Zamień słodycze na domowe łakocie – Twoje dziecko je pokocha!
O co dzieci najczęściej proszą rodziców? O kupno słodyczy! Co zrobić, gdy nie chcemy swojej pociesze odmawiać przyjemności, ale dbamy o jej sposób odżywiania i zbilansowaną dietę? Czekoladowo-orzechowy krem, aromatyczne drożdżówki czy lody – brzmią smacznie, ale niekoniecznie zdrowo? Nie musimy ich unikać, możemy bowiem, przygotować je w zdrowej wersji redukując ilość cukru, dodając nabiał i sezonowe owoce. Podpowiadamy, jak przygotować domowe łakocie, które dzieci pokochają.
Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo – orzechowego
Dzieci uwielbiają czekoladowy krem i często nie wyobrażają sobie bez niego porannego posiłku? Przygotujcie w domu zdrowszą alternatywę dla produktu znanego ze sklepowych półek. Domową wersję można wykorzystać do przekładania naleśników lub do smarowania kanapek. To pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci. Znakomicie komponuje się z dodatkami takimi jak banany, borówki czy orzechy.
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka Łaciate Junior 3,8%
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Orzechy prażymy na patelni, studzimy, a następnie obieramy. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Do pojemnika blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miód i cukier. Dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. Krem przechowujemy poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.
Oponki pełne sera
Oponki serowe to znakomity zamiennik dla kupnych, słodkich bułek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a świeże smakują najlepiej. Pozostaje tylko zrobić kakao i cała rodzina może rozkoszować się domowym deserem.
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 400 g mąki pszennej + do podsypania
- 150 g śmietany Łaciata 18 %
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder i cynamon do oprószenia
Przygotowanie: Twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy w misce ze śmietaną, żółtkami, cukrami, octem i sodą. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Stolnicę posypujemy mąką. Na środku kładziemy kulę, rozwałkowujemy ją na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Powtarzamy wycinanie, aż wykorzystamy wszystkie składniki. W garnku rozgrzewamy olej do około 175°C. Kładziemy oponki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty – do zarumienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy oponki nieco ostygną, oprószamy cukrem pudrem z cynamonem.
Ciepłe lody z dodatkiem miodu
Piankowy deser, w kształcie lodów to hit lat 90., który pamiętamy z dzieciństwa. Zaskoczcie maluchy i na kruchym cieście przygotujcie tzw. pingwinki, czyli biało-brązowe łakocie w ciekawej formie, w których znajdują się miód i gorzka czekolada.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła ekstra Łaciate
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Beza:
- 160 g drobnego białego cukru
- 80 ml wody
- 250 g płynnego miodu
- 3 białka z dużych jaj
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 150 g czekolady deserowej
- 75 g masła ekstra Łaciate
Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę, masło, cukier i żółtka zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy ciastem foremki na babeczki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Beza: Cukier mieszamy z letnią wodą i miodem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ustawiamy na średniej mocy palnika i podgrzewamy przez około 7–10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej sprawdzić to za pomocą termometru cukierniczego). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Do ubitych białek wlewamy bardzo cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijamy. Uważamy, aby mieszadła nie dotknęły gorącego syropu. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na spód babeczki nakładamy porcję bezy, formując 3 spłaszczone kulki. Ostatnią porcję bezy lekko wyciągamy, tworząc dziób pingwina.
Dekoracja: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Wystudzoną, ale dalej płynną czekoladą oblewamy jeden brzeg deseru. Wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Podajemy schłodzone.
Więcej przepisów na słodkości w zdrowym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da
Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Prawo
Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.