Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret?
Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królował na naszych stołach. Choć mogłoby się wydawać, że to tylko „bułka na ciepło” z dodatkami, to pojawiające się warianty smakowe udowadniają, że burgery wciąż potrafią zaskakiwać. W mijającym roku dużą popularnością cieszyła się ich wegetariańska wersja. Skąd ten fenomen?
W czasie pandemii, gdy lokale wydawały posiłki tylko na dowóz, burgery przeżywały wzrost popularności. Uwielbiamy je za ich prostotę, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowując go, warto zadbać o dobre jakościowo składniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.
W tym roku na stołach królowały zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakościowo składnikach i lekkich sosach. To właśnie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Sos majonezowy został wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie Dipów śmietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzają się one w nowoczesnym burgerze, ze względu na swoją aksamitną konsystencję i oryginalny smak.
Przepis na zdrowe burgery z Dipem śmietanowym typu crème fraiche
Składniki:
- 200 g filetów łososia
- 100 g ugotowanego ryżu
- 100 g szpinaku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
- 2 łyżki oliwy
- 180 g Dipu śmietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i ziołami
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- 3 szt. pełnoziarnistej bułki
- sałata lodowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i oliwę. Całość mieszamy, a następnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwą i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy bułki, dolne połówki smarujemy dipem, a następnie układamy warzywa i gotowy kotlet z łososia. Przykrywamy górną częścią bułki.
Więcej ciekawych przepisów na burgery w zdrowej odsłonie znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.