Zamień słodycze na domowe łakocie – Twoje dziecko je pokocha!
O co dzieci najczęściej proszą rodziców? O kupno słodyczy! Co zrobić, gdy nie chcemy swojej pociesze odmawiać przyjemności, ale dbamy o jej sposób odżywiania i zbilansowaną dietę? Czekoladowo-orzechowy krem, aromatyczne drożdżówki czy lody – brzmią smacznie, ale niekoniecznie zdrowo? Nie musimy ich unikać, możemy bowiem, przygotować je w zdrowej wersji redukując ilość cukru, dodając nabiał i sezonowe owoce. Podpowiadamy, jak przygotować domowe łakocie, które dzieci pokochają.
Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo – orzechowego
Dzieci uwielbiają czekoladowy krem i często nie wyobrażają sobie bez niego porannego posiłku? Przygotujcie w domu zdrowszą alternatywę dla produktu znanego ze sklepowych półek. Domową wersję można wykorzystać do przekładania naleśników lub do smarowania kanapek. To pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci. Znakomicie komponuje się z dodatkami takimi jak banany, borówki czy orzechy.
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka Łaciate Junior 3,8%
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Orzechy prażymy na patelni, studzimy, a następnie obieramy. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Do pojemnika blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miód i cukier. Dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. Krem przechowujemy poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.
Oponki pełne sera
Oponki serowe to znakomity zamiennik dla kupnych, słodkich bułek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a świeże smakują najlepiej. Pozostaje tylko zrobić kakao i cała rodzina może rozkoszować się domowym deserem.
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 400 g mąki pszennej + do podsypania
- 150 g śmietany Łaciata 18 %
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder i cynamon do oprószenia
Przygotowanie: Twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy w misce ze śmietaną, żółtkami, cukrami, octem i sodą. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Stolnicę posypujemy mąką. Na środku kładziemy kulę, rozwałkowujemy ją na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Powtarzamy wycinanie, aż wykorzystamy wszystkie składniki. W garnku rozgrzewamy olej do około 175°C. Kładziemy oponki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty – do zarumienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy oponki nieco ostygną, oprószamy cukrem pudrem z cynamonem.
Ciepłe lody z dodatkiem miodu
Piankowy deser, w kształcie lodów to hit lat 90., który pamiętamy z dzieciństwa. Zaskoczcie maluchy i na kruchym cieście przygotujcie tzw. pingwinki, czyli biało-brązowe łakocie w ciekawej formie, w których znajdują się miód i gorzka czekolada.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła ekstra Łaciate
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Beza:
- 160 g drobnego białego cukru
- 80 ml wody
- 250 g płynnego miodu
- 3 białka z dużych jaj
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 150 g czekolady deserowej
- 75 g masła ekstra Łaciate
Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę, masło, cukier i żółtka zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy ciastem foremki na babeczki. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Beza: Cukier mieszamy z letnią wodą i miodem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ustawiamy na średniej mocy palnika i podgrzewamy przez około 7–10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej sprawdzić to za pomocą termometru cukierniczego). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Do ubitych białek wlewamy bardzo cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijamy. Uważamy, aby mieszadła nie dotknęły gorącego syropu. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na spód babeczki nakładamy porcję bezy, formując 3 spłaszczone kulki. Ostatnią porcję bezy lekko wyciągamy, tworząc dziób pingwina.
Dekoracja: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Wystudzoną, ale dalej płynną czekoladą oblewamy jeden brzeg deseru. Wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Podajemy schłodzone.
Więcej przepisów na słodkości w zdrowym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
Zakończ wakacje w Reducie! Odwiedź centrum i spotkaj się z bohaterami Psiego Pat
Finał 4. europejskiej edycji Pepco Better Move
Weekend pełen zabawy w Porcie Łódź!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Agnieszka Hyży: Marzyłam o programie porannym, choć myślałam, że ten projekt już się nie wydarzy. Mam nadzieję, że format „Halo tu Polsat” wprowadzi na rynek nową jakość
Prezenterka mocno trzymała kciuki, by pomysł na program śniadaniowy w Polsacie stał się rzeczywistością, i teraz cieszy się, że może być jego częścią. Agnieszka Hyży poprowadzi „Halo tu Polsat” w duecie z Maciejem Rockiem. Jednocześnie kieruje słowa uznania i wdzięczności pod adresem dyrektora programowego stacji, Edwarda Miszczaka, bo ma świadomość, że gdyby nie on, to taki format nie trafiłby na antenę stacji, z którą jest związana. Wierzy też, że ich poranna propozycja przyciągnie widzów, którzy do tej pory oglądali „Dzień dobry TVN” bądź „Pytanie na śniadanie”.
Muzyka
Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii
Artystka dzieli teraz swój czas pomiędzy scenę, studio nagrań i parkiet taneczny. Pod koniec lipca miał premierę jej singiel „Daylight”, w którym zaprezentowała słuchaczom brzmienia z gatunku drum & bass. Utwór zapowiada zaplanowaną na wrzesień EP-kę zatytułowaną „Atom”, na której znajdą się tylko piosenki w języku angielskim. Jednocześnie trwają prace nad nową płytą artystki z polskimi kompozycjami. Już wkrótce Natalię Nykiel będzie można również oglądać w popularnym show Polsatu, a fani mogą liczyć na spotkanie z nią podczas koncertów plenerowych, festiwali i innych wydarzeń masowych, jakie latem odbywają się w różnych miejscach Polski.
Problemy społeczne
Co czwarta kobieta poniżej 20. roku życia doświadczyła przemocy ze strony partnera. Problem dotyczy nie tylko krajów o niskich dochodach i dużych nierównościach
Jedna czwarta kobiet w wieku 15–19 lat doświadczyła choć raz przemocy ze strony swojego partnera, a 16 proc. w ciągu ostatniego roku – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To zjawisko powszechne na całym świecie, choć – jak wskazuje WHO – największy odsetek występowania tego problemu notuje się w krajach o niższych dochodach i takich, w których występują duże nierówności płci, m.in. w dostępie do edukacji, warunków zatrudnienia czy wynagrodzenia.