Komunikaty PR

Zbuduj odporność na cały rok!

2020-08-03  |  10:40
Biuro prasowe

Lato to okres, w którym często zapominamy o dbaniu o odporność, uznając, że słońce i wypoczynek zrobią to za nas. A przecież każdemu z nas zdarzył się gorszy dzień, kiedy za oknem panowała piękna pogoda. Co zrobić, aby tego lata nie przytrafiły nam się żadne nieprzyjemności i abyśmy jesień powitali w pełni sił i w pozytywnym nastroju?

Talerz pełen witamin

Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego zależy od wielu czynników, a jednym z najważniejszych są nasze wybory kulinarne. Co więcej, budowanie odporności wymaga świadomych decyzji żywieniowych przez cały rok, nie tylko w zimniejszych okresach. Latem zdarza nam się folgować złym nawykom, takim jak jedzenie w fast foodach, a przecież jest to okres, kiedy sklepowe półki uginają się od obfitości warzyw i owoców, a świeże ryby kuszą nas apetycznymi zapachami z nabrzeżnych restauracji. Korzystajmy z tego wspaniałego czasu, komponując na talerzu zestawy produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nasze ciało odwdzięczy nam się świetną kondycją – nie tylko latem.

Nasi sprzymierzeńcy

Jakie składniki są najważniejsze dla naszej odporności? Najbardziej znaną witaminą, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, jest witamina C. Kolejny sprzymierzeniec, który pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, to witamina E. Niezwykle cennym składnikiem mineralnym jest żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny i pełni wiele innych ważnych funkcji. Z kolei magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także wspomaga funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego są również cynk i selen, natomiast potas wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Nie zapominajmy też o wapniu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz dba o nasze zęby i kości.

100% pewności

Badania wykazują, że sposób żywienia niektórych grup osób odbiega od zalecanych norm1. Aby uzupełnić dietę w potrzebne składniki i zyskać pewność, że przyjmujemy komplet witamin i składników mineralnych, warto sięgnąć po suplementy. Wybierzmy takie, które zawierają zestaw najważniejszych dla nas składników. Plusssz 100% Multiwitamina + Żelazo to specjalistyczny preparat, który w 1 tabletce do rozpuszczania zawiera kompleks 10 najważniejszych witamin w ilościach zapewniających 100% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych oraz 50% dawki żelaza. Do wyboru mamy też suplementy diety Plusssz 100% Multiwitamina + Magnez, Plusssz 100% Multiwitamina + Potas oraz Plusssz 100% Multiwitamina + Minerały. Wybierzmy taki, który najlepiej spełnia potrzeby naszego organizmu i uzupełnia naszą dietę w czasie zwiększonego zapotrzebowania na składniki aktywne. Dostarczmy sobie niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych i zyskajmy 100% pewności dobrego samopoczucia przez cały rok.

Rekomendowana cena produktu: ok. 11 zł

Przypisy

  1. Normy żywienia dla populacji Polski, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, s. 302.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Innowacje w biotechnologii. Wegańskie suplementy diety Biuro prasowe
2024-05-08 | 11:30

Innowacje w biotechnologii. Wegańskie suplementy diety

Specyficzna dieta może sprawić, że nie wszystkie dostępne na rynku produkty żywnościowe będą dla nas odpowiednie. Coraz więcej osób decyduje się na radykalną zmianę
Zdrowie Rak jajnika, czyli cichy zabójca kobiet
2024-05-08 | 01:00

Rak jajnika, czyli cichy zabójca kobiet

Rak jajnika to niezwykle podstępny wróg kobiecego zdrowia. Pomimo znacznego postępu w medycynie i diagnostyce, pozostaje on jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów u kobiet.
Zdrowie KONKURS Zostań Aquaphorianinem
2024-05-07 | 01:00

KONKURS Zostań Aquaphorianinem

Szanujmy planetę, bo to nasz jedyny dom. Pamiętajmy o naszych codziennych aktywnościach i wpływie, jaki wywierają one na Ziemię. Liczy się każdy gest - zaczynając od oszczędzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.