Faszerowane bataty
Bataty – znamy je, lubimy, cenimy za moc odżywczych wartości. Kiedy wszystko już było i wydaje się, że paleta pomysłów na przepisy z ich wykorzystaniem została wyczerpana pojawiają się w nowej odsłonie. Nadziewane komosą ryżową, szpinakiem, serem blue i orzechami pecan KRESTO nasycają, zaskakują smakiem i oczarowują kolorem. Po prostu trzeba spróbować!
Składniki:
• 6 sztuk batatów (po ok. 180 g każdy)
• 6 łyżeczek komosy ryżowej
• 1 łyżeczka masła
• 1 szalotka (ok. 70g)
• 130 g szpinaku
• 4-5 suszonych pomidorów
• przyprawy: suszone pomidor, czosnek, bazylia, harissa
• 40-50 g sera pleśniowego blue
• 15-20 g orzechów pecan KRESTO
Wykonanie:
1. Bataty nakłuj widelcem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 35-45 minut (do miękkości).
2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Szalotkę drobno posiekaj i pokrój pomidory w kostkę.
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj szpinak, dopraw przyprawami, podsmaż. Zdejmij z palnika i dodaj suszone pomidory.
5. Ser pleśniowy pokrusz i posiekaj orzechy.
6. Upieczone bataty natnij i delikatnie rozchyl, by zrobić miejsce na nadzienie.
7. Do środka dodaj komosę ryżową, szpinak, posyp pokruszonym serem pleśniowym blue i orzechami pecan.
Zboża i owoce – idealny duet na lato!
Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.