Komunikaty PR

Dlaczego błonnik jest ważnym elementem diety i jak dbać o prawidłowy poziom?

2021-10-29  |  13:30

Błonnik pokarmowy – co to takiego?

Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną funkcję żywieniową, mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwiobiegu. Wywiera on jednakże bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka i jest zaliczany do tak zwanych prebiotyków. Dzięki niemu mamy lepszą przemianę materii i zdrowsze jelita! A oprócz tego wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i zapobiega chorobom krążenia.

Błonnik dzieli się także na dwa rodzaje: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich wiąże wodę i powoduje uczucie sytości. Dlatego na przykład po zjedzeniu jabłka, które jest bogate w błonnik, czujemy najedzenie. Błonnik nierozpuszczalny zaś pomaga perystaltykę jelit. Dzięki swojej wędrówce w pierwotnej formie zabiera nieprzetrawione resztki i usuwa je z organizmu.

Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy?

Błonnik w różnych proporcjach możemy dostarczyć w swojej diecie. Dzięki obecności w wielu warzywach, owocach i zbożach umieszczenie go w pożywieniu nie stanowi problemu. Najbardziej bogatymi w błonnik są warzywa strączkowe czy kapuściane. Błonnik znajdziemy także w wielu owocach, takich jak banan, gruszki czy suszone morele. Płatki owsiane czy brązowy ryż, to także doskonałe jego źródło.

Jak dbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Nie jest to jednak takie proste. Musielibyśmy zjeść na przykład 8 bananów, by osiągnąć tę dolną granicę. Tutaj z pomocą przychodzi suplementacja. DuoLife Fiber dostępny zarówno w łatwej do spożycia płynnej formie oraz w postaci proszku, który można dodać do dań, takich jak zupa. W składzie znajdują się aż 4 zastrzeżone formuły, które pozwalają na kompleksowe uzupełnienie błonnika w naszym organizmie. Już 50 ml dostarczy aż
4,3 g błonnika. Stanowi to więc idealne uzupełnienie naszej diety.

Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika do naszego organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To kluczowy składnik, który jest bardzo ważny dla naszej przemiany materii oraz odpowiedniej pracy jelit.

Więcej informacji znajdziesz na: myduolife.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym? Biuro prasowe
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację
Zdrowie Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
2024-09-24 | 15:30

Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce

Rak piersi, szczególnie wśród młodych Polek w wieku 20-44 lata, jest najczęstszą przyczyną zgonów onkologicznych. Różowe Patrole OnkoCafe, działając u podstaw,
Zdrowie Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
2024-09-24 | 13:00

Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku

Wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego oraz wyzwań, które na co dzień podejmują opiekunowie osób

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Handel

Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników

Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

Gwiazdy

Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne

Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.