5 pomysłów na roślinnego lunchboxa do szkoły i pracy
W natłoku codziennych wyzwań czasem trudno jest zadbać o zbilansowaną dietę. Często brakuje nam nie tylko czasu, ale także i pomysłów na zdrowy, sycący i smaczny posiłek do szkoły czy pracy, a w zamian wybieramy fast food na mieście lub niezdrowe przekąski. A co, jeśli powiemy Ci, że pyszny i roślinny lunch możesz przygotować zaledwie w kilka minut?
Burger pieczarkowy z kaszą i warzywami
Składniki:
-
opakowanie burgera pieczarkowego Planty,
-
100 g kaszy pęczak,
-
100 g brokuła,
-
½ ogórka,
-
½ pomidora,
-
olej do smażenia.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć na niej burgera i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę i burgera przełożyć do lunchboxa. Brokuła umyć, wydzielić różyczki i ugotować. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry. Dodać warzywa do lunchboxa.
Tortilla z gyrosem i warzywami
Składniki:
-
opakowanie gyrosa Planty,
-
2 placki tortilli,
-
100 g pomidora,
-
pół cebuli,
-
2 liście sałaty lodowej,
-
pół ogórka,
-
garść rukoli,
-
majonez wegański,
-
olej do smażenia.
Wykonanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć gyrosa, ok. 2–3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Tortillę posmarować majonezem, dodać sałatę oraz rukolę. Warzywa pokroić w plastry, następnie wyłożyć na tortillę. Dodać roślinnego gyrosa i zawinąć wrapa.
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki:
-
opakowanie klopsików Planty,
-
1 puszka passaty pomidorowej,
-
1 mała cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
majeranek, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
-
100 g makaronu spaghetti,
-
5–6 pomidorków koktajlowych,
-
olej do smażenia,
-
łyżka płatków drożdżowych (lub parmezanu).
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie podsmażyć roślinne klopsiki z obu stron aż do zarumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podgrzać na oleju na drugiej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać zioła i passatę pomidorową. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć makaron z sosem oraz klopsikami. Dodać pokrojone pomidorki i wierzch posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
Ekspresowe placuszki bananowe
Składniki:
-
2 szklanki mąki,
-
2 dojrzałe banany,
-
1½ szklanki mleka roślinnego,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 łyżeczka sody,
-
olej do smażenia,
-
ulubione owoce, opcjonalnie orzechy.
Wykonanie: Mąkę, banany, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę zblendować na jednolitą masę. Na patelni podgrzać olej. Masę nakładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, by wciągnął tłuszcz. Placuszki przyozdobić ulubionymi owocami.
Aksamitne curry z ryżem
Składniki:
-
1 puszka ciecierzycy,
-
1 papryka,
-
1 cebula,
-
1 cukinia,
-
puszka mleczka kokosowego,
-
2 łyżeczki przyprawy curry,
-
pół łyżeczki suszonego imbiru,
-
1 łyżeczka kurkumy,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
sól i pieprz,
-
olej do smażenia.
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie dodać cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, aż cebula delikatnie zmięknie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Całość smażyć ok. 5–10 minut do miękkości warzyw. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonych składników dodać mleczko kokosowe oraz odsączoną z wody ciecierzycę i całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom na domowe posiłki na wynos nie zabraknie Ci pomysłów na zdrowy i pyszny lunch do pracy czy szkoły.
Zboża i owoce – idealny duet na lato!
Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.