Komunikaty PR

5 powodów, dla których maślanki nie może zabraknąć w Twojej diecie

2020-08-18  |  07:00

1. Polepsza przemianę materii

Maślanka naturalna często zalecana jest osobom, które stosują diety odchudzające. Dlaczego? Bakterie fermentacji mlekowej trafiają do flory bakteryjnej, gdzie usprawniają pracę jelit powodując, że resztki pokarmowe w nich nie zalegają. Napój zawiera także kwas mlekowy, który wpływa na aktywne wydzielanie soku żołądkowego. Efekt? Proces trawienia zachodzi szybciej, dzięki sprawnej perystaltyce. Dodatkowo w 100 gramach zawiera tylko 48 kcal i ma małą zawartość tłuszczu. Ze względu na wartości odżywcze i niską kaloryczność zalecany jest osobom dbającym o linię.

2. Daje poczucie lekkości

Co ciekawe, w naszym przewodzie pokarmowym, maślanka rozkłada się nawet 3 razy szybciej niż mleko. Uważana jest więc za produkt lekkostrawny, który jednak daje poczucie sytości na długo. Podczas procesu fermentacji, bakterie kwasu mlekowego częściowo rozkładają laktozę. Dzięki temu osoby z jej lekką nietolerancją, mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych. To także sprawia, że z maślanki w diecie nie muszą rezygnować diabetycy.

3. Stwarza wiele kulinarnych możliwości

Napój ten dzięki swojej delikatności, lekkości i kwaskowatości, nie tylko znakomicie gasi pragnienie, ale znajduje również wiele zastosowań w kuchni. Możliwości jest ogrom, a pod każdą postacią smakuje doskonale - na zimno czy ciepło, wytrawnie lub ze słodką nutą. To znakomita alternatywa dla mleka, baza do deserów, koktajli, zup, a nawet składnik marynat do mięs i ryb.

Myślisz, że dobrze smakuje tylko naturalna maślanka? Otóż nie! Zaskoczyć Cię może różnorodność dostępnych wariantów. Masz ochotę na egzotyczne smaki? Spróbuj Maślanki Mrągowskiej mango-kardamon. Lubisz odkrywać nowości? Wybierz tę o smaku pieczonych jabłek. Potrzebujesz troszkę osłody? Wśród portfolio SM Mlekpol znajdziesz na przykład Maślankę Mrągowską Straciatella. Możliwości jest wiele, nie bój się eksperymentować i korzystać z dobroczynnego działania tego mlecznego napoju.

4. Koi nerwy

Witaminy B, w które obfituje maślanka, czynnie biorą udział w procesach energetycznych, które zachodzą w organizmie człowieka. Podaż ich na odpowiednim poziomie zapewnia dobre samopoczucie, poprawia koncentrację i sen, a także zmniejsza uczucie znużenia. Równie cennym składnikiem w tym napoju jest potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

5. Wzmacnia kości

Wystarczy 250 ml maślanki, a więc jedna szklanka, by zapewnić sobie ponad 20% dziennego zapotrzebowania na wapń. To właśnie ten łatwo przyswajalny pierwiastek jest podstawowym budulcem kości. Gdy dostarczamy go zbyt mało, organizm czerpie go z zapasów, co prowadzi do znacznego osłabienia szkieletu, narażając go na złamania. Dlatego systematyczne sięganie po ten napój to profilaktyczne działanie przeciw rozwojowi osteoporozy. W maślance znajdziemy nie tylko wapń, lecz także wartościowe białko, potrzebne do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. Tego pysznego i cennego w składniki mineralne napoju mlecznego nie powinno zabraknąć w diecie dzieci, którym wapń jest niezwykle potrzebny do prawidłowego rozwoju, a także u osób starszych czy kobiet w okresie okołomenopauzalnym, które szczególnie narażone są na jego utratę.

Źródło: Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Podaruj zdrowy sen swoim bliskim – wybierz materac na prezent Biuro prasowe
2024-12-20 | 12:00

Podaruj zdrowy sen swoim bliskim – wybierz materac na prezent

Wybór materaca na prezent to gest pełen troski, który może znacząco poprawić komfort snu oraz zdrowie i samopoczucie obdarowanej osoby. Choć nietypowy, taki upominek staje się
Zdrowie Na zdrowe gardło – NOWOŚĆ w linii herbatek Zioła Mnicha
2024-12-19 | 11:25

Na zdrowe gardło – NOWOŚĆ w linii herbatek Zioła Mnicha

Gdy w takich przypadkach chcemy skorzystać z pomocy natury, warto sięgnąć po nową funkcjonalną herbatkę ziołowo-owocową Zioła Mnicha Na zdrowe gardło. Zawiera ona 100% naturalnych
Zdrowie Komfort w prezencie – jak dobrać idealną poduszkę?
2024-12-19 | 11:00

Komfort w prezencie – jak dobrać idealną poduszkę?

Dlaczego poduszka to dobry pomysł na prezent? Odpowiednia poduszka ma znaczący wpływ na jakość snu, a co za tym idzie – na nasze zdrowie i samopoczucie. Dobrze dobrany produkt może

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.