Komunikaty PR

Zdrowe dziecko jesienią? Zacznij od jelit

2022-09-26  |  16:00
Biuro prasowe

Zdrowe jelita to klucz do zdrowia, zaś kluczem do zdrowych jelit jest odpowiednia dieta. To, co jemy wpływa bowiem na ich stan i kondycję, a w szczególności na prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej. Te dobroczynne bakterie, bytujące w naszych jelitach w dużej mierze odpowiadają za odporność i dobre samopoczucie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Stały skład flory bakteryjnej zaczyna się stabilizować mniej więcej ok. 2-5 roku życia. Dlatego zapewnienie prawidłowego żywienia przedszkolaków to gwarancja ich stabilnego rozwoju w sferze psychofizycznej. O diecie makrobiotycznej i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie i rozwój dziecka opowiada ekspertka Anna Osiecka, pedagog KIDS&Co. 

Jesień to czas, kiedy infekcje i różnego rodzaju wirusy mają szerokie pole do działania. Sprzyjają im wahania temperatur, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. Katar, kaszel i gorączka spędzają rodzicom sen z powiek i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Aby im zapobiec, należy zadbać o wysoki poziom odporności naszych pociech. A zacząć należy od odpowiedniej diety i dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci dobrze jest rozpocząć już na etapie wczesnego dzieciństwa. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania z powadzeniem możemy realizować w środowisku domowym i przedszkolnym. To właśnie odpowiednia dieta jest determinantem prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego najmłodszych. Dostarczając odpowiednią ilości składników odżywczych, jesteśmy w stanie zadbać o właściwy przebieg istotnych procesów zachodzących w młodym  organizmie, w tym utrzymania optymalnego poziomu odporności. Dietą, która szczególnie ułatwia to zadanie, jest ta najbardziej naturalna, czyli makrobiotyczna - mówi Anna Osiecka, dyrektor regionalna oraz pedagog sieci dwujęzycznych przedszkoli i żłobków KIDS&Co.

Odporność z brzucha malucha

Dzienna wartość energetyczna dla przedszkolaka nie powinna przekraczać 1400 kcal. Zbilansowane i dostosowane do codziennych potrzeb młodego organizmu posiłki to energia na cały dzień, a także równowaga dla ciała i umysłu. A przede wszystkim wzmocnienie jego systemu immunologicznego. W ten sposób możemy uchronić nasze dzieci przed niechcianymi infekcjami i stanami zapalnymi, które lubią uaktywniać się zwłaszcza w zbliżającym się sezonie jesienno – zimowym. Nasz maluch spędza w przedszkolu średnio 6-7 godzin dziennie, jakość i ilość pożywienia, która jest mu wtedy serwowana ma więc niebagatelne znaczenie. Wszelkiego rodzaju niedobory pokarmowe powstające w tym czasie, mogą bowiem znacząco zaburzyć jego rozwój i wpłynąć negatywnie na samopoczucie. Pamiętać również należy, że sposób odżywiania w dzieciństwie rzutuje na nasze zdrowie w przyszłości.   

Dieta makrobiotyczna, czyli jaka?

Żywienie dzieci w okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju jest kwestią odpowiedniego doboru składników, a także ilości i częstotliwości podawanych posiłków. Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe młodego człowieka może być dieta z zasadami kuchni makrobiotycznej z powodzeniem stosowana w placówkach przedszkolnych KIDS&Co. Zbilansowana, charakteryzująca się dużą wartością i jakością odżywczą. Jej podstawą jest żywność naturalna, mało przetworzona i świeża. Pozwala na przygotowanie urozmaiconych pełnowartościowych dań przy minimalnym użyciu takich składników jak sól, cukier czy tłuszcz. Posiłki są gotowane na parze, znajduje się w nich również duża ilość warzyw, owoców i kasz przy uwzględnieniu indywidualnych potrzeb każdego dziecka, jak alergie czy choroby układu pokarmowego. Przykładowy przepis na przepyszne kaszotto znajduje się na końcu materiału.

KIDS&Co. stawia również na edukację żywieniową, opierającą się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W dzisiejszym, przeładowanym słodkimi i ogólnodostępnymi przekąskami świecie, łatwo jest skusić małego „konsumenta”. Dlatego przyzwyczajanie dzieci do zdrowego sposobu odżywiania i dokonywania odpowiednich wyborów dotyczących spożywanych pokarmów to zadanie priorytetowe. Ta wiedza zaprocentuje bowiem w przyszłości.  

Co warto przygotować? Na przykład kaszotto według przepisu opartego na kuchni makrobiotycznej.

Składniki*:

  • łyżka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać.

Dodać obrane i starte na tarce o większych oczkach warzywa korzeniowe: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.

Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.

Smacznego!

* Danie pochodzi z jadłospisu przedszkola KIDS&Co.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe! Biuro prasowe
2024-08-09 | 14:00

Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe!

Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe! Już niedługo w szkołach wybrzmi dzwonek, a uczniowie zasiądą w ławkach po wakacyjnej przerwie. To właśnie z myślą o nich i ich
Dziecko Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP
2024-08-07 | 17:00

Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP

Już po raz dziesiąty młodzi entuzjaści nauk ścisłych i przyrodniczych spędzili część swoich wakacji na realizowaniu marzeń i rozwijaniu pasji. W połowie lipca 50
Dziecko Tylko ok. 17% dzieci w Polsce uprawia sport. Jak odmienić ten trend?
2024-08-07 | 04:00

Tylko ok. 17% dzieci w Polsce uprawia sport. Jak odmienić ten trend?

W międzynarodowym badaniu Global Matrix 4.0 dotyczącym aktywności dzieci i młodzieży Polska nie ma się czym pochwalić. W kategorii ogólnej aktywności fizycznej osiągnęliśmy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.