Komunikaty PR

Beak Beak – pełne ziarna, pełne zdrowia

2022-02-23  |  11:16
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Koszyczek
Agencja Face It!

ul. Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
a.koszyczek|agencjafaceit.pl| |a.koszyczek|agencjafaceit.pl
794714937
www.agencjafaceit.pl

Codzienna dieta powinna być zbilansowana, dostarczać nam i naszym najbliższym odpowiednich składników. Zacznijmy od podstaw, czyli od chleba.

Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów naszej diety i dla wielu jednym z ulubionych. Znane i cenione – i to dosłownie – było już dawno temu. W starożytnym Egipcie stanowiło walutę, a 2,5 tys. lat przed naszą erą ludzie wyrabiali około osiemdziesięciu rodzajów chleba. Do dzisiaj kultywowany zwyczaj witania gości chlebem i solą, co ma gwarantować wszelką pomyślność, pochodzi ze średniowiecza.

Podstawą piramidy zdrowego odżywiania jest pieczywo, którego spożywanie zalecane jest w pięciu porcjach produktów zbożowych w ciągu dnia. Jednym słowem – warto je jeść na zdrowie! Tylko po jakie sięgnąć najlepiej? Po pszenne, wyrabiane z mąki pszennej? Żytnie? A może mieszane będące wypiekiem pszenno-żytnim? Czy bezglutenowe? Współcześni konsumenci to osoby świadome swoich wyborów, co widać także na rynku pieczywa, które nie tylko ma wyśmienicie smakować, pięknie pachnieć, a chrupka skórka ma zachęcać do konsumpcji, ale także ma być produktem zdrowym, dostarczającym wiele składników pozytywnie oddziaływujących na nasz organizm.   

Pomimo notowanego spadku spożycia chleba dużym zainteresowaniem cieszą się produkty funkcjonalne, wpisujące się w trend prozdrowotny. Pieczywo bezglutenowe, produkty BIO czy pieczywo bogate w zdrowe dodatki (ziarna, witaminy czy z obniżoną zawartością węglowodanów) znajdują swoich konsumentów nie tylko wśród tych, prowadzących aktywny tryb życia.

Potrzeby konsumentów coraz bardziej rosną, rośnie ich świadomość, oczekują produktów wysokiej jakości, innowacyjnych, stworzonych z najlepszych surowców, wytwarzanych najlepszą technologią w oparciu o znane, tradycyjne, dawne procesy produkcyjne, współczesny klient jest wymagający – mówi Zbigniew Marat, Prezes Bakery Company i podkreśla, że na przestrzeni lat można zaobserwować zmieniające się trendy wyborów.

Tym najbardziej widocznym jest zdrowie i welness. Konsumenci eliminują z diety cukry, tłuszcze, szukają produktów bez konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy. Czytają etykiety, sprawdzają skład, który staje się podstawą decyzji zakupowych. Ale nie tylko.

Współczesny konsument zwraca uwagę, czy marki są zasobooszczędne, czy producenci kierują się dobrem planety i troską o zwierzęta. Interesują się tym, czy innowacje wdrażane są na poszczególnych etapach wytwarzania, od pozyskiwania składników, przez produkcję, pakowanie po dystrybucję, wszystko z myślą o obniżeniu zużycia wody, energii, czy obniżenia emisji CO2 – wymienia Zbigniew Marat. 

Olbrzymim problemem jest marnotrawstwo jedzenia i jest to jeden z grzechów głównych branży spożywczej, jednak i tutaj widać zmianę podejścia do zjawiska. Na szczęście rośnie świadomość konsumentów, a przepisy prawne oraz szereg inicjatyw społecznych wymuszają na producentach i sieciach handlowych zmiany w sposobie działania, jak chociażby oferowanie produktów o długim terminie przydatności do spożycia osiągniętym dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii produkcji – mówi Zbigniew Marat i dodaje, że przepisem na sukces w każdej branży jest spełnianie oczekiwań konsumentów i dostarczanie na rynek produktów nie tylko zdrowych, ale także innowacyjnych. Innych niż wszystkie inne. Takim niewątpliwie jest nowa marka Beak Beak, pieczywo pozbawione mąki, drożdży i konserwantów, za to wypiekane jedynie z pełnych ziaren zbóż, kasz, bakalii, orzechów i suszonych owoców.

W procesie produkcji zachowaliśmy znane, tradycyjne technologie, których wiele zakładów już nie stosuje ze względu na wysokie koszty. My do nich wróciliśmy, ponieważ są one bardzo istotne i ważne w zakresie zarówno smaku, jak i jakości wypiekanego pieczywa. Są to procesy tradycyjnego ukwaszanie ziaren, kasz, tradycyjny proces zaparzania tych ziaren. Każda kromka Beak Beak wypiekana jest oddzielnie – mówi twórca marki, Zbigniew Marat.

