Zdrowe strączki - roślinne źródła białka
Białko można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jednym z jego najbardziej wartościowych, roślinnych źródeł są niedoceniane niekiedy strączki – fasola, ciecierzyca, soczewica. To na ich bazie powstają pyszne i pożywne pasztety warzywne Lovege, które nie zawierają konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków.
Proteiny – czyli „pierwsze”
Białko jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Nie bez przyczyny jego nazwa wywodzi się od greckiego słowa „protos”, oznaczającego „pierwszy”. Białko pełni wiele ważnych funkcji. Jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, niezbędnym do ich wzrostu, rozwoju i odnowy. Białka znajdują się w przeciwciałach, odpowiedzialnych za odporność. Dostarczają również energii.
Część osób błędnie uważa, że wystarczającą podaż białka zapewnia tylko spożywanie produktów mięsnych. Wbrew tej opinii, dobre i bogate źródła białka można znaleźć w produktach roślinnych. Dieta wegańska, wegetariańska czy fleksitariańskia, o ile jest zróżnicowana i właściwie zbilansowana, również zagwarantować może zatem optymalny poziom białka. Roślinne źródła białka mają też wiele innych zalet. W przeciwieństwie do zwierzęcych, nie dostarczają organizmowi tłuszczy nasyconych. Są za to doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Są też sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, nie mają bowiem tak dużej liczby kalorii.
Strączki – na zdrowie!
Głównym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są rośliny strączkowe, a także ziarna zbóż, pestki, orzechy. Co ważne, dietetycy zalecają różnicowanie źródeł białka – dlatego po te roślinne powinni sięgać regularnie wszyscy, którym zależy na zdrowej diecie. Warto wykorzystywać takie produkty, które dostarczą białka, a przy tym są wygodnym i smacznym elementem codziennej diety.
Na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica, powstają pasztety warzywne z linii Lovege. Dopełnieniem ich smaku są starannie dobrane dodatki.
Pasztet wegański Lovege z żurawiną – na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza nie tylko białka, ale też kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego.
Pasztet wegański Lovege z fasolą i pestkami dyni – na bazie fasoli gotowanej, z dodatkiem pieczarek, pestek dyni i suszonych warzyw. Jego wartościowe składniki odżywcze, to oczywiście białko, a także błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, żelazo.
Pasztet wegański Lovege z soczewicą – na bazie soczewicy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, papryka czerwona, marchew, pietruszka). Stanowi źródło białka, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.
Pasztet wegański Lovege z ciecierzycą – na bazie ciecierzycy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, marchew, pietruszka). Zawiera wartościowe składniki odżywcze – białko, kwas foliowy, mangan, a także błonnik pokarmowy.
Wszystkie pasztety z linii Lovege to produkty w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia je dobry skład, nie zawierają:
- sztucznych dodatków,
- konserwantów,
- ulepszaczy smaku,
- glutaminianu sodu,
- glutenu
Produkowane są w oparciu o filozofię pięciu przemian. Świetnie smakują z pieczywem tradycyjnym lub chrupkim bądź z waflami ryżowymi, z dodatkiem świeżych warzyw.
Pamiętając, że wybierając roślinne zamienniki, dbamy nie tylko o własne zdrowie i dobre samopoczucie, ale też przyczyniamy się do ochrony naszej planety.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.