Komunikaty PR

Czy herbata podkręca metabolizm?

2021-12-03  |  12:00
Biuro prasowe

Herbata nie tylko gasi pragnienie. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania ma niewiele kalorii (lub nie ma ich w ogóle),  wspomaga walkę z tkanką tłuszczową, a dodatkowo zmniejsza apetyt i poprawia trawienie. Który rodzaj tego napoju najskuteczniej poprawia naszą przemianę materii? 

Co trzeci Polak, chcąc poprawić swój metabolizm, postawiłby na herbatę zieloną, czerwoną oraz białą. Jedynie 10% z nas uważa, że skuteczna w tym przypadku będzie czarna herbata[1]. Jak jest naprawdę? Na tempo metabolizmu mają wpływ uwarunkowania genetyczne, ale zwiększona aktywność fizyczna czy zdrowa dieta może w naturalny sposób przyspieszyć przemianę materii. Herbata jest jednym z cennych źródeł polifenoli, które chronią organizm m.in. przed działaniem wolnych rodników. Wykazują również działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz uszczelniają naczynia krwionośne.[2]

Filiżanka mocy

Herbata znana jest w każdym zakątku świata, choć tradycja jej picia i sposobu zaparzania rożni się w zależności od regionu i zwyczaju mieszkańców. Tybetańczycy uważają herbatę za rodzaj pożywienia, a w Chinach wiąże się z nią odpowiedni rytuał. Sposób przygotowania herbaty, czas parzenia i jakość mieszanki wpływają zarówno na walory smakowe jak i zdrowotne.

Spośród herbat zielonej i czarnej zdecydowanie bardziej korzystna dla zdrowia jest ta pierwsza. Zielona herbata nie jest poddawana procesom fermentacji, dzięki czemu związki polifenolowe nie ulegają utlenieniu. Warto równie sięgnąć po herbatę czerwoną, między innymi roiibos, pu erh czy oolong. Procesy fermentacyjne zachodzą w nich krócej niż w przypadku herbaty czarnej, co przyczynia się do większej zawartości enzymów i polifenoli – tłumaczy Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka i ekspertka marki Berimal, USP Zdrowie.

Zielona, czerwona i biała na otyłość

Zielona herbata posiada korzystne właściwości zdrowotne, m.in. wykazuje pozytywne efekty w kontroli masy ciała, a w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi wyraźnie poprawia wydolność oddechową[3]. Badania wskazują także, że picie zielonej herbaty powoduje pozbycie się toksyn z organizmu. Może być spożywana także w formie suplementu diety – nie wszyscy bowiem tolerują jej charakterystyczny smak i zapach.

Czerwona herbata nie tylko wspomaga utratę masy ciała, ale także wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Zawiera również kofeinę, i chociaż jest jej znacznie mniej niż w filiżance kawy, warto sięgnąć po nią w przypadku spadku energii. Dzięki zwartości tego związku skutecznie pobudza funkcję mózgu i wspomaga pamięć.

Osoby, które chcą utrzymać formę i zdrową sylwetkę mogą cieszyć się walorami zdrowotnymi białej, zielonej i czerwonej herbaty. Biała herbata nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczów, ale wspomaga również pracę wątroby, detoksykację organizmu i stymuluję perystaltykę jelit. Warto pamiętać, że są to jednak zawsze działania wspomagające, a na efekt zrzucania kilogramów ma wpływ przede wszystkim deficyt kaloryczny, zróżnicowana dieta, odpowiednia suplementacja czy regularna aktywność fizyczna - dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspertka marki Berimal.

Regularne sięganie po herbatę u osób powyżej 60.roku życia poprawia procesy poznawcze i wpływa pozytywnie na pracę mózgu[4]. Co więcej ciepła herbata pomaga zredukować stres i może działać uspokajająco.[5]


[1] Raport: „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”, Berimal, 2021

[2] Aneta Koszowska, Anna Dittfeld, Anna Puzoń-Brończyk, Justyna Nowak, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska, „Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych”, Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice.

