Komunikaty PR

Beak Beak – pełne ziarna, pełne zdrowia

2022-02-23  |  11:16
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Koszyczek
Agencja Face It!

ul. Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
a.koszyczek|agencjafaceit.pl| |a.koszyczek|agencjafaceit.pl
794714937
www.agencjafaceit.pl

Codzienna dieta powinna być zbilansowana, dostarczać nam i naszym najbliższym odpowiednich składników. Zacznijmy od podstaw, czyli od chleba.

Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów naszej diety i dla wielu jednym z ulubionych. Znane i cenione – i to dosłownie – było już dawno temu. W starożytnym Egipcie stanowiło walutę, a 2,5 tys. lat przed naszą erą ludzie wyrabiali około osiemdziesięciu rodzajów chleba. Do dzisiaj kultywowany zwyczaj witania gości chlebem i solą, co ma gwarantować wszelką pomyślność, pochodzi ze średniowiecza.

Podstawą piramidy zdrowego odżywiania jest pieczywo, którego spożywanie zalecane jest w pięciu porcjach produktów zbożowych w ciągu dnia. Jednym słowem – warto je jeść na zdrowie! Tylko po jakie sięgnąć najlepiej? Po pszenne, wyrabiane z mąki pszennej? Żytnie? A może mieszane będące wypiekiem pszenno-żytnim? Czy bezglutenowe? Współcześni konsumenci to osoby świadome swoich wyborów, co widać także na rynku pieczywa, które nie tylko ma wyśmienicie smakować, pięknie pachnieć, a chrupka skórka ma zachęcać do konsumpcji, ale także ma być produktem zdrowym, dostarczającym wiele składników pozytywnie oddziaływujących na nasz organizm.   

Pomimo notowanego spadku spożycia chleba dużym zainteresowaniem cieszą się produkty funkcjonalne, wpisujące się w trend prozdrowotny. Pieczywo bezglutenowe, produkty BIO czy pieczywo bogate w zdrowe dodatki (ziarna, witaminy czy z obniżoną zawartością węglowodanów) znajdują swoich konsumentów nie tylko wśród tych, prowadzących aktywny tryb życia.

Potrzeby konsumentów coraz bardziej rosną, rośnie ich świadomość, oczekują produktów wysokiej jakości, innowacyjnych, stworzonych z najlepszych surowców, wytwarzanych najlepszą technologią w oparciu o znane, tradycyjne, dawne procesy produkcyjne, współczesny klient jest wymagający – mówi Zbigniew Marat, Prezes Bakery Company i podkreśla, że na przestrzeni lat można zaobserwować zmieniające się trendy wyborów.

Tym najbardziej widocznym jest zdrowie i welness. Konsumenci eliminują z diety cukry, tłuszcze, szukają produktów bez konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy. Czytają etykiety, sprawdzają skład, który staje się podstawą decyzji zakupowych. Ale nie tylko.

Współczesny konsument zwraca uwagę, czy marki są zasobooszczędne, czy producenci kierują się dobrem planety i troską o zwierzęta. Interesują się tym, czy innowacje wdrażane są na poszczególnych etapach wytwarzania, od pozyskiwania składników, przez produkcję, pakowanie po dystrybucję, wszystko z myślą o obniżeniu zużycia wody, energii, czy obniżenia emisji CO2 – wymienia Zbigniew Marat. 

Olbrzymim problemem jest marnotrawstwo jedzenia i jest to jeden z grzechów głównych branży spożywczej, jednak i tutaj widać zmianę podejścia do zjawiska. Na szczęście rośnie świadomość konsumentów, a przepisy prawne oraz szereg inicjatyw społecznych wymuszają na producentach i sieciach handlowych zmiany w sposobie działania, jak chociażby oferowanie produktów o długim terminie przydatności do spożycia osiągniętym dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii produkcji – mówi Zbigniew Marat i dodaje, że przepisem na sukces w każdej branży jest spełnianie oczekiwań konsumentów i dostarczanie na rynek produktów nie tylko zdrowych, ale także innowacyjnych. Innych niż wszystkie inne. Takim niewątpliwie jest nowa marka Beak Beak, pieczywo pozbawione mąki, drożdży i konserwantów, za to wypiekane jedynie z pełnych ziaren zbóż, kasz, bakalii, orzechów i suszonych owoców.

