Komunikaty PR

Chrupanie na stres – przekąski które poprawią samopoczucie

2021-04-12  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl
Do pobrania docx ( 0.34 MB )

Czy jest ktoś, kto po roku życia w pandemii się nie stresuje? Powodów do stresu może być wiele: najczęściej Polacy jako źródła stresu wskazują strach o zdrowie bliskich, kłopoty w pracy, trudności w związku. Czy istnieją skuteczne sposoby, aby radzić sobie w tych momentach? Czy stres możemy zwalczyć za pomocą przekąsek?

 

Stresujące sytuacje mogą przytrafić się nam każdego dnia. Dotyczą one zarówno naszego życia prywatnego (rodzina, przyjaciele), jak i zawodowego (problemy w pracy, natłok obowiązków). Wielokrotnie również stresujemy się podczas wystąpień publicznych, ważnych egzaminów na studiach, przed rozmową kwalifikacyjną, a nawet wówczas, gdy… ważny mecz rozgrywa nasza ulubiona drużyna sportowa. Czynniki stresujące towarzyszą nam na co dzień, jednak każdy z nas w inny sposób na nie reaguje. Wśród typowych dolegliwości, które wówczas obserwujemy, możemy wyszczególnić m.in.: wzrost ciśnienia tętniczego, ból głowy, zaburzenia snu, tiki nerwowe, nadmierną potliwość, uderzenia gorąca, „łamliwy” głos podczas wystąpienia czy problemy z trawieniem.

 

Jak radzimy sobie ze stresem?

Każdy z nas ma swoją receptę na walkę ze stresującymi sytuacjami. Dla części z nas jest to słuchanie ulubionej muzyki czy uprawianie sportu, a dla innych rozmowa z najbliższymi, długi spacer czy uregulowanie oddechu. Często również można zaobserwować, że sytuacja stresowa sprzyja zwiększonemu apetytowi, co objawia się niejednokrotnie w ciągłym podjadaniu słodkich czy słonych przekąsek.

 

 Od wielu lat w medycynie znane jest zjawisko jedzenia pod wpływem emocji (tzw. EED – Emotional Eating Disorder). Polega ono na chęci niepohamowanego spożywania określonych produktów, które zostaje wywołane w sytuacji silnego pobudzenia psychicznego. Oczywiście, jeżeli taka sytuacja ma miejsce sporadycznie np. po ciężkim tygodniu w pracy, nie odczujemy negatywnych efektów. Jednak permanentne podjadanie w sytuacjach stresowych, może doprowadzić m.in. do nadwagi i otyłości lub innych problemów ze zdrowiem – komentuje Celina Kinicka, dietetyk Centrum Medyczne Damiana.

 

Wybierz zdrowsze przekąski

Nie oznacza to jednak, że w sytuacjach stresowych (np. w czasie nauki do bardzo ważnego egzaminu na studiach) musimy rezygnować ze spożywania przekąsek. Na półkach sklepowych dostępnych jest bowiem wiele propozycji zdrowszych słodyczy, np. batony sezamowe z ziarnami ekspandowanymi AMKI SUPERFOODS czy sezamki AMKI TO GO. Propozycje te niosą ze sobą wiele korzyści. Sezamki wytwarza są z sezamu, który jest bogatym źródłem m.in.: cynku, wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Mikroelementy te w sytuacjach stresowych ulegają jednak szybkiemu wyczerpaniu w naszym organizmie, czego skutkiem jest negatywne oddziaływanie na układ nerwowy. Przekąski sezamowe zawierają również błonnik, który reguluje pracę naszego układu pokarmowego, który często również jest „ofiarą” sytuacji o dużym ładunku emocjonalnym.

Innym pozytywnym skutkiem spożywania sezamków jest… chrupanie. W sytuacjach stresowych nasze mięśnie są bowiem nienaturalnie napięte, a aktywne przeżuwanie pozwala rozluźniać najbardziej ściśnięte mięśnie, dzięki czemu przyczynia się do rozładowania negatywnych emocji. Korzystny dla nas może być również dźwięk chrupania, który wpływa na nas kojąco i pozwala rozładowywać negatywne emocje.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.