[3] Marta Stępień, Monika Szulińska, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik, „Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości”, Klinika Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

[4] Junhua Li , Rafael Romero-Garcia , John Suckling , Lei Feng, Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation, Aging

[5] Medicalnewstoday.com, „Does A Cup Of Tea Reduce Stress?”

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2022-01-20 | 14:00

Bezpłatna mammografia w ETC Swarzędz

ETC Swarzędz zaprasza wszystkie Panie z grupy refundacyjnej (między 50 a 69 r.ż.) do wzięcia udziału w bezpłatnych badaniach mammograficznych. Specjalny Mammobus pojawi się na parkingu Centrum 24 stycznia (poniedziałek).   Rak
Zdrowie #DużoZdrowia dla Babć i Dziadków. Przyjdź na bezpłatne badania!
2022-01-20 | 11:00

#DużoZdrowia dla Babć i Dziadków. Przyjdź na bezpłatne badania!

W jednym miejscu, bez rejestracji, a co najważniejsze – bezpłatnie. Już w najbliższą sobotę w Magnolia Park z okazji Dnia Babci i Dziadka rusza dzień bezpłatnych badań i porad
Zdrowie Wyjątkowe prezenty na Dzień Babci i Dziadka
2022-01-17 | 18:30

Wyjątkowe prezenty na Dzień Babci i Dziadka

Czego potrzebuje senior?   Osoby starsze w sposób szczególny doceniają takie podarunki, które są od serca, przygotowane z myślą o nich i ich indywidualnych

Więcej ważnych informacji

Media

Monika Richardson: Prawdziwi dziennikarze są już dzisiaj rzadkością. Często nie umieją pisać, to zawód wymierający

Byli dziennikarze i prezenterzy po odejściu z zawodu często próbują swoich sił w agencjach PR. Monika Richardson podkreśla, że w jej przypadku nie był to wybór, tylko konieczność. Kiedyś była gwiazdą Telewizji Polskiej, dziś jako specjalistka public relations realizuje projekty biznesowe, walczy o klientów i wie, że jest to bardzo trudny kawałek chleba. Prezenterka z żalem zauważa też, że na rynku jest coraz mniej dziennikarzy z prawdziwego zdarzenia, dla których ważna jest misja, którzy potrafią posługiwać się słowem i zachowywać obiektywizm.

Problemy społeczne

Pandemia przyspieszyła rozwój rynku prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Coraz częściej Polacy są skłonni płacić za nie z własnej kieszeni

Po III kwartale 2021 roku wartość składki przypisanej brutto na prywatne ubezpieczenia zdrowotne przekroczyła 760 mln zł. To nieduży wydatek w porównaniu z kosztem usług medycznych opłacanych prywatnie przez pacjentów, który w 2020 roku wyniósł 44 mld zł. Liczba Polaków korzystających z prywatnych pakietów medycznych zwiększyła się o 17 proc. rok do roku, do czego wydatnie przyczyniła się także pandemia. Zdrowie już wcześniej było jednym z głównych obszarów trosk polskich respondentów, a w ubiegłym roku udział osób, dla których przedmiotem największej obawy jest brak dostępu do usług medycznych, wzrósł o 5 pkt proc. i przekroczył 70 proc.

Żywienie

Health coach: Często poczucie głodu wywołują stres i emocje. Aby rozpoznać prawdziwy głód, trzeba się wsłuchać w potrzeby swojego organizmu

Najczęściej mówi się o dwóch rodzajach głodu – fizjologicznym i emocjonalnym. By sięgnąć po jedzenie i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, trzeba więc wsłuchać się w jego potrzeby. Musimy się zastanowić, kiedy jedliśmy ostatni posiłek, czy był wystarczająco zbilansowany i czy nie jesteśmy właśnie w jakiejś sytuacji stresowej, która może być mylnym sygnałem. Wszelkie decyzje żywieniowe powinny więc być podejmowane z rozwagą.