Ideą powstania Beak Beak było także całkowite wyeliminowanie produktów mącznych. W składzie możemy znaleźć tylko i wyłącznie ziarna – siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, sezam, pestki dyni, ziarna komosy ryżowej (złote, białe, czarne), nasiona chia oraz bakalie, kasze (jaglaną, gryczaną), orzechy, migdały, kokos, suszone owoce – żurawinę, rodzynki.

Beak Beak to innowacyjna marka dedykowana dla każdego, kto chce się żywić w sposób zdrowy i bezpieczny. Polecana dla osób w każdym wieku. Naturalne składniki, nowatorskie receptury i tradycyjne technologia sprawiają, że pieczywo spełni oczekiwania wszystkich konsumentów dbających o zdrowie swoje i swoich bliskich.

 

Wybór chleba i innych produktów zbożowych powinien być dobierany ze względu indywidualne zapotrzebowanie i stan zdrowia. Osoby cierpiące na otyłość nie muszą całkowicie rezygnować z pieczywa, ponieważ mogą żywić się chlebem wysokobłonnikowym, zalecanym także dla osób z chorobami i nowotworami przewodu pokarmowego. Dla diabetyków i chorych na cukrzycę poleca się chleb wysokobiałkowy, a w przypadku osób cierpiących na celiakię chleb bezglutenowy, pieczony z ryżu, kukurydzy oraz skrobi.

Chleb razowy i pieczywo z otrębami są polecane w profilaktyce i podczas leczenia miażdżycy oraz pozostałych chorób układu pokarmowego dzięki wysokiemu poziomowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Wartości odżywcze chleba

Pieczywo jest źródłem przede wszystkim węglowodanów oraz witamin z grupy B, błonnika, białka i składników mineralnych, a także polifenoli. Na wartość energetyczną pieczywa mają wpływ takie czynniki, jak surowce wykonane do produkcji, składniki oraz metody prowadzenia ciasta. Największą wartość odżywczą i energetyczną ma pieczywo żytnie z mąki razowej i wyróżnia się największą ilością składników mineralnych. Im większa ilość wody i błonnika pokarmowego, tym mniejsza wartość i kaloryczność. Razowy chleb żytni powinien być podstawowym składnikiem codziennej diety. Kromka chleba żytniego kcal ma niecałe 80.
 

Wartości kaloryczne różnego rodzaju pieczywa to około 200 kcal na 100 g, a biorąc pod uwagę szczegółowe dane, rodzaj pieczywa pszennego z ziaren pszenicy to od 223 do 257 kcal na 100 g produktu. Pieczywo żytnie pełnoziarniste to wartość około 225 kcal na 100 g, a pieczywo mieszane to 250 kcal na 100 g. Najwięcej błonnika, bo aż 9,1 g w 100 g ma chleb żytni pełnoziarnisty, a tuż za nim plasuje się pieczywo żytnie razowe. Najmniej wartości odżywczych ma niestety pieczywo mieszane, m.in. klasyczny chleb baltonowski.

Chleb kcal

Warto wiedzieć jakie wartości odżywcze ma pieczywo i ile chleb kcal posiada w poszczególnych rodzajach chleba:

  • chleb razowy żytni kalorie -225 kcal w 100g,
  • żytni pełnoziarnisty kalorie – 239 kcal w 100 g,
  • chleb wiejski kalorie -227 kcal w 100g,
  • ciemna bułka kalorie – 256 kcal w 100 g,
  • chleb mieszany kalorie (chleb pszenno żytni kalorie) – 245 kcal w 100g,
  • chleb razowy na zakwasie kcal – 213 kcal w 100g,
  • pieczywo chrupkie kalorie – 365,9 kcal w 100 g,
  • chleb bezglutenowy kalorie – 260 kcal w 100g,
  • chleb tostowy pełnoziarnisty kalorie – 262 kcal w 100 g,
  • chleb na zakwasie kalorie – 225 kcal w 100 g,
  • chleb słonecznikowy kalorie – 220 kcal w 100g,
  • chleb graham kalorie – 231 kcal w 100g,
  • chleb pszenny kalorie – 257 kcal w 100 g,
  • bułka pszenna kalorie – 173 kcal w 100 g.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face It!
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku Biuro prasowe
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych
Zdrowie Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji
2025-01-15 | 14:00

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Jednym z Twoich postanowień na nowy rok jest to, aby bardziej o siebie zadbać? Nic prostszego! Dzięki wysokiej jakości suplementom diety nie będziesz musiała podejmować
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.