Komunikaty PR

Dlaczego dieta dla seniora powinna na stałe zagościć w grafiku naszych bliskich?

2021-01-11  |  13:00

Obniżony metabolizm, osłabienie organizmu, ryzyko schorzeń i niedoborów — głównie z tymi wyzwaniami każdego dnia mierzą się seniorzy, którzy bardzo często nie mogą sobie pozwolić na zbilansowaną dietę. Powody? M.in. przyzwyczajenia, ograniczony dostęp do najpotrzebniejszych produktów, a także brak wiedzy o możliwościach, jakie serwuje nam sam rynek. W tym miejscu pojawia się szansa dla nas — osób, które chcą realnie pomóc najbliższym.

Dieta pudełkowa bije rekordy. Czy trend ominął seniorów?

Według danych platformy Dietly, tylko w roku 2019 zrealizowano około 20 mln dostaw cateringowych. Jak na stosunkowo młody i nadal rozwijający się rynek — w kraju działa około 500 wyspecjalizowanych firm — liczby robią niemałe wrażenie. Kto najczęściej stawia na dietę pudełkową? Tutaj nie ma reguły. Często są to zarówno osoby młode, elastyczne, jak i pracownicy etatowi po czterdziestce, czy pięćdziesiątce. O ile panowie z reguły stawiają na pakiety sportowe, panie decydują się na bardzo konkretne diety wspierające. Co jednak z seniorami?

Wśród 20 mln dostaw za rok 2019 (wzrost sprzedaży o 5-7 mln w stosunku do roku 2018) nie wyróżniono konkretnych grup wiekowych. Jedno jest jednak pewne - 20 tys. dostarczanych zestawów dziennie tylko na terenie Warszawy (statystyki za rok 2018) to liczba najczęściej napędzana przez pracowników korporacji. W skład największych koncernów wchodzi relatywnie spora liczba pracowników z długim stażem (są to m.in. członkowie zarządów, prezesi, czy managerowie wyższego szczebla). Właśnie ta grupa ze względu na specyficzny rytm pracy — decyduje się na regularny catering. Jak sytuacja wygląda z osobami na emeryturach oraz spoza świata wielkiego biznesu?

Nie trzeba być prezesem. Seniorzy powinni postawić na catering

Dieta pudełkowa nie musi być wydatkiem rzędu kilkuset złotych za pakiet pięciu posiłków. Faktem jest, że ceny są bardzo zróżnicowane, co nie szufladkuje cateringu, jako dobra dla wybitnie sytuowanych. W skład kosztów zestawu wchodzi m.in. staranna organizacja menu, wcześniejsza obróbka produktów, specjalne opakowania, a także dostawa, ale i wielkość zamówienia (najczęściej podawana w kcal). Ceny za dzień cateringu zaczynają się nawet od 22 zł. Czy tylko kwestie ekonomiczne przemawiają na korzyść seniorów?

Dużą zaletą cateringów jest wygoda odbioru. Często już o 6:00, a nawet 5:00 kurierzy zostawiają pod drzwiami zestaw na cały dzień. Biorąc pod uwagę rytm dobowy statystycznego seniora, nie są to wcale pory bardzo wczesne. Przepis na odzyskanie satysfakcji seniora z własnej diety? Regularność. Niestety, duża część osób starszych do tej kwestii nie przywiązuje większej uwagi, co sygnalizują sami dostawcy, m.in. Adam Adamski z cateringu Fit Malina

Mało, ale regularnie. Eksperci o diecie dla seniora

Coraz częściej głos w dyskusji o diecie dla seniora zabierają właściciele firm cateringowych. Znawcy tematu podkreślają, że w przypadku osób starszych to dzieci oraz wnuki zachęcają do wypróbowania pakietów dietetycznych, powołując się nie tylko na kwestie finansowe, czy wygodę, ale i duże doświadczenie dostawców. Szczególnie w tak trudnym czasie, jakim jest pandemia koronawirusa, inicjatywę w zapewnieniu zbilansowanej diety seniorom wykazują właśnie młodzi.

- Bardzo dużo osób w naszym wieku, ludzi młodych, dzwoniło, aby zamówić catering dla swoich rodziców. Przy współpracy z dietetykami i naszymi klientami ustaliliśmy optymalny zestaw, który w tej chwili oferujemy właśnie osobom starszym. [...] Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana: musi dostarczać odpowiednie witaminy, minerały, wzmacniać kości, uzupełniać żelazo. Podstawą jest racjonalne żywienie w małych porcjach — mówił w rozmowie z redakcją Pytania na Śniadanie Adam Adamski, były mistrz Polski w kulturystyce i założyciel cateringu dietetycznego Fit Malina.

Catering dietetyczny to dla wielu seniorów punkt zwrotny w staraniach o lepsze samopoczucie. Szczególnie w kontekście nadchodzącego Dnia Babci oraz Dnia Dziadka zadbajmy o osoby starsze, oraz szukajmy alternatyw względem typowych życzeń i upominków. Miejmy nadzieję, że rok 2021 będzie dla naszych najbliższych czasem wielkich zmian — również na polu zdrowia i zbilansowanej diety.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku Biuro prasowe
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych
Zdrowie Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji
2025-01-15 | 14:00

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Jednym z Twoich postanowień na nowy rok jest to, aby bardziej o siebie zadbać? Nic prostszego! Dzięki wysokiej jakości suplementom diety nie będziesz musiała podejmować
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sport

Rusza nowy sezon rowerów publicznych. Na ten element zrównoważonej mobilności stawia coraz więcej polskich miast [DEPESZA]

1 marca wystartował nowy sezon rowerów publicznych Nextbike. W tym roku mieszkańcy 80 polskich miast będą mieli do dyspozycji około 18 tys. rowerów. Szczególnym projektem będzie integracja działającego w Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii Metroroweru z Kolejami Śląskimi, co stworzy jeden z pierwszych w Polsce systemów transportowych w modelu mobility as a service. – Miasta konsekwentnie rozwijają infrastrukturę rowerową, dostrzegając jej kluczową rolę w budowaniu zrównoważonego transportu – ocenia Tomasz Wojtkiewicz, prezes zarządu Grupy Nextbike.

Transport

Dziennie policjanci zatrzymują średnio 69 osób z zakazem prowadzenia pojazdów. Trwają prace nad zaostrzeniem przepisów dla kierowców

W 2024 roku policjanci przeprowadzili ponad 16 mln badań na zawartość alkoholu w organizmie i zatrzymali 91,3 tys. nietrzeźwych kierujących. W 2022 roku, przy mniejszej liczbie kontroli, było ich niemal 104,5 tys. Spadek jest zauważalny, ale problem wciąż jest poważny. Dodatkowo 16,5 tys. osób naruszyło sądowy zakaz prowadzenia pojazdów, a 8,2 tys. nie zastosowało się do decyzji o cofnięciu uprawnień do kierowania. Trwają prace nad przepisami, które zaostrzą kary w tym obszarze.