A Ty, jak dbasz o swoje zdrowie w czasie pandemii?
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia - zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura.
Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne z podstawowych produktów zalecanych przez WHO na czas kwarantanny, które znalazły się na specjalnej liście "Best food buys". Dlatego zdrowe przekąski HELIO powinny się znaleźć także na Twojej liście zakupów i w Twojej codziennej diecie!
Sytuacja na świecie związana z rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 spowodowała, że musieliśmy wszyscy zadbać o zdrowie swoje i naszych bliskich, zostać w domu i na nowo zorganizować codzienne życie. Home office, wirtualna szkoła, treningi online… W czasie kwarantanny i izolacji więcej czasu możemy poświęcić dla rodziny, dlatego warto wykorzystać te bezcenne chwile, najlepiej poprzez wspólne przyrządzanie domowych posiłków, bo według WHO prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znaczenie w walce z wirusem. Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała na czas pandemii zestaw specjalnych wskazówek, dzięki którym możemy lepiej zadbać o nasze zdrowie. Sprawdź, jak razem z HELIO wprowadzić zmiany do codziennej diety i wesprzeć jak najlepiej swój układ odpornościowy…
1. Ogranicz spożycie soli. WHO zaleca spożywanie mniej niż 5 g soli dziennie, dlatego w codziennej zdrowej diecie stawiaj na produkty bez dodatku soli, jak np. bakalie HELIO Natura, które wyróżniają się obniżoną zawartością sodu, m.in. w 100% naturalne prażone pistacje czy popcorn bez soli.
2. Ogranicz spożycie cukru. WHO zaleca, by mniej niż 5% całkowitego spożycia energii dla dorosłych pochodziło z wolnych cukrów, dlatego dobrym rozwiązaniem są suszone owoce bez dodatku cukru, które znajdziesz w linii HELIO Natura, np. Jackfruit, suszone czereśnie, daktyle czy żurawina, która zawiera aż 50% mniej cukru niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny.
3. Ogranicz spożycie tłuszczu. WHO zaleca ograniczenie całkowitego spożycia tłuszczu do mniej niż 30% całkowitego spożycia energii, z czego nie więcej niż 10% powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych. Dlatego preferowane są produkty zawierające zdrowe źródła nienasyconych tłuszczów, takie jak orzechy, które znajdziesz w bogatej ofercie HELIO, m.in. migdały, nerkowce, orzechy włoskie, makadamia, pekan czy prażone bez dodatku tłuszczu i soli orzechy laskowe HELIO Natura.
4. Spożywaj wystarczającą ilość błonnika. Obecność w codziennej diecie błonnika przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości, zapobiegając przejadaniu się, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. WHO zaleca dodawanie do wszystkich posiłków produktów bogatych w błonnik, dlatego wprowadź do swojego menu bakalie bez konserwantów HELIO Natura, zwłaszcza niesiarkowane śliwki suszone, które zawierają wysoką zawartość błonnika (6 g na 100 g)
Ponadto, WHO zaleca również m.in. utrzymanie odpowiedniego nawodnienia dla optymalnego zdrowia, regularną aktywność fizyczną, unikanie picia dużych ilości mocnej kawy, herbaty, alkoholu, a także unikanie wysoko przetworzonej żywności. Dlatego podczas zakupów - uważnie czytaj etykiety i wybieraj naturalnie zdrowe produkty, najlepiej o długim terminie przydatności, by nie marnować żywności. Z kolei w codziennym przygotowywaniu posiłków każdy z domowników musi przestrzegać podstawowych zasad higieny i pamiętać o dokładnym myciu rąk oraz utrzymaniu w czystości kuchni i przyborów kuchennych.
Dystans społeczny związany z pandemią COVID-19 sprawił, że choć musieliśmy zostać w domu, to możemy cieszyć się wspólnym czasem z bliskimi i razem przygotowywać rodzinne posiłki, angażując m.in. nasze dzieci w gotowanie zdrowej żywności. Prawidłowe nawyki żywieniowe warto bowiem kształtować już od najmłodszych lat. Zadbajmy więc, by w naszym codziennym menu znalazły się produkty zalecane przez WHO, jak np. nieprzetworzone, naturalnie zdrowe bakalie HELIO Natura, które są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. To produkty bez konserwantów i sztucznych dodatków, które mają naturalnie długi okres przydatności, a ich wszechstronne zastosowanie w kuchni ułatwi nam codzienne przygotowywanie zdrowych, rodzinnych posiłków. Orzechy, nasiona i owoce suszone HELIO możemy naturalnie dodać do sałatek, zup, past kanapkowych czy przeróżnych wypieków… lub po prostu spożywać samodzielnie jako zdrowe przekąski bez dodatku soli i tłuszczu. Czas spędzany w domu warto także wykorzystać na eksperymenty w kuchni, na wypróbowanie ciekawych przepisów, np. z kanału HELIO - Bakaliowe Klimaty :-)
Już za chwilę znów przyspieszymy obroty, będziemy w ciągłym biegu, dlatego teraz jest najlepszy czas, by zadbać o zdrową, zrównoważoną dietę, która jest przecież fundamentem naszej odporności.
Źródło: Na podst. danych WHO, http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance-OLD/food-and-nutrition-tips-during-self-quarantine?fbclid=IwAR0TMbUnXNldT5I1j0-oYskRhtckD8UuJQk_niQFSCDowBhhnDqfXn6tLKE

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.