Bezpłatne wsparcie dietetyka dla pacjentów onkologicznych
Weronika Rudecka
MSL Group
Wołoska 9
02-583 Warszawa
weronika.rudecka|mslgroup.com| |weronika.rudecka|mslgroup.com
533533869
www.mslgroup.pl/
Prawidłowo odżywiony pacjent ma możliwość lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe. Tymczasem w trakcie choroby zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze często się zwiększa, a ich zapewnienie w odpowiedniej ilości, m.in. z powodu towarzyszących dolegliwości, może stanowić duże wyzwanie. Niedożywienie zaś może wpływać niekorzystnie na przebieg terapii. Każdy przypadek jest inny, dlatego też nie istnieje uniwersalna dieta i interwencja żywieniowa, stanowiąca odpowiedź na potrzeby wszystkich chorujących na nowotwory. W celu udzielenia pacjentom indywidualnego wsparcia zostały uruchomione bezpłatne telefoniczne konsultacje z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym. Mogą z niej korzystać pacjenci onkologiczni i ich opiekunowie z całej Polski.
Organizm chorego na nowotwór pracuje intensywniej niż osoby zdrowej, zmianie ulega m.in. metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu odpornościowego jest również zaburzone. Dlatego bardzo ważne jest, szczególnie w tym czasie, zadbanie o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, w tym zwłaszcza białka, na które zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego jest z reguły prawie dwukrotnie większe niż osoby zdrowej.
Nie zawsze jest to jednak proste. Zarówno sama choroba jak i stosowane terapie, mogą bowiem powodować dolegliwości wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia – pacjenci mierzą się m.in. ze spadkiem apetytu, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami odczuwania smaku czy zapachu lub wręcz mechanicznymi trudnościami z przyjmowaniem pokarmu. Obecność guza w okolicach układu pokarmowego może także upośledzać proces wchłaniania niektórych substancji. Dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach może stać się wtedy wyzwaniem, z którym może być trudno pacjentowi czy jego opiekunowi, poradzić sobie bez pomocy specjalisty. Dlatego właśnie, aby wesprzeć chorych onkologicznych oraz ich bliskich w komponowaniu codziennej diety dostosowanej do potrzeb pacjenta, uruchomiono bezpłatne konsultacje z profesjonalnym dietetykiem w postaci porad telefonicznych.
– W trakcie konsultacji można dowiedzieć się nie tylko tego, co powinien spożywać pacjent zmagający się z nowotworem, a czego unikać, ale także tego, jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami, które mogą pojawić się w wyniku prowadzonego leczenia przeciwnowotworowego np. metalicznym posmakiem w ustach. Można również uzyskać informacje na temat żywienia medycznego, stosowanego pod nadzorem lekarza, które może być wsparciem dla pacjenta w sytuacji, gdy nie jest on w stanie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jedynie tradycyjną dietą. Do wszystkich pacjentów oraz ich opiekunów podchodzimy indywidualnie i bazując na własnym doświadczeniu oraz wiedzy naukowej staramy się tak dopasowywać zalecenia żywieniowe do potrzeb pacjenta, aby były one realne dla niego do wdrożenia, a jednocześnie przyczyniły się do jak najlepszego odżywienia jego organizmu.– mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, jedna z dietetyczek udzielających bezpłatnych porad w ramach infolinii.
Na indywidualną poradę można umówić się, dzwoniąc pod numer: (22) 55 00 155 lub wypełniając formularz zapisu na stronie: https://cutt.ly/teleporady
Inicjatorem infolinii jest firma Nutricia Polska, której misją jest służenie ludziom najlepszą opieką żywieniową w najwrażliwszych momentach ich życia. Usługa jest realizowana przez dietetyków współpracujących z firmą Nutricia, w oparciu o ich ekspertyzę i doświadczenie w stosowaniu produktów Nutricia.
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
Mimo że ta konkretna wyprawa do Azji to nie był luksusowy wyjazd z szeroką paletą wygód i atrakcji, to jednak Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak będą ją długo wspominać. Uczestnicy reality show TVN-u co prawda przyznają, że na miejscu szczególnie brakowało im normalnej łazienki i dobrego jedzenia bez grama cukru, to jednak w tych ekstremalnych warunkach jeszcze lepiej się poznali i przekonali, że mogą na siebie liczyć w każdych okolicznościach.
Konsument
Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem
Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.
Psychologia
Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej
Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.