być w lodówce, chyba, że są już pokrojone. Warto mieć na uwadze, że lodówka chroni produkty zbożowe przed molami spożywczymi, ale np. chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.
     
  2. Utrzymuj odpowiednią temperaturę w lodówce (do 5 stopni) – bakterie rozmnażają się wolniej w niższych temperaturach. Temperatury mogą się różnić w zależności od miejsca w lodówce. Na przykład, im bliżej znajduje się element/ściana zamrażarki, tym jest zimniej. Im bliżej drzwi, tym cieplej.

 

  1. Zapewniaj wilgoć warzywom i owocom – niektóre lodówki są wyposażone w specjalne szuflady, dedykowane przechowywaniu warzyw i owoców.
    W innym przypadku należy trzymać je w opakowaniach z dostępem powietrza, by zapobiec wysychaniu oraz fermentacji. Sałatę warto skropić wodą, a opakowanie rozszczelnić, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów w niebezpieczne dla naszego zdrowia azotyny, zalać wodą można również jagody.

 

  1. Uważaj na to, co trzymasz w drzwiach lodówki – to najcieplejsze miejsce,
    z dużymi wahaniami temperatury, dlatego można w nim przechowywać jedynie te produkty, które są obojętne na takie wahania, jak np. musztarda czy chrzan.
     
  2. Stosuj szklane opakowania – nie dość, że są najskuteczniejsze w ochronie przed bakteriami, to też przezroczyste – dzięki czemu można szybko zobaczyć co jest w środku. Im mniej widzimy, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zdążymy skonsumować na czas.

 

  1. Unikaj przepełniania lodówki – kupuj częściej, a mniej i to, co jest ci faktycznie potrzebne. W przepełnionej lodówce nie widzimy wszystkich produktów, co często powoduje ich psucie. Ponadto duża ilość produktów utrudnia właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
     
  2. Kupuj dopiero po przeglądzie lodówki – kiedy zweryfikujesz to, co masz
    w domu i co musisz najszybciej zużyć. Szukaj alternatywnych, ekonomicznych sposobów na wykorzystanie żywności, która zalega w lodówce. Dopiero wtedy zrób zakupy, nabywając to, czego naprawdę ci brakuje.

 

 

 

Zatrzymaj łańcuch strat

 

Wyrzucony produkt to nie jedyna strata. Umieszczając w koszu jedzenie, uruchamiamy cały łańcuch strat zarówno o charakterze ekonomicznym, jak
i środowiskowym. Patrząc od drugiej strony – świadoma konsumpcja to oszczędność w domowym budżecie, zachowanie cennych surowców, wykorzystanych do produkcji danego wyrobu, zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery powodowanych przez rozkład żywności na wysypiskach oraz odciążenie środowiska naturalnego.

 

 

Więcej informacji: www.barbora.pl, www.facebook.com/BarboraPolska/.

 


[1] Wg Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego.

[2] https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf

[3] https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City Biuro prasowe
2024-06-28 | 15:12

Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City

W najbliższy weekend - 29 i 30 czerwca - przestrzeń przy fontannie na poziomie -1 zamieni się w strefę kreatywnych zajęć dla starszych dzieci i wszystkich dorosłych. Pod okiem
Zakupy Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu
2024-06-27 | 09:11

Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu

Niespełna dwa tygodnie po otwarciu butiku RP Store na klientów Blue City czeka kolejna nowość - sklep hiszpańskiej marki Kamalion, pełen nowoczesnych akcesoriów
Zakupy Znamy najnowszy portret klientek Pepco
2024-06-26 | 17:00

Znamy najnowszy portret klientek Pepco

Od Portugalii, przez Polskę aż po Estonię to wykształcona, pracująca, mama, dla której najważniejsze są niskie ceny. Każdego miesiąca w sklepach Pepco klienci realizują ponad

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.