Świąteczne przygotowania z Netto
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Aby tegoroczne Boże Narodzenie było udane, warto postawić na najlepsze dodatki i składniki. Dlatego sieć handlowa Netto, poza standardową ofertą, przygotowała specjalny katalog „Zasmakuj w świętach” z bogatym asortymentem świątecznych produktów.
Grudzień to wyjątkowy okres w roku. Ducha Świąt można w tym czasie poczuć na każdym kroku – tworzą go odpowiednie dekoracje, smaki i zapachy. Warto poddać się tej niezwykłej atmosferze, by spędzić Święta w wyjątkowym nastroju.
Zasmakuj w Świętach
Na świątecznym stole niemal w każdym domu prym wiodą rozmaite mięsa. Dlatego idealnie sprawdzą się, dostępne w świątecznej ofercie Netto, schab i karkówka do pieczenia (1,79 zł/100 g), a także gęś faszerowana kaszą, grzybami i warzywami (1,69 zł/100 g) oraz tuszka z królika (2,19 zł/100 g). Tradycjonaliści sięgną z pewnością po rybę, np. świeżego łososia jurajskiego Connoisseur (6,99 zł/100 g), mintaja Abramczyk (3,59/100g) lub fileta z sandacza Navito ze skórą (19,99 zł/400 g). W świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi – domownikom z pewnością zasmakują Śledzie od Serca Contimax (6,99 zł/300 g), śledzie Corsarro – rolmopsy oraz bismarck (4,99 zł/900 g) lub filety ze śledzia SuperFish w promocyjnej cenie 15,99 zł/900 g. Święta nie mogą obyć się bez królowej sałatek, czyli sałatki warzywnej. Do jej przygotowania idealne będą dostępne w Netto świeże warzywa – marchew (2,99 zł/1 kg), pietruszka (4,99 zł/1 kg), seler (3,99 zł/1 kg) oraz por (2,99 zł/1 szt.) i ziemniaki (6,79 zł/2,5 kg). Z kolei tradycyjny, wigilijny barszcz będzie doskonały w smaku dzięki świeżym burakom czerwonym (2,69 zł/1 kg). Jako dodatek perfekcyjnie sprawdzą się dostępne w promocyjnych cenach uszka z kapustą i grzybami Nowy Wiśnicz, a także pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami Smak mak (3,99 zł/400 g).
Święta na słodko
Po sytym, świątecznym obiedzie przychodzi czas na obowiązkowy deser. Łasuchów zadowoli strucla z marcepanem Dan Cake (9,99 zł/500 g), tradycyjna włoska babka świąteczna Gran Panettone Maina (19,99 zł/500 g) oraz makowiec Oskroba w promocyjnej cenie 4,99 zł/450 g. Obowiązkowym elementem są też ciasteczka, np. ciasteczka z kawałkami jabłka i cynamonem dr Gerard (3,29 zł/157 g), pierniki nadziewane w czekoladzie Kopernik (5,99 zł/145g; 150g) oraz śliwka w czekoladzie (14,99 zł/500 g). Z kolei świąteczne, domowe wypieki będą udane za sprawą jakościowych składników – sprawdzą się margaryna Kasia (jedyne 1,69 zł/250 g), twaróg sernikowy z Mascarpone President (11,99 zł/1 kg), krem do nadzienia i wypieków kakaowo-orzechowy Nussole (10,99 zł/600 g) oraz masa krówkowa Helio w promocji za 3,49 zł/400 g. Niezastąpionym dodatkiem będą też przyprawy korzenne Kamis (3,99 zł/7 g; różne rodzaje), a także bakalie – np. żurawina Mamone (7,79 zł/200 g) orzechy włoskie (1,99 zł/100g) lub migdały Mamone, dostępne w promocji za 8,45 zł/200 g.
Oferta ważna od 10 i 14 grudnia do wyczerpania zapasów.
