AWOKADO - Cudowny owoc, nasycony po brzegi super wartościami dla naszego ciała.
Dlaczego ważne jest aby spożywać awokado?
Nasze ciało potrzebuje bardzo dużo potasu - około 4700 g dziennie. W jednym awokado znajduje się aż 800 g potasu. Jest go 2 razy więcej niż w bananach.
Awokado jest również źródłem najzdrowszych tłuszczy jakie możemy spożywać. Jest to wspaniały tłuszcz, który nasze ciało uwielbia, pomaga wątrobie i całemu naszemu organizmowi. Zamiast jeść tłuszcze zwierzęce, spożywajmy awokado. Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, witaminy E i witaminy A. Awokado ma również specjalny związek, który pomaga pobierać witaminę A z innych warzyw i owoców. Jest to naprawdę cudowny owoc. Zawiera również mnóstwo magnezu, witaminę B. Często nas pytacie jak zregenerować nadnercza, które są wykończone przez picie kawy, stres itd.? Co można zrobić? Odpowiedź brzmi: Awokado! Ma mnóstwo witaminy B5, która uspokaja nadnercza i pomaga w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Awokado pomocne jest również na problemy z układem krwionośnym. Jedzmy codziennie chociaż jedno awokado, a nie będziemy mieli takich problemów.
W jaki sposób jeść awokado?
Awokado dobre jest do jedzenia, kiedy jest miękkie i można w nim lekko ugiąć palce. Kiedy jest twarde to jest gorzkie i niedojrzałe. Warto kupić sobie awokado na kilka dni. Trochę tych twardszych, które dojrzeją w domu i trochę miększych. U nas najbardziej sprawdził się taki sposób jedzenia awokado, że kroimy je na pół wzdłuż pestki w środku. Wyciągamy pestkę (którą również można zamienić na cudowny pokarm). Jeżeli chcesz awokado pokroić do sałatki to kroisz je w pionowe i poziome paski, a następnie wrzucasz łyżką do sałatki. Jeśli chcesz przygotować sobie jajka z awokado to przesuwasz łyżką naokoło po skórce w środku i wyciągasz.
W ten sposób masz cudowny, naprawdę smaczny posiłek. Mam nadzieję, że Cię zachęciłem do awokado. Korzystaj z natury, która ma dla nas niesamowite rzeczy przygotowane. Wcale nie trzeba ich przetwarzać, gotować, piec, smażyć itd. Awokado ma tak niesamowity smak, że rozpływa się w ustach.
Mam nadzieję, że się w nim zakochasz.
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest też autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”, a także książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.
Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
Podaruj zdrowy sen swoim bliskim – wybierz materac na prezent
Na zdrowe gardło – NOWOŚĆ w linii herbatek Zioła Mnicha
Komfort w prezencie – jak dobrać idealną poduszkę?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.