Komunikaty PR

Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w poradniku online!

2022-12-08  |  09:50

INFORMACJA PRASOWA                                8 grudnia 2022 r.

 

Już dostępny – nowy portal internetowy na temat zmieniających się potrzeb żywieniowych, właściwego odżywiania i żywienia medycznego w chorobach onkologicznych.

 

Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w fachowym poradniku online !

 

Tylko 27% pacjentów onkologicznych ma świadomość zwiększonego zapotrzebowania na białko z powodu choroby nowotworowej. Chorzy wymieniają aż 15 źródeł, w których poszukują informacji dot. prawidłowego odżywiania w chorobie[1], stąd tak istotne jest stworzenie platformy dostarczającej wiarygodnych i sprawdzonych informacji. Taki cel przyświeca istnieniu portalu internetowego – Poradnik Żywienia Medycznego. To kompendium wiedzy przygotowane przez ekspertów Nestlé Health Science z zakresu wsparcia żywieniowego i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej.

Prawidłowe odżywianie w trakcie choroby nowotworowej odgrywa istotną rolę w przebiegu leczenia
i powrocie do zdrowia. Pacjenci i ich opiekunowie często poszukują w różnych źródłach: wiedzy, porad
i wskazówek związanych z prawidłowym odżywianiem oraz komponowaniem codziennego jadłospisu. Źródła te mogą być bardzo różne pod względem merytorycznym i pod kątem wiarygodności zawartych w nich informacji. W celu zwiększania świadomości oraz szerzenia rzetelnej wiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej, stworzono Poradnik Żywienia Medycznego, dostępny w internecie pod adresem www.poradnikzywieniamedycznego.pl

Poradnik Żywienia Medycznego zawiera porady w zakresie planowania posiłków tak, aby były one wsparciem żywieniowym i dostarczały pacjentowi niezbędnych składników. Strona przygotowana przez specjalistów z zakresu dietetyki onkologicznej, zawiera szereg informacji związanych z diagnozą, etapami choroby czy dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci i ich opiekunowie znajdą tu odpowiedzi na takie pytania, jak np.: czym jest niedożywienie, jak powinna zmieniać się dieta u pacjentów onkologicznych, jakie są fakty i mity w zakresie żywienia czy najczęstsze problemy ze strony układu pokarmowego i sposoby na radzenie sobie z nimi.  

Ponadto na stronie Poradnika Żywienia Medycznego znaleźć można e-booki oraz linki do prowadzonych przez ekspertkę Nestlé Health Science w zakresie żywienia klinicznego – dr inż. Katarzynę Zadkę, webinarów dla osób chorujących na nowotwory i ich opiekunów. Dotychczas poruszane tematy webinarów to m.in.: co jeść w trakcie choroby nowotworowej, walka z nowotworem a utrata masy ciała, rola opiekuna we wsparciu żywieniowym, operacja onkologiczna – przygotowanie i rekonwalescencja czy problemy z żywieniem w trakcie choroby nowotworowej i jak sobie z nimi radzić. Pełna lista webinarów dostępna na dedykowanej zakładce: https://www.nestlehealthscience.pl/poradnik-zywienia-medycznego/webinary   

Zapotrzebowanie na białko w trakcie choroby onkologicznej wzrasta o ok. 70% w porównaniu do zapotrzebowania zdrowej osoby o takiej samej masie ciała. Pacjenci często nie mają świadomości, jak dużą rolę odgrywa białko w trakcie terapii, a co więcej – gdy pojawiają się problemy ze spożywaniem posiłków, nie wiedzą, w jaki sposób temu zaradzić, co i jak spożywać. Dlatego na stronie Poradnika Żywienia Medycznego dostępna jest również sekcja poświęcona żywności medycznej – która stanowi wsparcie żywieniowe dla pacjentów onkologicznych przygotowujących się do leczenia, będących w trakcie i po zakończeniu terapii przeciwnowotworowej – mówi Monika Krajewska, Marketing Manager Nestlé Health Science Polska.

 

 

O Nestlé Health Science

Nestlé Health Science jest specjalistyczną jednostką firmy Nestlé, koncentrującą się na dziedzinie nauk o żywieniu. Nestlé Health Science oferuje szerokie portfolio opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych preparatów z zakresu żywienia medycznego, korzystając z rozległej sieci badawczej. Nestlé Health Science, z siedzibą w Szwajcarii, zatrudnia ponad 11 000 pracowników na świecie, a produkty dostępne są w ponad 140 krajach. W Polsce Nestlé Health Science rozpoczęło działalność w 2011 r. W swoim portfolio oferuje żywność medyczną w postaci preparatów odżywczych takich marek jak m.in. Resource, Peptamen, Isosource. Dostarczają one niezbędnej energii oraz składników odżywczych pacjentom, którzy z powodu choroby i jej następstw nie są w stanie przyjąć ich wraz z tradycyjnym pożywieniem. Nestlé Health Science aktywnie wspiera też konsumentów w zdobywaniu wiedzy, która pozwala  wzmacniać zdrowie poprzez żywienie. Dowiedz się więcej na www.nestlehealthscience.pl oraz www.poradnikzywieniamedycznego.pl 

 

Kontakt dla dziennikarzy:

Klaudia Wendycz, Omega Communication

Tel. 660 289 016, email: kwendycz@communication.pl

 


[1] Badanie pt. „Świadomość pacjentów onkologicznych i ich opiekunów nt. żywienia  w chorobie i rekonwalescencji” zrealizowane wśród pacjentów onkologicznych i ich opiekunów przez ARC Rynek i Opinia, na zlecenie Nestlé Health Science. Badanie zrealizowane na przełomie września i października 2022 r. na grupie 103 pacjentów onkologicznych oraz 105 opiekunów osób, które cierpią bądź cierpiały na nowotwór.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej Biuro prasowe
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które
Zdrowie Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
2024-12-27 | 10:00

Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy

Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nieodpowiednie przygotowanie
Zdrowie Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego
2024-12-23 | 01:00

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli problemy z wyraźnym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.