Komunikaty PR

Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit.

2021-11-15  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.03 MB )

Chociaż zimą częściej pozwalamy sobie na pewne odstępstwa w trzymanej diecie, Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Ten sposób odżywiania, błędnie określany dietą, pozwala w łatwy sposób zredukować masę ciała i osiągnąć upragnioną sylwetkę. Post przerywany nie narzuca specjalnych zasad żywienia i opiera się na zbilansowanych posiłkach spożywanych w oknach żywieniowym oraz systematyczności. Czy ten sposób odżywiania jest dla każdego?    

 

- Post przerywany często kojarzy się z dietą, choć tak naprawdę wcale nią nie jest. W rzeczywistości jest wygodnym i elastycznym sposobem odżywiania, często z uwzględnieniem deficytu energetycznego — to dzięki temu możemy zrzucić niechciane kilogramy. Bardzo ważne jest przygotowywanie zbilansowanych posiłków — bogatych w makroskładniki, witaminy, składniki mineralne — oraz systematyczność. Podstawową zasadą postu przerywanego jest bowiem zmieszczenie się w oknie żywieniowym. Nie jest to rozwiązanie dla każdego, gdyż z jednej strony może dać pozytywne rezultaty, z drugiej – spowodować złe samopoczucie i zwiększyć łaknienie. Rozpoczęcie postu przerywanego powinno być poprzedzone konsultacją z dietetykiem, bądź lekarzem – mówi Katarzyna Lechnik, dietetyk cateringu Pomelo.

 

Model żywienia Intermittent fasting ma wiele odmian i jest elastyczny, co oznacza, że każdy z wariantów można dopasować i zmodyfikować pod siebie. Najpopularniejsze posty to m.in.  16/8, 18/6, 20/4. W opcji 16/8,  pościmy przez 16 godzin, a kolejne 8 godzin spożywamy posiłki, np. jeśli zjemy ostatni posiłek o 18:00, to śniadanie można już zjeść o 10:00. Wybierając odmianę 18/6, przez 18 godzin w ciągu doby pościmy, a przez 6 m ożemy jeść, np. kiedy zjemy ostatni posiłek o 18:00, to kolejny wypada na drugi dzień na godzinę 12:00. Trzecim, najczęściej wybieranym wariantem postu przerywanego, jest 20/4, czyli post trwa 20 godzin, a okres jedzenia tylko 4, tzn. w ciągu doby posiłki spożywa się jedynie przez okres 4 godzin, np. między 13:00 a 17:00. Każdy z wariantów zakłada możliwość picia wody i innych napojów o zerowej kaloryczności w godzinach, w których należy powstrzymywać się od posiłków.

 

- Posiłki w Intermittent fasting (IF) powinny być wysokoodżywcze i odpowiednio zbilansowane. W jadłospisie należy uwzględnić owoce, warzywa, pełnoziarniste węglowodany, chude źródła białka z dodatkiem zdrowych tłuszczów. Obecnie coraz więcej konsumentów nie ma czasu na gotowanie i trzymanie się zasad zdrowego odżywiania. Diety pudełkowe są więc idealnym rozwiązaniem – jednocześnie dostarczają ważnych mikroskładników, witamin i minerałów. Intermittent fasting można łączyć z dowolna dietą, w tym wegańską, wegetariańską, bezglutenową. W ofercie Pomelo proponujemy 12 zdrowych diet. Dzięki gotowym posiłkom, trzymanie się Intermittent fasting, będzie dużo łatwiejsze – dodaje Katarzyna Lechnik, dietetyk cateringu Pomelo.

 

Post przerywany, niezależnie od modelu, wymaga dużej determinacji i systematyczności. Mimo zbilansowanej diety, nie jest to jednak sposób odżywania, na który może pozwolić sobie każdy z nas. Zrezygnować powinny z niego, m.in. dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące, osoby ciężko pracujące fizycznie, osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, hormonalnej, a także osoby z chorobami nerek i wątroby. 

 

Tym, co zdarza się nagminnie u osób, które decydują się na ten sposób żywienia, jest tzw. podjadanie. W poście przerywanym mamy większą kontrolę nad sięganiem po przekąski.  Sposób odżywiania, w którym robimy tzw. okienka żywieniowe, to także źródło wielu innych korzyści, m.in. oszczędności czasu, utraty masy ciała przy doborze odpowiedniej kaloryczności i dobrego samopoczucia. 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej Biuro prasowe
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które
Zdrowie Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
2024-12-27 | 10:00

Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy

Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nieodpowiednie przygotowanie
Zdrowie Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego
2024-12-23 | 01:00

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli problemy z wyraźnym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Problemy społeczne

Czas oczekiwania na usługi opieki długoterminowej jest zbyt długi. Pacjenci i ich rodziny gubią się w skomplikowanym systemie

Zarządzanie opieką długoterminową w Polsce funkcjonuje w rozbiciu na dwa sektory: ochrony zdrowia i pomocy społecznej. Brak koordynacji między nimi powoduje, że opieka jest udzielana fragmentarycznie i nie zawsze efektywnie – wynika z raportu Banku Światowego. Co roku tego typu usług potrzebuje co najmniej pół miliona osób, a czas oczekiwania na nie jest zbyt długi. To efekt m.in. niedofinansowania sektora i braku kadr.