Zbuduj odporność na cały rok!
Lato to okres, w którym często zapominamy o dbaniu o odporność, uznając, że słońce i wypoczynek zrobią to za nas. A przecież każdemu z nas zdarzył się gorszy dzień, kiedy za oknem panowała piękna pogoda. Co zrobić, aby tego lata nie przytrafiły nam się żadne nieprzyjemności i abyśmy jesień powitali w pełni sił i w pozytywnym nastroju?
Talerz pełen witamin
Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego zależy od wielu czynników, a jednym z najważniejszych są nasze wybory kulinarne. Co więcej, budowanie odporności wymaga świadomych decyzji żywieniowych przez cały rok, nie tylko w zimniejszych okresach. Latem zdarza nam się folgować złym nawykom, takim jak jedzenie w fast foodach, a przecież jest to okres, kiedy sklepowe półki uginają się od obfitości warzyw i owoców, a świeże ryby kuszą nas apetycznymi zapachami z nabrzeżnych restauracji. Korzystajmy z tego wspaniałego czasu, komponując na talerzu zestawy produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nasze ciało odwdzięczy nam się świetną kondycją – nie tylko latem.
Nasi sprzymierzeńcy
Jakie składniki są najważniejsze dla naszej odporności? Najbardziej znaną witaminą, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, jest witamina C. Kolejny sprzymierzeniec, który pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, to witamina E. Niezwykle cennym składnikiem mineralnym jest żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny i pełni wiele innych ważnych funkcji. Z kolei magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także wspomaga funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego są również cynk i selen, natomiast potas wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Nie zapominajmy też o wapniu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz dba o nasze zęby i kości.
100% pewności
Badania wykazują, że sposób żywienia niektórych grup osób odbiega od zalecanych norm1. Aby uzupełnić dietę w potrzebne składniki i zyskać pewność, że przyjmujemy komplet witamin i składników mineralnych, warto sięgnąć po suplementy. Wybierzmy takie, które zawierają zestaw najważniejszych dla nas składników. Plusssz 100% Multiwitamina + Żelazo to specjalistyczny preparat, który w 1 tabletce do rozpuszczania zawiera kompleks 10 najważniejszych witamin w ilościach zapewniających 100% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych oraz 50% dawki żelaza. Do wyboru mamy też suplementy diety Plusssz 100% Multiwitamina + Magnez, Plusssz 100% Multiwitamina + Potas oraz Plusssz 100% Multiwitamina + Minerały. Wybierzmy taki, który najlepiej spełnia potrzeby naszego organizmu i uzupełnia naszą dietę w czasie zwiększonego zapotrzebowania na składniki aktywne. Dostarczmy sobie niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych i zyskajmy 100% pewności dobrego samopoczucia przez cały rok.
Rekomendowana cena produktu: ok. 11 zł
Przypisy
-
Normy żywienia dla populacji Polski, red. M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, s. 302.
Innowacje w biotechnologii. Wegańskie suplementy diety
Rak jajnika, czyli cichy zabójca kobiet
KONKURS Zostań Aquaphorianinem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.