Chrupanie na stres – przekąski które poprawią samopoczucie
38 pr & content communication
Łódź
91-035 Łódź
magdalena.galant|38pr.pl| |magdalena.galant|38pr.pl
510107786
www.38pr.pl
Czy jest ktoś, kto po roku życia w pandemii się nie stresuje? Powodów do stresu może być wiele: najczęściej Polacy jako źródła stresu wskazują strach o zdrowie bliskich, kłopoty w pracy, trudności w związku. Czy istnieją skuteczne sposoby, aby radzić sobie w tych momentach? Czy stres możemy zwalczyć za pomocą przekąsek?
Stresujące sytuacje mogą przytrafić się nam każdego dnia. Dotyczą one zarówno naszego życia prywatnego (rodzina, przyjaciele), jak i zawodowego (problemy w pracy, natłok obowiązków). Wielokrotnie również stresujemy się podczas wystąpień publicznych, ważnych egzaminów na studiach, przed rozmową kwalifikacyjną, a nawet wówczas, gdy… ważny mecz rozgrywa nasza ulubiona drużyna sportowa. Czynniki stresujące towarzyszą nam na co dzień, jednak każdy z nas w inny sposób na nie reaguje. Wśród typowych dolegliwości, które wówczas obserwujemy, możemy wyszczególnić m.in.: wzrost ciśnienia tętniczego, ból głowy, zaburzenia snu, tiki nerwowe, nadmierną potliwość, uderzenia gorąca, „łamliwy” głos podczas wystąpienia czy problemy z trawieniem.
Jak radzimy sobie ze stresem?
Każdy z nas ma swoją receptę na walkę ze stresującymi sytuacjami. Dla części z nas jest to słuchanie ulubionej muzyki czy uprawianie sportu, a dla innych rozmowa z najbliższymi, długi spacer czy uregulowanie oddechu. Często również można zaobserwować, że sytuacja stresowa sprzyja zwiększonemu apetytowi, co objawia się niejednokrotnie w ciągłym podjadaniu słodkich czy słonych przekąsek.
Od wielu lat w medycynie znane jest zjawisko jedzenia pod wpływem emocji (tzw. EED – Emotional Eating Disorder). Polega ono na chęci niepohamowanego spożywania określonych produktów, które zostaje wywołane w sytuacji silnego pobudzenia psychicznego. Oczywiście, jeżeli taka sytuacja ma miejsce sporadycznie np. po ciężkim tygodniu w pracy, nie odczujemy negatywnych efektów. Jednak permanentne podjadanie w sytuacjach stresowych, może doprowadzić m.in. do nadwagi i otyłości lub innych problemów ze zdrowiem – komentuje Celina Kinicka, dietetyk Centrum Medyczne Damiana.
Wybierz zdrowsze przekąski
Nie oznacza to jednak, że w sytuacjach stresowych (np. w czasie nauki do bardzo ważnego egzaminu na studiach) musimy rezygnować ze spożywania przekąsek. Na półkach sklepowych dostępnych jest bowiem wiele propozycji zdrowszych słodyczy, np. batony sezamowe z ziarnami ekspandowanymi AMKI SUPERFOODS czy sezamki AMKI TO GO. Propozycje te niosą ze sobą wiele korzyści. Sezamki wytwarza są z sezamu, który jest bogatym źródłem m.in.: cynku, wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Mikroelementy te w sytuacjach stresowych ulegają jednak szybkiemu wyczerpaniu w naszym organizmie, czego skutkiem jest negatywne oddziaływanie na układ nerwowy. Przekąski sezamowe zawierają również błonnik, który reguluje pracę naszego układu pokarmowego, który często również jest „ofiarą” sytuacji o dużym ładunku emocjonalnym.
Innym pozytywnym skutkiem spożywania sezamków jest… chrupanie. W sytuacjach stresowych nasze mięśnie są bowiem nienaturalnie napięte, a aktywne przeżuwanie pozwala rozluźniać najbardziej ściśnięte mięśnie, dzięki czemu przyczynia się do rozładowania negatywnych emocji. Korzystny dla nas może być również dźwięk chrupania, który wpływa na nas kojąco i pozwala rozładowywać negatywne emocje.

Najdłuższa sztafeta masowania maszynowo - Rekord Polski na 20-lecie firmy

Moc witamin w pielęgnacji skóry

Jak starzeje się wzrok?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Gwiazdy

Andrzej Sołtysik: Moim popisowym numerem jest jajecznica – specyficzna, wyborna i wytrawna. Szkoda, że żona nie pozwala mi spędzać więcej czasu w kuchni
Dziennikarz zapewnia, że drzemie w nim spory potencjał kulinarny, niestety nie miał jeszcze okazji, by w stu procentach rozwinąć skrzydła i pokazać, na co go stać. Szansą może być więc cykl "W marcu jak w garncu", który jest jedną z wiosennych nowości „Dzień Dobry TVN”. Andrzej Sołtysik z niecierpliwością czeka na swoją kolej i ma nadzieję, że jego finezyjne dania zachwycą niejednego konesera.
Farmacja
Chorzy na stwardnienie rozsiane zyskują coraz lepszy dostęp do terapii. Udostępnienie podskórnych form podania leków może zrewolucjonizować ich leczenie i jakość życia

Lekarze wskazują, że zmiany w leczeniu stwardnienia rozsianego (SM) są jednym z największych osiągnięć medycyny w ostatnich latach. Wraz z pojawianiem się kolejnych leków i włączaniem ich do refundacji neurolodzy mają możliwość coraz lepszej personalizacji leczenia uwzględniającej styl i plany życiowe pacjenta. To o tyle istotne, że SM jest chorobą młodych ludzi, aktywnych zawodowo i społecznie, często kobiet, które mają plany macierzyńskie. W tym kontekście istotne jest nie tylko szybkie włączenie leczenia, w tym dobór odpowiedniej terapii w zależności od przebiegu choroby i jej intensywności, ale też zwiększanie dostępności nowych, wygodniejszych form podawania leków.
Edukacja
Czytanie książek już niemowlakom ułatwia im opanowanie języka. Efekty są jeszcze lepsze, jeśli rodzice czytają regularnie

Regularne czytanie książek nawet niemowlętom w wieku poniżej 12 miesięcy ułatwia im opanowanie umiejętności językowych – dowiedli naukowcy z Marshall University School of Medicine. Dotychczas było to potwierdzone u starszych dzieci. Ważna jest jednak systematyczność – rodzice, którzy zobowiązali się czytać jedną książkę dziennie, notowali lepsze postępy językowe swoich pociech. Tymczasem problem opóźnionego rozwoju mowy może dotyczyć nawet 15 proc. polskich dzieci i nie wszystkim udaje się szybko dogonić rówieśników.