Komunikaty PR

Dieta wegetariańska bez ograniczeń? To prostsze, niż myślisz!

2021-10-01  |  13:00
Biuro prasowe

Na myśl o dietach wegetariańskiej i wegańskiej wielu osobom wciąż przychodzą do głowy liczne ograniczenia, monotonny jadłospis i trudności związane z poszukiwaniem roślinnych produktów na sklepowych półkach. Jak się jednak okazuje, to nie musi być prawda, a unikanie mięsa wcale nie stanowi wyzwania dla zainteresowanych! Wręcz przeciwnie – pyszne zamienniki zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Dieta wegetariańska polega na eliminacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb i owoców morza. Opiera się głównie na produktach pochodzenia roślinnego takich jak produkty zbożowe, rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, warzywa i owoce. Motywacji do rezygnacji ze spożywania mięsa jest naprawdę sporo. Najwięcej osób przechodzi na wegetarianizm z powodów zdrowotnych i miłości do zwierząt. Niektórzy kierują się także względami etycznymi, religijnymi oraz ekologicznymi. 

Dieta roślinna wielu osobom kojarzy się z prawdziwym wyzwaniem logistycznym i godzinami spędzonymi na poszukiwaniu zamienników i czytaniu etykiet. Czy faktycznie jest się czego obawiać? Zdaniem Karoliny Madej – dietetyczki w firmie Maczfit, absolutnie nie! Istnieje bowiem mnóstwo sprawdzonych zamienników produktów odzwierzęcych, które sprawiają, że przygoda z wegetarianizmem będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę! 

 

#WegańskieZamienniki

Na początek należy pamiętać, aby nasz wegetariański jadłospis był bogaty w warzywa strączkowe i inne produkty roślinne, które oprócz białka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dietetycy marki Maczfit chętnie sięgają na przykład po fasolęciecierzycębóbgrochsoczewicę oraz soję. W ofercie firmy wykorzystuje się również produkty typu tofutempehseitan, a także roślinne substytuty mięsa takie jak wegańskie burgery, mielone oraz roślinny kurczak. Produkty tego typu mają na celu urozmaicenie diety. Bazują głównie na białku grochu, soi, bobie i pszenicy, dając możliwość tworzenia zaskakujących, pełnowartościowych dań. Słynny Seitan jest zrobiony z glutenu pszennego, czyli po prostu mąki, a odpowiednio przygotowany zastąpi nam na przykład mięsną pieczeń w towarzystwie ulubionego sosu. Tofu doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa drobiowego, a Tempeh idealnie nadaje się do zastąpienia ryb, ponieważ jego struktura przypomina ich mięso. Można z niego przyrządzić filety, a z odrobiną wyobraźni nawet paluszki krabowe. Co ciekawe, rybną alternatywą może okazać się również… seler. Koniecznie zawinięty w glony nori. Jeśli zależy nam, by wydobyć z potrawy mięsny smak, doskonałym produktem będą również grzyby. Ich bogaty aromat i mięsista struktura powodują, że znakomicie sprawdzą się jako zamiennik mięsa. Szczególnie polecane są grzyby takie jak boczniaki, z których można przyrządzić m.in. kotlety do burgerów czy flaczki. W wegetariańskiej lodówce nie powinno zabraknąć również warzyw takich jak kalafior, którym w kuchni azjatyckiej z powodzeniem zastąpimy drób oraz bakłażan, z którego możemy przyrządzić na przykład klopsy. Oberżyna sprawdzi się również jako zastępnik owoców morza i ślimaków. Z kolei z pomocą buraków można stworzyć wyraziste i pikantne dania takie jak carpaccio oraz pieczone, buraczane steki i hamburgery.

Roślinne alternatywy zyskują coraz większą popularność wśród wegetarian, ale sukcesywnie przekonują także osoby jedzące mięso, które poszukują ciekawego smaku i wartości prozdrowotnych. Roślinne zamienniki mięsa mają bowiem bardzo dużą wartość odżywczą. Ilość białka w 100 gramach tych produktów może sięgać nawet 22 procent! 

