Komunikaty PR

Dlaczego dieta dla seniora powinna na stałe zagościć w grafiku naszych bliskich?

2021-01-11  |  13:00

Obniżony metabolizm, osłabienie organizmu, ryzyko schorzeń i niedoborów — głównie z tymi wyzwaniami każdego dnia mierzą się seniorzy, którzy bardzo często nie mogą sobie pozwolić na zbilansowaną dietę. Powody? M.in. przyzwyczajenia, ograniczony dostęp do najpotrzebniejszych produktów, a także brak wiedzy o możliwościach, jakie serwuje nam sam rynek. W tym miejscu pojawia się szansa dla nas — osób, które chcą realnie pomóc najbliższym.

Dieta pudełkowa bije rekordy. Czy trend ominął seniorów?

Według danych platformy Dietly, tylko w roku 2019 zrealizowano około 20 mln dostaw cateringowych. Jak na stosunkowo młody i nadal rozwijający się rynek — w kraju działa około 500 wyspecjalizowanych firm — liczby robią niemałe wrażenie. Kto najczęściej stawia na dietę pudełkową? Tutaj nie ma reguły. Często są to zarówno osoby młode, elastyczne, jak i pracownicy etatowi po czterdziestce, czy pięćdziesiątce. O ile panowie z reguły stawiają na pakiety sportowe, panie decydują się na bardzo konkretne diety wspierające. Co jednak z seniorami?

Wśród 20 mln dostaw za rok 2019 (wzrost sprzedaży o 5-7 mln w stosunku do roku 2018) nie wyróżniono konkretnych grup wiekowych. Jedno jest jednak pewne - 20 tys. dostarczanych zestawów dziennie tylko na terenie Warszawy (statystyki za rok 2018) to liczba najczęściej napędzana przez pracowników korporacji. W skład największych koncernów wchodzi relatywnie spora liczba pracowników z długim stażem (są to m.in. członkowie zarządów, prezesi, czy managerowie wyższego szczebla). Właśnie ta grupa ze względu na specyficzny rytm pracy — decyduje się na regularny catering. Jak sytuacja wygląda z osobami na emeryturach oraz spoza świata wielkiego biznesu?

Nie trzeba być prezesem. Seniorzy powinni postawić na catering

Dieta pudełkowa nie musi być wydatkiem rzędu kilkuset złotych za pakiet pięciu posiłków. Faktem jest, że ceny są bardzo zróżnicowane, co nie szufladkuje cateringu, jako dobra dla wybitnie sytuowanych. W skład kosztów zestawu wchodzi m.in. staranna organizacja menu, wcześniejsza obróbka produktów, specjalne opakowania, a także dostawa, ale i wielkość zamówienia (najczęściej podawana w kcal). Ceny za dzień cateringu zaczynają się nawet od 22 zł. Czy tylko kwestie ekonomiczne przemawiają na korzyść seniorów?

Dużą zaletą cateringów jest wygoda odbioru. Często już o 6:00, a nawet 5:00 kurierzy zostawiają pod drzwiami zestaw na cały dzień. Biorąc pod uwagę rytm dobowy statystycznego seniora, nie są to wcale pory bardzo wczesne. Przepis na odzyskanie satysfakcji seniora z własnej diety? Regularność. Niestety, duża część osób starszych do tej kwestii nie przywiązuje większej uwagi, co sygnalizują sami dostawcy, m.in. Adam Adamski z cateringu Fit Malina

Mało, ale regularnie. Eksperci o diecie dla seniora

Coraz częściej głos w dyskusji o diecie dla seniora zabierają właściciele firm cateringowych. Znawcy tematu podkreślają, że w przypadku osób starszych to dzieci oraz wnuki zachęcają do wypróbowania pakietów dietetycznych, powołując się nie tylko na kwestie finansowe, czy wygodę, ale i duże doświadczenie dostawców. Szczególnie w tak trudnym czasie, jakim jest pandemia koronawirusa, inicjatywę w zapewnieniu zbilansowanej diety seniorom wykazują właśnie młodzi.

- Bardzo dużo osób w naszym wieku, ludzi młodych, dzwoniło, aby zamówić catering dla swoich rodziców. Przy współpracy z dietetykami i naszymi klientami ustaliliśmy optymalny zestaw, który w tej chwili oferujemy właśnie osobom starszym. [...] Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana: musi dostarczać odpowiednie witaminy, minerały, wzmacniać kości, uzupełniać żelazo. Podstawą jest racjonalne żywienie w małych porcjach — mówił w rozmowie z redakcją Pytania na Śniadanie Adam Adamski, były mistrz Polski w kulturystyce i założyciel cateringu dietetycznego Fit Malina.

Catering dietetyczny to dla wielu seniorów punkt zwrotny w staraniach o lepsze samopoczucie. Szczególnie w kontekście nadchodzącego Dnia Babci oraz Dnia Dziadka zadbajmy o osoby starsze, oraz szukajmy alternatyw względem typowych życzeń i upominków. Miejmy nadzieję, że rok 2021 będzie dla naszych najbliższych czasem wielkich zmian — również na polu zdrowia i zbilansowanej diety.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.