Mistrzowska akcja w Netto
Świąteczne zakupy w Netto to też doskonały moment, aby zrobić prezent sobie lub bliskim i zdobyć wysokiej jakości garnki oraz patelnie MasterChef z rabatem do 67 proc.! Wystarczy zrobić zakupy do 20 grudnia br., a za każde wydane 25 zł odebrać promocyjną naklejkę. Zniżkę na wybrany produkt można uzyskać za okazaniem 10 naklejek aż do 2 stycznia 2021 roku! To już ostatnia szansa, aby wziąć udział w programie „Mistrzowska akcja w Netto” i gotować jak prawdziwy mistrz.
Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, poleca:
Łosoś w miodzie z imbirem i orzechami laskowymi
Składniki:
- filet z łososia ze skórą, 2 sztuki po 200 g
- orzechy laskowe obrane, 100 g
- korzeń imbiru, ok. 3 cm
- czosnek, 3 ząbki
- miód, 2 łyżki
- jarmuż, 60 g
- pomarańcze, 2 sztuki
- sos sojowy, 4 łyżki
- cytryna, połowa
- chilli, połowa
- sól, szczypta
- pieprz, szczypta
- olej
Sposób przygotowania:
1. Orzechy upraż̇ na suchej patelni, aż skórka ściemnieje i zacznie pękać. Następnie odstaw orzechy do ostygnięcia. Kiedy będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki, pocierając orzechy w dłoniach. Na koniec rozgnieć je w moździerzu lub płaską stroną noża.
2. Filety z łososia umyj, osusz i posyp solą oraz pieprzem. Odstaw je na chwilę, aby płaty łososia przesiąknęły przyprawami.
3. Imbir i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj do tego sok z jednej pomarańczy, dwie łyżki miodu, trzy łyżki sosu sojowego, posiekane chilli oraz sok z połowy cytryny. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze chwilę, potem dodaj pokruszone orzechy laskowe.
4. Na gotujący się sos kładziemy łososia skórą do dołu, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem. Nie odwracaj filetów – polewanie gorącym sosem doprowadzi do ścięcia białka na wierzchu ryby. Rybę smaż około 8 minut.
5. W międzyczasie jarmuż włóż do wrzątku na 30 sekund, a potem do lodowatej wody. Drugą pomarańczę podziel na pół – z jednej części wyciśnij sok, a z drugiej wytnij miąższ. Sok z pomarańczy wymieszaj z odrobiną sosu spod łososia, dodaj łyżkę sosu sojowego oraz miąższ pomarańczy. Całość wymieszaj z jarmużem.
6. Gotowego łososia podawaj z sałatką z pomarańczy i jarmużu. Smacznego!
Jarmark produktów Regionalnych
Projekt „Ciszej” – czyli nowe rozwiązania w Porcie Łódź
Kultowe M&M’s® teraz dostępne w wersji mini!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Zdrowie
Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać
Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.
Ochrona środowiska
Mniej niż 2 proc. polskich rzek ma czystą wodę zdatną do picia. Podczas akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci
Z badań Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wynika, że w latach 2014–2020 zły stan wód odnotowano w 99,5 proc. polskich rzek. Problemem jest także zaśmiecanie rzek i ich okolic. W trakcie corocznych akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci. Rozwijanie powszechnej świadomości i odpowiedzialności za lokalne środowisko to jeden z głównych celów akcji Operacja Czysta Rzeka. Trwa właśnie szósta edycja akcji, w którą angażują się także prywatne firmy.
Teatr
Artur Barciś: Odkąd mieszkam na wsi, znam dużo więcej sąsiadów, niż kiedy mieszkałem w bloku. W miastach poznawanie ludzi nie bardzo nas interesuje
W spektaklu „Barabuum!” wyreżyserowanym przez Artura Barcisia pewna para postanawia zainteresować się życiem swoich sąsiadów i bliżej ich poznać. Ta znajomość z czasem przeradza się jednak w zupełnie nieoczywistą relację. Aktor podkreśla, że choć jest to historia z przymrużeniem oka, to jednak powinna zachęcić do przemyśleń. Jego zdaniem warto pokonać nieśmiałość i otworzyć się na nowe znajomości. Jak przyznaje, on sam prywatnie utrzymuje dobre kontakty ze swoimi sąsiadami i każda z tych osób wnosi do jego życia coś wartościowego.