 

#Ciekawostki 

  • Pierwszy raz termin „wegetarianizm” został użyty w XIX wieku. Wtedy to w angielskim mieście powstało pierwsze towarzystwo wegetariańskie na świecie – „Vegetarian Society”. 
  • Słowo „vegetarian” pochodzi od łacińskiego słowa „vegetus” oznaczającego krzepki, silny. 
  • W Polsce na początku XX wieku na określenie wegetarianizmu pojawił się inny termin – „jarstwo”. 
  • Słowianie dawniej mieli do dyspozycji stosunkowo szeroki wybór warzyw i owoców. Ważną rolę w ich odżywianiu odgrywało również zbieractwo roślin dziko rosnących, które w znaczący sposób poszerzały słowiańskie menu, szczególnie w okresie tzw. przednówka. Na słowiańskich stołach można było znaleźć mięso, ale nie w tak pokaźnych ilościach, jak sobie wyobrażamy. Istotną rolę odgrywały natomiast nasiona roślin strączkowych, które dostarczały niezbędne ilości białka roślinnego.
  • Wśród potraw kuchni polskiej jest wiele dań jarskich. Są to różnego rodzaju pierogi, naleśniki, makarony, omlety, zupy mleczne itd. Chętnie sięgamy także po surówki, sałatki i owoce w postaci świeżej lub przetworów. Większość wypieków bazuje na produktach zbożowych, czyli roślinnych. 
  • Wśród najbardziej znanych wegetarian na świecie wyróżnić można m.in. Leonarda da Vinci, Pitagorasa, Alberta Einsteina, Lwa Tołstoja i wielu innych.
  • W Polsce coraz bardziej popularna staje się również dieta wegańska. Warszawa znajduje się wśród 10 najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie.

 

Programy VEGE oraz Wegan w Maczfit posiadają uznany, międzynarodowy certyfikat V-Label. Jest to znak jakości dla produktów i usług przeznaczonych dla wegetarian oraz wegan. Dietetycy cateringu dietetycznego stale udoskonalają bezmięsne propozycje dla klientów, poszukując ciekawych zamienników. Więcej informacji znajdziemy na stronie www.maczfit.pl.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Shoty dla zdrowia, urody i lepszej wydajności – codzienna porcja witamin i miner Biuro prasowe
2023-09-25 | 15:00

Shoty dla zdrowia, urody i lepszej wydajności – codzienna porcja witamin i miner

Szybki styl życia nie musi oznaczać kompromisów w kwestii zdrowego odżywiania. Shoty witaminowe są cennym wsparciem dla osób, które pragną utrzymać witalność i
Zdrowie Sposoby na jesienne choroby, czyli jak zadbać o swój układ odpornościowy
2023-09-25 | 15:00

Sposoby na jesienne choroby, czyli jak zadbać o swój układ odpornościowy

Jesień za pasem, a to oznacza początek sezonu grypy i przeziębienia. Jak w tym okresie wzmocnić swoją odporność, aby móc cieszyć się jesienią w pełni, bez obaw o infekcje i
Zdrowie Mosznowładcy w Atrium Targówek! Darmowe badania dla mężczyzn
2023-09-25 | 12:00

Mosznowładcy w Atrium Targówek! Darmowe badania dla mężczyzn

Przebadaj się – bez wahania i bez wstydu! Spójrz na zdrowie po męsku i zakoleguj się z Mosznowładcami! Tymi słowami Atrium Targówek zachęca panów do udziału

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce

Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.

Handel

E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce

Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.

Media

Sylwia Gliwa: Kocham kino, szczególnie filmy dokumentalne. A telewizję oglądam maksymalnie raz w miesiącu

Aktorka podkreśla, że jest prawdziwą kinomaniaczką, a na wielkim ekranie najbardziej lubi oglądać dramaty i biografie. Jest też wielką fanką dobrych dokumentów, które ukazują realia otaczającego nas świata i problemy ludzi z różnych grup społecznych, przez co uczą widzów empatii, wyrozumiałości i spojrzenia na daną sprawę z zupełnie innej perspektywy. Takie filmy często są szokujące i bezkompromisowe, ale dzięki temu jeszcze bardziej wciągają.