W procesie produkcji zachowaliśmy znane, tradycyjne technologie, których wiele zakładów już nie stosuje ze względu na wysokie koszty. My do nich wróciliśmy, ponieważ są one bardzo istotne i ważne w zakresie zarówno smaku, jak i jakości wypiekanego pieczywa. Są to procesy tradycyjnego ukwaszanie ziaren, kasz, tradycyjny proces zaparzania tych ziaren. Każda kromka Beak Beak wypiekana jest oddzielnie – mówi twórca marki, Zbigniew Marat.

Ideą powstania Beak Beak było także całkowite wyeliminowanie produktów mącznych. W składzie możemy znaleźć tylko i wyłącznie ziarna – siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, sezam, pestki dyni, ziarna komosy ryżowej (złote, białe, czarne), nasiona chia oraz bakalie, kasze (jaglaną, gryczaną), orzechy, migdały, kokos, suszone owoce – żurawinę, rodzynki.

Beak Beak to innowacyjna marka dedykowana dla każdego, kto chce się żywić w sposób zdrowy i bezpieczny. Polecana dla osób w każdym wieku. Naturalne składniki, nowatorskie receptury i tradycyjne technologia sprawiają, że pieczywo spełni oczekiwania wszystkich konsumentów dbających o zdrowie swoje i swoich bliskich.

 

Wybór chleba i innych produktów zbożowych powinien być dobierany ze względu indywidualne zapotrzebowanie i stan zdrowia. Osoby cierpiące na otyłość nie muszą całkowicie rezygnować z pieczywa, ponieważ mogą żywić się chlebem wysokobłonnikowym, zalecanym także dla osób z chorobami i nowotworami przewodu pokarmowego. Dla diabetyków i chorych na cukrzycę poleca się chleb wysokobiałkowy, a w przypadku osób cierpiących na celiakię chleb bezglutenowy, pieczony z ryżu, kukurydzy oraz skrobi.

Chleb razowy i pieczywo z otrębami są polecane w profilaktyce i podczas leczenia miażdżycy oraz pozostałych chorób układu pokarmowego dzięki wysokiemu poziomowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Wartości odżywcze chleba

Pieczywo jest źródłem przede wszystkim węglowodanów oraz witamin z grupy B, błonnika, białka i składników mineralnych, a także polifenoli. Na wartość energetyczną pieczywa mają wpływ takie czynniki, jak surowce wykonane do produkcji, składniki oraz metody prowadzenia ciasta. Największą wartość odżywczą i energetyczną ma pieczywo żytnie z mąki razowej i wyróżnia się największą ilością składników mineralnych. Im większa ilość wody i błonnika pokarmowego, tym mniejsza wartość i kaloryczność. Razowy chleb żytni powinien być podstawowym składnikiem codziennej diety. Kromka chleba żytniego kcal ma niecałe 80.
 

Wartości kaloryczne różnego rodzaju pieczywa to około 200 kcal na 100 g, a biorąc pod uwagę szczegółowe dane, rodzaj pieczywa pszennego z ziaren pszenicy to od 223 do 257 kcal na 100 g produktu. Pieczywo żytnie pełnoziarniste to wartość około 225 kcal na 100 g, a pieczywo mieszane to 250 kcal na 100 g. Najwięcej błonnika, bo aż 9,1 g w 100 g ma chleb żytni pełnoziarnisty, a tuż za nim plasuje się pieczywo żytnie razowe. Najmniej wartości odżywczych ma niestety pieczywo mieszane, m.in. klasyczny chleb baltonowski.

Chleb kcal

Warto wiedzieć jakie wartości odżywcze ma pieczywo i ile chleb kcal posiada w poszczególnych rodzajach chleba:

  • chleb razowy żytni kalorie -225 kcal w 100g,
  • żytni pełnoziarnisty kalorie – 239 kcal w 100 g,
  • chleb wiejski kalorie -227 kcal w 100g,
  • ciemna bułka kalorie – 256 kcal w 100 g,
  • chleb mieszany kalorie (chleb pszenno żytni kalorie) – 245 kcal w 100g,
  • chleb razowy na zakwasie kcal – 213 kcal w 100g,
  • pieczywo chrupkie kalorie – 365,9 kcal w 100 g,
  • chleb bezglutenowy kalorie – 260 kcal w 100g,
  • chleb tostowy pełnoziarnisty kalorie – 262 kcal w 100 g,
  • chleb na zakwasie kalorie – 225 kcal w 100 g,
  • chleb słonecznikowy kalorie – 220 kcal w 100g,
  • chleb graham kalorie – 231 kcal w 100g,
  • chleb pszenny kalorie – 257 kcal w 100 g,
  • bułka pszenna kalorie – 173 kcal w 100 g.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face It!
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.