Komunikaty PR

5 światowych innowacji, które nie powstałyby, gdyby nie dotknęła nas pandemia

2021-12-08  |  12:00
Biuro prasowe

Badania naukowe i praca nad nowymi technologiami na stałe wpisały się do strategii wielu firm lata temu, jednak pandemia przyspieszyła i zintensyfikowała te działania. Z dnia na dzień pojawiły się nowe okoliczności i cele, a rozwiązania, które powstały w najgorętszym okresie pandemii okazują się być trafione w dziesiątkę. Przedstawiamy przykłady wynalazków, które mają realny wpływ na dalszy rozwój świata nauki, przemysłu, gospodarki oraz, co najważniejsze, zdrowia publicznego.

Rozwiązania zdalne

Chmura obliczeniowa nie jest wynalazkiem ostatnich lat, ale to właśnie w momencie pierwszego lockdownu zaobserwowaliśmy gwałtowne przyspieszenie jej wykorzystania. Właśnie ona stała się podstawą globalnej cyfryzacji, a także transformacji modeli biznesowych. Na czym polega działanie chmury obliczeniowej? Najprościej mówiąc, jest to dostarczanie innowacyjnych usług obliczeniowych – w tym serwerów, magazynów, baz danych, oprogramowania, za pośrednictwem Internetu. Obecnie, dzięki pandemii, wykorzystuje się ją na szeroką skalę – począwszy od telemedycyny, prywatnych i państwowych przedsiębiorstw, placówek edukacyjnych, mediów i sektora publicznego. Pozwala ona na zoptymalizowanie działań i pozwala oszczędzić pieniądze.

W Polsce korzyści ekonomiczne płynące z wykorzystywania chmury obliczeniowej szacowane są na 698 mln dolarów w 2024 roku. Pozwoli to stworzyć około 4210 miejsc pracy i dostarczyć firmom dodatkowo 1,5 mld dolarów.

Kamery mierzące temperaturę

W Stanach Zjednoczonych kontrole temperatury stały się dość powszechne, a wiele restauracji, supermarketów i sklepów wymaga ich przeprowadzania. W Polsce inteligentne rozwiązania zdrowotne wprowadzono np. w prywatnych ośrodkach medycznych, wejściach do placówek SOR-u i szkołach. Tradycyjny termometr bezdotykowy nie sprawdził się tam, gdzie należało przebadać dużą liczbę osób. Dzięki kamerom termowizyjnym czy autonomicznym terminalom pomiarowym mamy możliwość natychmiastowego i automatycznego pomiaru temperatury dużej grupy osób.

Innowacyjne preparaty biobójcze

Podczas pierwszej fali ze sklepów zniknęły nie tylko płyny antybakteryjne, ale także wysokoprocentowy alkohol, który stosowaliśmy do produkcji prowizorycznych płynów dezynfekcyjnych. Firmy natychmiastowo i masowo zaczęły produkować preparaty biobójcze i antybakteryjne, których skład pozostawiał wiele do życzenia. Obecnie, gdy odczuwamy pewien przesyt tych produktów na rynku – zaczynamy zauważać konsekwencje częstej dezynfekcji. Na szczęście badacze i naukowcy z całego świata opracowali inteligentne rozwiązania, które chronią nas kompleksowo. Dokonała tego marka NAOS Biphase Lipo alcoolique, który jest rewolucyjnym produktem, chronionym międzynarodowym patentem - jest to jedyny taki preparat w Polsce i na świecie. Bezkompromisowo dezynfekuje, działając na wirusy, bakterie oraz grzyby, a jednocześnie pielęgnuje zmęczone i spękane dłonie, odbudowując utracone lipidy w skórze. Preparat ten daje skórze ochronę maksymalnie zbliżoną do tej, która istnieje na powierzchni dłoni naturalnie, a która silnie eksploatowana jest przez częstą dezynfekcję.

Warto zwrócić uwagę także na innowacyjny skład, który jest w 100% bezpieczny i dostosowany do nowych wymogów. Produkt ten ma także pomagać – 100% zysków ze sprzedaży Biphase Lipo alcoolique trafi do instytucji i organizacji zajmujących się badaniami na rzecz walki z pandemią.

Roboty dostarczające posiłki

Podczas pierwszej fali pandemii wychodzenie z domu i jedzenie w restauracjach często było ograniczone, bądź niemożliwe. Dało to pole do rozwoju procesu bezkontaktowej dostawy produktów. Dlatego, by rozwiązać ten problem zaczęto wykorzystywać dobrodziejstwa technologii do dostarczania posiłków z restauracji bez czynnego udziału człowieka. Firmy technologiczne m.in. w USA rozpoczęły współpracę z sieciami restauracji i marketów w celu możliwości zaoferowania klientom szybkich dostaw. Roboty dostawcze transportowały jedzenie z restauracji wprost pod drzwi klienta. Posiłki w restauracji zamawiane były za pomocą aplikacji, a gdy zamówienie zostało przygotowane, pracownik restauracji zlecał robotowi odbiór paczki i transport pod wskazany przez klienta adres. W Polsce również mogliśmy zauważyć znaczne przyspieszanie rozwoju procesu dostaw posiłków, na potrzebę zwiększenia bezpieczeństwa klientów. W aplikacjach do zamawiania jedzenia pojawiła się m.in. opcja dostawy bezkontaktowej. Na rynku pojawiło się także wiele nowych firm oferujących realizację zakupów spożywczych wraz z dostawą, nawet tego samego dnia.

Testy przeciwko COVID-19

Jednym z najważniejszych wynalazków, które nie powstałyby, gdyby nie było pandemii koronawirusa, są testy oraz obszerna diagnostyka w kierunku COVID-19. Wszyscy czekaliśmy z zapartym tchem na ich opracowanie, a naukowcy od razu przystąpili do pracy. Obecnie mamy dostęp do ogólnodostępnej diagnostyki w kierunku koronawirusa. Na potrzeby zdrowia publicznego powstały testy antygenowe oraz testy PCR, ale w sieciach największych sklepów dostępne są także komercyjne testy COVID-19, dzięki którym każdy może przebadać się w kierunku zakażenia nie wychodząc z domu. Dzięki nim możemy szybko i dokładnie określić stan zdrowia, a także dowiedzieć się, czy kiedykolwiek przechorowaliśmy koronawirusa.

Rozwiązania naukowe szyte na miarę

Powyższe przykłady to tylko kropla w morzu innowacji, które zawdzięczamy pracy specjalistów i naukowców w czasie pandemii. Niewątpliwą konsekwencją światowego kryzysu jest gwałtowny rozwój w wielu dziedzinach życia. Miejmy nadzieję, że te oraz inne wynalazki pozwolą nam zapobiec sytuacjom podobnym do tej, która miała miejsce wiosną 2020 roku. Publiczne zaangażowanie naukowców, którzy w pocie czoła pracowali nad szukaniem rozwiązań dopasowanych do dynamicznie zmieniającej się sytuacji na świecie jest godne pochwały. Podczas, gdy cały świat próbuje znaleźć odpowiedź na pytanie czy pandemia się już skończyła, badacze i innowatorzy muszą wyprzedzać rzeczywistość. Pracują nieustannie nad opracowywaniem rozwiązań dostosowanych do różnych scenariuszy. Aby je dostarczyć, muszą monitorować zmiany na świecie, pozostając w gotowości na wszystko.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.