Komunikaty PR

Zdrowe trendy na talerzu – dlaczego wolimy produkty lokalnych producentów?

2021-03-04  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Do pobrania CHOsowa ( 0.33 MB )

Zdrowe trendy na talerzu – dlaczego wolimy produkty lokalnych producentów?

 

Ostatni czas spowodował, że branża gastronomiczna, podobnie jak wiele innych, uległa zmianie, stawiając zdrowe trendy na pierwszym miejscu. Osoby, które przekonały się do ekologicznych produktów z chęcią uczestniczą w wydarzeniach, na których można znaleźć wysokiej jakości artykuły spożywcze.

 

Wiele osób z nostalgią odtwarza ,,przepisy babci’’, korzystając z lokalnych specjałów, które często są zbierane lub przygotowywane na kilka godzin przed jej sprzedażą. Popyt na lokalne produkty to także zasługa krótkiego łańcucha dostaw. Plusem jest także transparentność informacji, udostępnianych przez dostawców. Dzisiejsi konsumenci chcą wiedzieć, co kupują. 

 

Regionalna kuchnia domowa

 

Dawno minęły czasy, kiedy konsument był obojętny wobec nabywanych produktów żywieniowych – dzisiaj doceniane są lokalne dary natury – tradycyjne i autentyczne, przenoszące konsumenta w kulinarną podróż pełną bogatych smaków. 

 

W codziennej diecie należy zapewnić różnorodność. Wiele osób docenia kuchnię bogatą w regionalne wyroby, które zapewniają wyższe wartości odżywcze w porównaniu z produktami, które ucierpiały z powodu długiego czasu transportu.

 

Gdzie szukać produktów regionalnych?

 

Autentyczni i ekologiczni rolnicy, którzy koncentrują się na kulturze i historii regionu, często prezentują lokalne potrawy podczas wydarzeń, w których żywność odgrywa kluczową rolę. Dobrym przykładem jest Jarmark Żuławskie Smaki, który od lat gości w przestrzeni Centrum Handlowego Osowa. Wydarzenie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców pomorza. Ponieważ żuławska kuchnia zawsze była wielokulturowa, na wydarzeniu wystawcy prezentują absolutnie wszystkie dary regionu, które odznaczają się wysoka jakością.

 

Wiosenne budowanie odporności dzięki eko żywności 

 

Wczesna wiosna to idealny czas na zdrową żywność najwyższej jakości  – produkty bogate w zróżnicowane substancje, pozwalają budować odporność u dorołych i dzieci. Marcowy Jarmark w CH Osowa, to już gdańska tradycja, podczas której można zaopatrzyć się w najlepszej jakości produkty od sprawdzonych dostawców. Jak co roku wystawcy postarają się sprostać wymaganiom mieszkańców nadmorskich miejscowości. W ich ofercie będzie można znaleźć rozmaite przetwory i delikatesy. Nie zabraknie oczywiście rarytasów: pierogów, kiszonek, wędlin i słodkich wypieków.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii Biuro prasowe
2025-03-03 | 11:30

iPhone 16 – wszystko, co warto wiedzieć o nowej serii

Apple zaprezentowało kolejną odsłonę swojego flagowego smartfona – iPhone’a 16. Tegoroczna wersja wprowadza istotne udoskonalenia w zakresie wydajności, aparatu
Zakupy DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw
2025-02-24 | 08:30

DPD Mobile z kolejnymi państwami na mapie Europy. Wysyłki międzynarodowe z aplikacji już do 20 państw

DPD Polska konsekwentnie rozwija zakres usług w ramach DPD Mobile, zapewniając użytkownikom aplikacji jeszcze większą wygodę w nadawaniu przesyłek międzynarodowych. Od teraz
Zakupy Walentynki w Polsce – święto miłości, prezentów i… self-love
2025-01-24 | 06:00

Walentynki w Polsce – święto miłości, prezentów i… self-love

Walentynki pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, bo dopiero w latach 90. XX wieku i początkowo budziły mieszane emocje. Dla jednych były symbolem komercjalizacji uczuć

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.