Dieta bulionowa. Na czym polega jej fenomen?
Dieta bulionowa. Na czym polega jej fenomen?
Dieta bije rekordy popularności w Hollywood i ma powiększającą się rzeszę swoich zwolenników. Korzystają z niej między innymi Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo, Salma Hayek czy Halle Berry. O czym mowa? Oczywiście o diecie bulionowej, której autorką jest wybitna specjalistka do spraw żywienia – Dr Kellyan Petrucci.
Dieta bulionowa- co to jest?
Dieta bulionowa nie polega na stosowaniu tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Może być to wywar z mięsa wołowego, drobiu, indyka, jagnięciny lub na rybich ościach z dodatkiem warzyw, który gotowany jest powoli przez kilka godzin. Dieta zyskała na popularności niedawno, ponieważ dopiero teraz przeanalizowano, jak jej poszczególne składniki wpływają nie tylko na odporność, ale także i na wygląd!
- Dieta bulionowa opiera się na modelu, który jest połączeniem filozofii Paleo z oczyszczającymi właściwościami bulionów. W porównaniu do innych diet, nie jest to dieta skomplikowana. Buliony znane są już od zarania dziejów. To jedna z najstarszych metod troski o zdrowie i dobre samopoczucie - mówi Katarzyna Czarkowska, technolog żywności z MójCatering, jednego z pionierów na rynku cateringu dietetycznego.
Jak działa dieta bulionowa?
Według autorów diety, 21 -dniowa kuracja bulionami pomoże osiągnąć wspaniałe efekty. Dieta opiera się na spożywaniu posiłków bogatych w mięsa, ryby, jaja oraz warzywa o niskiej zawartości węglowodanów przez 5 dni w tygodniu. Przez pozostałe 2 dni należy pić od czterech do sześciu porcji (np. filiżanek) bulionu – wywaru z kości.
- Dieta bulionowa skutecznie wzmacnia kości, ścięgna i chrząstki, co jest związane z wysoką zawartością kolagenu. Rewelacyjnie wpływa na odporność i wzmacnia komórki naszego ciała. Bulion od lat uznawany jest za skuteczne lekarstwo, które pomaga zwalczyć chorobę, wspomaga procesy trawienne, oraz poprawia pracę nerek. To danie, które ze względu na to, że jest niezwykle delikatne, polecane jest także po zabiegach związanych z układem pokarmowym. Do jego niewątpliwych zalet należy fakt, iż skutecznie wspiera działanie układu odpornościowego – tłumaczy Katarzyna Czarkowska z MójCatering. - Dieta bogata jest w przeciwutleniacze, więc idealnie oczyszcza organizm - dodaje.
Odchudzająca moc bulionów
Wydawać by się mogło, że buliony i rosoły nie sprzyjają utracie zbędnych kilogramów, jednak tylko z pozoru. Dieta bulionowa jest w rzeczywistości dietą niskowęglowodanową, więc jest skuteczną metodą utraty zbędnych kilogramów, lub po prostu utrzymania prawidłowej masy ciała.
- To, ile można schudnąć na diecie bulionowej, jest kwestią indywidualną. Wiele zależy od organizmu oraz jego zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia. Dieta zalicza się do diet redukcyjnych. Bulion jest z jednej strony niskokaloryczny, a z drugiej sycący. Nie potrzeba go więc dużo, żeby zaspokoić uczucie głodu. Zwykle polecamy jednorazowe zastosowanie diety bulionowej, następnie wprowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże utrzymać efekty diety – wyjaśnia Katarzyna Czarkowska.
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.